Nešto je čarobno u pull apart kruhu. Barem mene magično privlače ti komadi kruha koji su stvoreni za otkidanje. Već sam isprobala slatku verziju s cimetom te slanu s parmezanom i češnjakom pa je konačno je na red došao i na pizza okus (hvala Ave dulcis Tamari što mi je ukazala na ovaj recept). Bilo bi mi jako teško izabrati favorita između ova tri kruha, svaki je odličan na svoj način. Nego, vratimo se mi na pizza okus i recept. Tijesto možete zamijesiti rukama ili koristiti samostojeći mikser.
- 350 g glatkog brašna
- 2 žličice šećera
- 1 žličica soli
- 7 g suhog kvasca
- 2 velika jaja
- 80 ml mlijeka
- 85 g maslaca
- 60 ml vode
- 10 - 15 žlica umaka od pumidora
- 150 g salame (koristila sam šunku i panonu)
- 200 g mozzarelle
- origano
- 30 g otopljenog maslaca
- 2 režnja češnjaka sitno sjeckana
U zdjelu samostojećeg miksera stavite 260 g brašna, šećer, sol i suhi kvasac te lagano pomiješajte sastojke. U manjoj posuditi otopite maslac (85 g) u mlijeku na laganoj vatri. Dodajte vodu i pustite da se tekućina prohladi. Kad mješavina postane mlaka, ulijte ju u brašno, uključite mikser na mininum i miksajte otprilike 3 minute. Malo pojačajte brzinu miksanja pa dodajte jedno po jedno jaje. Zaustavite mikser, dodajte još 65 g brašna pa miksajte još 3 minute. Zaustavite mikser, dodajte još 3 žlice brašna i kratko miksajte. Na lagano pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u kuglu koju stavite u pobrašnjenu posudu koju prekrijte prijanjajućom folijom. Pustite da se diže sat vremena dok se tijesto ne udvostruči.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na dimenzije 50 x 25 i narežite na 5 jednakih traka. Premažite umakom od pumidora, dodajte komadiće mozzarelle i salamu. Pospite origanom. Trake položite jednu na drugu pa prerežite na 4 jednaka dijela. Dijelove posložite u kalup za kruh obložen papirom za pečenje. Prekrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže 30 minuta. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Za to vrijeme otopite maslac (30 g) u koji umiješajte sitno sjeckani češnjak. Izvadite kalup iz pećnice pa premažite površinu kruha. Vratite nazad u pećnicu i pecite još 15 - 20 minuta. Pečeni kruh pustite da odstoji 10 minuta u kalupu, a zatim ga izvadite na rešetku i pustite da se ohladi. Pretpostavljam da ćete kao i ja navaliti na kruh dok je još topao.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na dimenzije 50 x 25 i narežite na 5 jednakih traka. Premažite umakom od pumidora, dodajte komadiće mozzarelle i salamu. Pospite origanom. Trake položite jednu na drugu pa prerežite na 4 jednaka dijela. Dijelove posložite u kalup za kruh obložen papirom za pečenje. Prekrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže 30 minuta. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Za to vrijeme otopite maslac (30 g) u koji umiješajte sitno sjeckani češnjak. Izvadite kalup iz pećnice pa premažite površinu kruha. Vratite nazad u pećnicu i pecite još 15 - 20 minuta. Pečeni kruh pustite da odstoji 10 minuta u kalupu, a zatim ga izvadite na rešetku i pustite da se ohladi. Pretpostavljam da ćete kao i ja navaliti na kruh dok je još topao.
Super ideja! Izgleda predobro :)
OdgovoriIzbrišiOdličnog je okusa, mekano tijesto i ukusan nadjev
IzbrišiMislim da će se ovo uskoro naći na mom tanjuru :D Planirala sam peći pizzu ovih dana, pa bih mogla isprobati ovaj način :)
IzbrišiJa sam oduševljena, nadam se da će se i tebi svidjeti
IzbrišiKruh zavodnik, tko bi mu odolio.
OdgovoriIzbrišiTeško mu je odoljeti, svaki pull apart bread počnem trgati još dok je topao
Izbrišiodličan receptić! izgleda super.
OdgovoriIzbrišiI okus je super
IzbrišiThis is super duper yum!
OdgovoriIzbrišiKako volim tvoje fotke iz baste, vidim da cu morati ponovo da zasucem rukave i napravim ovaj hlepcic, predobro izgleda.:)) p.s. idem sada da procitam ceo clanak, nisam tamo videla dugme za "like", pa zato ovde jedan BIG LIKE!:)))
OdgovoriIzbrišiMoram iskoristiti sezonu za ovakve fotke, meni su isto drage
IzbrišiSlike su ti zaista predobre, a i recept mi se veoma dopada :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti
IzbrišiAdorei já fiz em versão monkey bread.
OdgovoriIzbrišiO teu deve ter ficado uma verdadeira delicoa.
bjs
Thank you
Izbrišiwhat beautiful and delicious look this Tamara!!
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiTacno da postoji nesto carobno u 'pull-apart-breads'; neodoljivi su...Jos ako su okusa pizze, onda je uspjeh zagarantovan i kod najizbirljivijih.
OdgovoriIzbrišiMeni je teško odoljeti svim verzijama, a super je što se komadi mogu trgati još dok je kruh topao
IzbrišiSlasno i ukusno!
OdgovoriIzbrišiUpravo tako, tijesto je iznimno ukusno i mekano, a pizza nadjev je dobro poznata klasika
Izbrišiawesome post
OdgovoriIzbrišiThank you
Izbrišiovo je savršeno, pizzu obožavam u svim verzijama!!
OdgovoriIzbrišinjam!
Super je dok i toplo i hladno, mada je onako mirisnom i toplom teško odoljeti
IzbrišiDala si mi izvrsnu ideju za isprobati ovu slanu verziju,navukla sam se na slatku,ali mojoj boljoj polovini ovo bi bio pun pogodak jer pizzu obožava.
OdgovoriIzbrišiKrasne slike,drago mi je da si bolje,blog je zaista dobra terapija za sve.
Mi isto obožavamo sve verzije, i koliko god da volim pizzu, onaj sa cimetom i jabukama je još uvijek na prvom mjestu. Javi kako je dragi zadovoljan.
IzbrišiBaš zanimljivo! Izgleda jako fino :)
OdgovoriIzbrišiJako je ukusan, a trganje kriškica je baš zanimljivo
Izbrišiajme, koja je ovo perverzija, ovo je prava divota!
OdgovoriIzbrišiSlažem se
IzbrišiOvo divno izgleda, ovako sve zajedno i jos u prirodi :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti
IzbrišiPredivno izgleda ovaj kruh, prava pizza-mamilica :)
OdgovoriIzbrišiZato sam ga i morala isprobati
IzbrišiPročitala sam članak, super je! Kruh ti je izvrstan kao i ove fotke iz prirode.
OdgovoriIzbrišiHvala ti
IzbrišiHello Tamara,
OdgovoriIzbrišiI must try a pull-apart bread really, I have seen already so many recipes that make me curious about ! :)
These pull-apart pizza of yours looks delicious, I loved the photos, as usual ! :)
Have a nice evening ! :)
Isabel
It's so delicious, I'm sure you'll like it
Izbriši