Tijesto
- 1 kg glatkog brašna
- 40 g svježeg kvasca (1 kockica)
- prstohvat soli
- 6 žlica šećera
- 1 jaje
- 4 žumanjka
- 50 ml ulja
- 120 g otopljenog maslaca
- 500 ml mlakog mlijeka
Kvasac razmrvite u 50 ml mlake vode. Dodajte žličicu šećera i žličicu brašna i pustite da se kvasac digne. U posudi samostojećeg miksera pomiješajte prosijano brašno sa šećerom i soli. Napravite udubinu u sredini u koju dodajte jaje i žumanjke, ulje, otopljeni ohlađeni maslac i mlako mlijeko. Dodajte dignuti kvasac i uz pomoć miksera zamijesite tijesto. Tijesto stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se digne. Za to vrijeme pripremite nadjev.
Nadjev od oraha (količina sastojaka za 4 orehnjače)
- 750 g mljevenih oraha
- 150 ml mlijeka
- 3 jaja
- 300 - 400 g šećera
- 10 g vanilija šećera
- 250 g otopljenog maslaca
- rum (prema ukusu)
- 50 - 100 ml slatkog vrhnja (količina slatkog vrhnja ovisi o tome koliko je gusta smjesa prije njegovog dodavanja)
Izmiksajte jaja, dodajte šećer i vanilija šećer i miksajte dok se smjesa ne udvostruči i postane svjetla. Dodajte otopljeni ohlađeni maslac i rum pa kratko izmiksajte. Orahe prelijte s kipućim mlijekom i promiješajte. Dodajte orahe u mješavinu s jajima i dobro izmiješajte. Polako počnite dodavati slatko vrhnje - količinu treba procijeniti prema gustoći smjese - slatko vrhnje treba malo razrijediti smjesu, ali ona ne smije biti tekuća već čvrsta).
Tijesto podijelite na četiri dijela i razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Svaki premažite nadjevom, zamotajte, prebacite u lim obložen papirom za pečenje i izbockajte površinu vilicom. Pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se orehnjače dignu (otprilike pola sata). Pecite 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 160°C (drvenim štapićem provjerite ako je pečeno). Ohladite na rešetki. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Nadjev od maka (količina sastojaka za 2 makovnjače)
Ukoliko prepolovite količinu nadjeva za orehnjaču, ostat će vam polovica tijesta za makovnjaču, a za nadjev je potrebno
- 350 ml mlijeka
- 120 g šećera
- 25 g maslaca
- 250 g mljevenog maka
- nekoliko žlica slatkog vrhnja
EDIT 16.12.2018.
Orehnjača i makovnjača bez glutena
Konačno sam napravila bezglutensko tijesto i konačno ću ovog Božića uživati u orehnjači i makovnjači. Recept za nadjev iskoristite iz gornjeg teksta, a količina tijesta navedena u receptu dovoljna je za dvije štruce.
- 500 g Schar Mix B brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 3 žlice šećera
- 2 žumanjka
- 100 g otopljenog maslaca
- 300 ml mlakog mlijeka
Kvasac razmrvite u 50 ml mlakog mlijeka. Dodajte žličicu šećera i žličicu brašna i pustite da se kvasac digne. U posudi samostojećeg miksera pomiješajte prosijano brašno sa šećerom. Napravite udubinu u sredini u koju dodajte žumanjke, otopljeni ohlađeni maslac i mlako mlijeko. Dodajte dignuti kvasac i uz pomoć miksera zamijesite tijesto. Tijesto stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže sat vremena. Za to vrijeme pripremite nadjev.
I ja sam probala puno recepata ali još nisam probnašla onaj savršen. Moram isprobati ovaj tvoj, možda on bude taj!
OdgovoriIzbrišiNadam se da će te oduševiti kao što je i mene
Izbrišikrasne su obje, i ja imam "problema" s orehnjačom pa ću ovu tvoju rado isprobati!
OdgovoriIzbrišiNadam se da ćeš biti zadovoljna
IzbrišiTamara what really beautiful cake I love this!
OdgovoriIzbrišiAre poppy seed inside I will translate this recipe charming!
I made two walnut and two poppy seed strudels
IzbrišiJa mislim da sam sada pronašla onaj idealni recept,inače moj problem je kod orehnjače ili makovnjače što mi se uvijek prilikom pečenja odvoji gornja kora i to uopće ne bude lijepo prilikom serviranja,jer je bukvalno odvojen dio kore od donjeg dijela i ostane velika praznina..vidim da kod tebe to nije bio slučaj,stoga probam ju prvom prilikom.
OdgovoriIzbrišiMislim da to ima veze s načinom motanja (treba čvrsto motati) i temperaturom pečenja (bolje je da se peče na nižoj temperaturi), a svakako je dobro izbockati vilicom po vrhu - sad vidim da sam to zaboravila napisati pa idem dopuniti
IzbrišiSuper recept, sve je dobro objašnjenjo, čista 5
IzbrišiHvala puno, drago mi je da Vam se sviđa
Izbrišihvala za ovaj recept! krasna je i stvarno sočno izgleda
OdgovoriIzbrišiSuper su, ja se nisam još ni usudila napraviti...
OdgovoriIzbrišiDa samo znaš koliko sam recepata isprobala
IzbrišiPefektno izgledaju obe. Mogao bi po komad svake :)
OdgovoriIzbrišiOdlična je! Uskoro orasi ovde.
OdgovoriIzbrišiSuper, mi još trošimo zalihe od prošle godine
IzbrišiEh... Imala sam jedan recept otprije 10-ak godina iz Slobodne Dalmacije, a naslov je bio "najbolji recept za orahnjaču" i bio je. Godinama se taj novinski isječak vukao po našim hrpicama s receptima i prije par godina jednostavno je nestao. Nisam našla ništa ni približno dobro toj orahnjači.
OdgovoriIzbrišiObično prepišem recepte iz novina, baš zato da se ne zagube
IzbrišiNe znam koju bih prije - obozavam obje; i ja sam trazila perfektan recept izvjesno vrijeme.
OdgovoriIzbrišiDa sam na tvom mjestu, izabrala bih mak :)
IzbrišiSuper su ispale obe. Odlično!
OdgovoriIzbrišiProbaću ovu tvoju jer sam i ja kao ti - nikad nisam u potpunosti zadovoljna. Uglavnom mi budu suve bez obzira na količinu oraha.
OdgovoriIzbrišiNadam se da ćeš biti zadovoljna, ova stvarno nije suha
Izbrišimoram isprobati
OdgovoriIzbrišiNadam se da će ti se svidjeti
IzbrišiDivno izgledaju oba kolacica, moram priznati da mi je ipak za mrvicu draza makovnjaca... nas dve bismo se lako dogovorile kako da podelimo kolacice.:)))
OdgovoriIzbrišiHmmmm, s obzirom da si rekla da ti je makovnjača draža, podjela bi bila teška jer ju i ja obožavam :)
IzbrišiOvaj recept bi stvarno mogao biti "ono pravo". Isto nisam bila zadovoljna s dosadašnjim, pa orehnjaču uglavnom radim od prhkog tijesta sa sirom,
OdgovoriIzbrišiJako volim mak, ali cijelu vječnost nisam radila ništa od njega. Još od kad u dućanima više nemaju mlinac za mak.
Kako da ga sameljem? Imam doma jedino mlinac za kavu, ali on ima malo prostora i u njemu po potrebi meljem zobene pahuljice, lanene sjemenke i šećer. Sad sam baš poželjela pravu makovnjaču!
Nikad nisam mljela mak, uvijek kupim mljeveni
IzbrišiHello Tamara,
OdgovoriIzbrišiWonderful "cake" full of ingredients that I enjoy a lot (I love nuts) and it's beautiful !
Cheers,
Davno sam dobila jako dobar recept od svoje prijateljice Sanje pa ju i nazivam Sanjinom orehnjačom ali tvojoj su me privukle ove fine rupice u tijestu baš izgleda sočna i fina, a možda ja sad imam i Tamarinu orehnjaču, lijep pozdrav.
OdgovoriIzbrišiRecept sam dobila od Stanke i već sam razmišljala da post nazovem Stankina orehnjača
IzbrišiOvo je Orehnjača baš po mom ukusu, inače jako volim kada su ovako bogatije nadjevom :)
OdgovoriIzbrišiVolim kad je dizano tijesto tanko i često pretjeram s valjanjem, ali ovaj put sam se uspjela zaustaviti na vrijeme :D
IzbrišiOvo je nešto za mene, divno izgleda ;)
OdgovoriIzbrišiObje izgledaju super, a kak ja ipak više volim orehnjaču prvo bi nju probala. Jel ostao još koji komadić? :)
OdgovoriIzbrišiZakasnila siiiiiiii
IzbrišiOrehnjaču i makovnjaču uvijek mogu pojesti, iako se blago priklanjam maku moram priznati da mi ova orehnjača kod tebe tako dobro izgleda da bih je ipak prvu isprobala !
OdgovoriIzbrišiKod mene je makovnjača uvijek prvi izbor
IzbrišiHvala za ovaj recept.Stvarno je najbolja od svih koje sam do sada radila.Zanima me samo kako ju ohladiš? Nije mi jasno kako na rešetki? Hvala na odgovoru. Pozdrav.
OdgovoriIzbrišiPostoji rešetka za kolače tako da lim za pečenje nije direktno na nekoj površini npr. stolu. Ukoliko imaš plinski štednjak, možeš lim ostaviti na rešetki štednjaka.
IzbrišiDrago mi je da ti se sviđa orehnjača, bolju nisam jela.
Hvala na brzom odgovoru. Znači ne vadi se iz protvana dok se ne ohladi. Važi li to za sve tvoje recepte?
IzbrišiRadila sam dvije štruce orehnjače i dvije makovnjače . Sve se pojelo tako da više danas nema ništa, ali idem raditi pitu od jabuka po tvom receptu.
Javim kako je ispalo.
Pozdrav.
Tako je, ne vadi se iz kalupa. Ukoliko je nešto potrebno ohladiti izvan kalupa, onda tako i navedem u postupku.
IzbrišiHvala za isprobavanje recepata, veseli me kad je netko zadovoljan isprobanim 😊
Radila sam već nekoliko puta i stvarno je najbolja od svih koje sam do sada pekla. Zanima me samo kako ju ohladiš? Nije mi baš jasno kako na rešetki? Pozdrav.
OdgovoriIzbrišiU testo ide samo 2 žumanceta? Pošto u tekstu piše: "Napravite udubinu u sredini u koju dodajte jaje i žumanjke" .Čisto da znam, da se ne zeznem. Hvala :)
OdgovoriIzbrišiU glutensko tijesto ide jaje i žumanjci, u bezglutensko samo žumanjci. Ispravit ću u postupku izrade.
IzbrišiMislila sam da bezglutensko testo, samo sam zaboravila da napišem. Nema problema :) još jednom Hvala na brzom odgovoru :) Štrudla Vam izgleda predivno.
OdgovoriIzbrišiHvala, nadam se da će Vam se svidjeti
IzbrišiOpet ja, izvinite na smetnji :D Štrudlu još uvek nisam napraivla. imam još par nedoumica. Nemam samostojeći mikser. Zanima me koliko dugo se testo ručno mesi? Da li ispadne mekano, gnjecavo ili? Ne znam kako bi ispalo sa Mix IT uNIVEZALNIM brašnom? Hvala :)
OdgovoriIzbrišiTijesto možete napraviti i s običnim ručnim mikserom sa spiralnim nastavcima za tijesto. Lakše mi je tijesto zamijesiti uz pomoć miksera, ali možete i ručno, samo pazite da ne dodajete previše brašna. Tijesto bude meko i podatno, nije gnjecavo i ne lijepi se.
IzbrišiRadila sam ga samo s Mix B brašnom, ne znam kako bi bilo s drugim brašnom, vjerojatno bi trebalo prilagoditi količinu brašna
Zhvaljujem se :)
OdgovoriIzbrišiPravila sam juče i naravno nije mi uspelo,radila po drugom nekom receptu i koristila sam suvi kvasac Shar,jer se ne usudim ni jedan drugi koristiti.Koji sveži kvasac koristite,ada je nama dostupan u Srbiji?
OdgovoriIzbrišiŽao mi je što Vam nije uspjelo.
IzbrišiKoristim DIGO svježi kvasac. Suhi isto DIGO ili onaj iz DMa. Schär suhi kvasac nalazim samo u Sparu, a on mi je izvan svih ruta tako da ga rijetko kupujem.
Ako pravimo pola mjere vas savjet kako sa jajima i za fil i za tijesto,koliko staviti?
OdgovoriIzbrišiU tijesto 1 jaje i 2 žumanjka, te 2 jaja u nadjev
Izbriši