Prošle sam godine u rujnu bila domaćica igrice Ajme koliko nas je, a za glavnu namirnicu sam zadala pumidore. Pristiglo je puno prijava i dosta zanimljivih (i poneki neuobičajen) recepata. Odluka je pala da sljedeće sezone isprobam poneki recept. Kako na blogu već imam nekoliko recepata sa klasičnim crvenim pumidorima u glavnoj ulozi, ove sam godine dala prednost nekim novim sortama (pri čemu posebno zahvaljujem Cinnamon and Thyme na sjemenu kruškolikih i crnih pumidora).
Pita s punjenim pumidorima
Prvi recept koji sam odlučila isprobati je pobjednička Irenina pita s punjenim pumidorima. Kao i svaka domaćica igrice do sada, na kraju mjeseca imala sam težak zadatak - odabir recepta koji mi se najviše svidio. Kako volim punjene pumidore, jako mi je bio zanimljiv Irenin recept i ideja da se punjeni pumidori peku u tijestu. Zbog toga sam recept istaknula na prvo mjesto, a sada, nakon što sam ga isprobala, mu dajem čistu peticu. Koristila sam crne pumidore, a sam recept je dobio male preinake.
Nadjev
- 12 većih cherry pumidora
- 12 mini pumidora
- 150 g ribanog sira
- 2 žličice krušnih mrvica
- 1 režanj češnjaka
- par listova peršina
- 100 g sitno sjeckanog pršuta
Pumidorima odrežite vrh i izdubite unutrašnjost. Okrenite ih naopako da se ocijede. Pomiješajte ribani sir s krušnim mrvicama te sitno sjeckanim češnjakom i peršinom. Dodajte pršut pa bogato napunite izdubljene pumidore (ostatak nadjeva sačuvajte za tijesto). Kao kapicu, na vrh stavite mini pumidor.
Tijesto
- 3 jaja
- 200 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 1 žličica soli
- 400 ml glatkog brašna
- 1 1/2 žličica praška za pecivo
Izmiksajte jaja. Dodajte mlijeko ulje i sol te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Umiješajte ostatak nadjeva za pumidore. Lim dimenzija 30 x 20 cm obložite papirom za pečenje. Ulijte smjesu za tijesto pa rasporedite pumidore. Pecite otprilike 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, dok površina ne dobije lijepu boju. Poslužite mlako ili hladno.
Elegantni tart s mini pumidorima
Pitala sam se zašto je Jovanka svoj recept nazvala elegantni tart - zbog mini verzije ili zbog sastojaka. Nakon što sam isprobala recept, zaključujem da je to prvenstveno zbog okusa, a zatim slijede prethodno navedeni razlozi. Ovaj recept mi je bio zanimljiv zbog jogurta koji se koristi za preljev. U pitice sam pospremila crvene cherry i mini pumidore.
Tijesto
- 200 g glatkog brašna
- 110 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 1/2 žličice soli
- 50 ml ledene vode
Utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte sol i vodu pa zamijesite tijesto. Spljoštite ga, zamotajte u prijanjajuću foliju pa stavite u frižider na 30 minuta. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, podijelite na 6 dijelova pa obložite kalupe za mini pite. Dno izbodite vilicom, pokrijte papirom za pečenje, ispunite rižom pa pecite 8 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Odstranite rižu i papir za pečenje pa vratite pitice u pećnicu na par minuta da se tijesto posuši.
Nadjev
- 6 žličica senfa
- 10 maslina sitno sjeckanih
- 120 g ribanog sira (koristila sam parmezan i pecorino)
- 4 zrna češnjaka sitno sjeckana
- cherry i mini pumidori prerezani na pola
- 150 g grčkog jogurta
Ohlađeno pečeno tijesto premažite senfom. Rasporedite sjeckane masline na koje stavite malo ribanog sira pa pumidore i češnjak. Ostatak ribanog sira pomiješajte s jogurtom pa rasporedite po vrhu. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C dok površina ne dobije lijepu boju.
Savijača s pečenim pumidorima
Kako vam zvuči savijača s pečenim pumidorima? Meni odlično, zato se u ovoj kolekciji našao i Dunjin recept. Oko nadjeva se uistinu isplati potruditi, jer je nagrada bogatstvo okusa. U savijaču sam sakrila kruškolike i žute cherry pumidore.
Tapenada
- jednak omjer pečenih crnih maslina i zelenih maslina (kod mene je to bilo 20 komada)
- 1 žlica kapara
- 2 zrna češnjaka
- 1 slani inćun
- maslinovo ulje
- malo vode
- začini po želji
Uz pomoć štapnog miksera zajedno usitnite sve sastojke.
Ostali sastojci
Ostali sastojci
- pumidori
- listovi za savijače (po 3 za svaku savijaču)
- svježe ribani parmezan
Kako mi je bakin vrt prepun rajcice, moram isprobati ove receptice! Posebno mi se dopao ovaj tart... Ilina
OdgovoriIzbrišiSva tri recepta su super ukusna
Izbrišiaah look amazing and love these Little tomatos, beautiful!
OdgovoriIzbrišiNe znam sta bolje izgleda. Savijaca je bas specijalna.
OdgovoriIzbrišiMa sve je savršenog okusa
IzbrišiOdličnog glavnog glumca si odabrala i meni je omiljen.
OdgovoriIzbrišiOve su godine plodovi malo kasnili, ali zato još više uživam u njima
Izbrišiwow so many delicious tomato recipes! Black tomatoes are my favourite!
OdgovoriIzbrišiThey are delicious
IzbrišiJako mi se sviđaju sva tri recepta,ali i ove rajčice tamne,njih nemam i stvarno su me posebno oduševile,jako su efektne:)
OdgovoriIzbrišiOve godine sam si baš dala oduška u tim raznovrsnim bojama i oblicima, super je i salatu napraviti od njih, baš se šareni
IzbrišiSuper recepti. I ja sam ovih dana pravio pitu od rajčica, ali je još nisam objavio.
OdgovoriIzbrišiJedva čekam da ju vidim, obožavam pite s pumidorima
IzbrišiSve izgleda prefino i ne sumnjam da je preukusno :)
OdgovoriIzbrišiOkus je savršen
Izbrišitoliki asortiman različitih rajčica! zavidim ti..a o jelima koja si pripremila mogu samo reći kako uzdišem...predivno!!!
OdgovoriIzbrišiZasluženo glavna uloga :-)
OdgovoriIzbrišiKad je zvijezda vrta neka bude i zvijezda kuhinje i bloga
IzbrišiJuhuuu, uspjeli su! :D Ova savijača sa žutima "kruškicama" izgleda krasno!! Super, baš sam vesela!
OdgovoriIzbrišiZar si mislila da neće uspjeti?? Baš sam se dobro brinula za njih i jedva sam čekala prve plodove :D
IzbrišiOvo mi je sve savršeno i upoznala si me sa novim sortama,bojama i oblicima rajčica, baš mi se sve sviđa ! Recepti su posebno dobri, jako lijepo si sve pripremila, a Dunjina savijača je nakon prvog isprobavanja čest gost na mome stolu.
OdgovoriIzbrišiZnaš da su mi i dalje u mislima oni tvoji žele bomboni ;-)
IzbrišiQue tomates tão lindas,gostei das sugestôes todas elas excelentes.
OdgovoriIzbrišibj
Divni receptici, najradije bih sve redom napravila.:)))
OdgovoriIzbrišiNećeš požaliti ako isprobaš
IzbrišiSezona paradajza tek otpocinje ovdje (doduse, nisu lokalni, ali Queensland je uvijek topao pa ih dovezu odatle), tako da cu rado isprobati par stvari gore odabranih. Hvala na prijedlozima!
OdgovoriIzbrišiNadam se da će ti se svidjeti
IzbrišiSve izgleda odlično, favorit su mi elegantni tartići:)
OdgovoriIzbrišiMeni je taj preljev od jogurta bio zanimljiv, a senf napravi čudo
Izbrišiit looks very good for this season!
OdgovoriIzbrišiU pravi trenutak si se odlucila za ovaj post da potrošimo sve pomidore...Elegantni tart stiže;)
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da sam pomogla
Izbrišiyummy :P
OdgovoriIzbrišiI'll be happy if you check out my blog too=)
Jako fino, meni je već lagano prifalilo ideja što bih s rajčicama - tako da ovaj post jako dobro dođe :)
OdgovoriIzbrišiOtkako sam bila domaćica s temom pumidori, straha za nedostatak recepata nema
IzbrišiZaista sjajni recepti, ali Dunjina savijača me posebno prvlači. Neobična, bogata i divna...
OdgovoriIzbrišiJoš bih dodala i prepuna odličnih okusa
Izbrišipomidore obožavam, ova savijača je divna, ne znam jel zbog žutih pomidora ali pribilježila bi se za sjeme za sljedeću godinu!
OdgovoriIzbrišiDogovoreno
IzbrišiI love the combination
OdgovoriIzbrišiSjajni recepti, a posebno savijača s pečenim pumidorima, okus mora da je fenomenalan!!
OdgovoriIzbrišiFenomenalan i neopisiv, to treba probati
IzbrišiKoliko divnih recepata i još lepših fotografija. Paradajz obožavam i evo stavljam ove tvoje predloge na listu za isprobavanje. Tart mi se najviše dopao:)
OdgovoriIzbrišiNadam se da ćeš nešto isprobati i da će ti se svidjeti
IzbrišiKoji izbor, svaka čast! Ove kruškice imamo i mi ali ove crne nisam nikad ni vidjela. Totalno fora izgleadaju.
OdgovoriIzbrišiNeobično ih je vidjeti u vrtu, ali se super uklapaju u ostale neuobičajene vrste
Izbriši