Neki recepti/ideje mjesecima čuče prije nego što ih isprobam, a neki budu napravljeni relativno brzo ili čak odmah. Tako je bilo s receptom za ovaj tart sa šljivama, koji sam vidjela u jesenskom broju časopisa Dobar tek Spar i napravila sam ga za par dana, čim su mi obaveze dozvolile. Recept sam prilagodila svojim potrebama/ukusu - u originalu je napravljem s pšeničnim brašnom, a u nadjevu sam sok od naranče zamijenila rumom, nekako mi više paše uz šljive.
Tijesto
- 210 g Schar Mix B brašna
- prstohvat praška za pecivo
- 85 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 120 g kiselog vrhnja
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte kiselo vrhnje pa zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte 1-2 žlice hladne vode, ukoliko tijesto izgleda suho. Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Tijesto razvaljajte između dva papira za pečenje pa obložite kalup za pitu promjera 26 cm. Pokrijte tijesto papirom za pečenje, opteretite rižom pa pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180ºC. Odstranite rižu pa vratite tijesto u pećnicu na par minuta da se dno posuši.
Frangipane nadjev
- 200 g omekšalog maslaca
- 160 g šećera + šećer za posipanje šljiva
- 1 žličica paste od vanilije
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 240 g mljevenih badema
- 2 žličice ruma
- 10ak šljiva, očišćenih i narezanih na polovice
Pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom. Umiksajte pastu od vanilije i jaja. Dodajte žumanjke i rum pa miksajte dok se sastojci ne sjedine. Uz pomoć špatule umiješajte mljevene bademe. Frangipane nadjev premažite po pečenom tijestu. Na nadjev poslažite šljiva okrenute kožom prema dolje i pošećerite prema ukusu. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180ºC. Tart ohladite na rešetki. Narežite na kriške tek kad se u potpunosti ohladi.
Adoro ameixas logo esta maravilhosa tarte me agrada, ficou bem linda
OdgovoriIzbrišiFrangipane is my absolute favourite. Your plum tart looks gorgeous.
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiHello, constantly i used to check weblog posts here early in the dawn, for the reason that i like to learn more and more.
OdgovoriIzbrišiThank you!
Izbriši