nedjelja, 17. prosinca 2023.

Bez glutena: Orehnjača

Tko radi orehnjače koje nikada neće pobijediti na natjecanju za najljepšu orehnjaču? Jaaaaaa! 🙈 Tko radi najsočniju orehnjaču? Isto jaaaa 😃 Kad radim orehnjaču, estetika pada u drugi plan. Važno mi je da je tijesto tanko, super tanko. Zapravo, najrađe bih da ga uopće ni nema. Često razmišljam kako bi nadjev najrađe pojela na žlicu, a tijesto iskoristila za nešto drugo. Kako god, ovo je recept za najsočniju orehnjaču, pogledajte sastojke za nadjev, sve će vam biti jasno.



Tijesto (za 4 štruce)

  • 1 kg Schar Mix B brašna
  • 40 g svježeg kvasca
  • 6 žlica šećera
  • 4 žumanjka
  • 200 g rastopljenog maslaca
  • 600 ml mlakog mlijeka
Kvasac razmrvite u 100 ml mlakog mlijeka. Dodajte žličicu šećera i žličicu brašna i pustite da se kvasac digne. U posudi samostojećeg miksera pomiješajte prosijano brašno sa šećerom. Napravite udubinu u sredini u koju dodajte žumanjke, rastopljeni ohlađeni maslac i ostatak mlakog mlijeka. Dodajte dignuti kvasac i uz pomoć miksera zamijesite tijesto. Tijesto stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže sat vremena. Za to vrijeme pripremite nadjev. 




Nadjev (za 4 štruce)

  • 750 g mljevenih oraha
  • 150 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 300 - 400 g šećera
  • 10 g vanilija šećera
  • 250 g rastopljenog maslaca
  • rum (prema ukusu)
  • 50 - 100 ml slatkog vrhnja (količina slatkog vrhnja ovisi o tome koliko je gusta smjesa prije njegovog dodavanja)
Izmiksajte jaja, dodajte šećer i vanilija šećer i miksajte dok se smjesa ne udvostruči i postane svjetla. Dodajte rastopljeni ohlađeni maslac i rum pa kratko izmiksajte. Orahe prelijte s kipućim mlijekom i pomiješajte. Dodajte orahe u mješavinu s jajima i dobro izmiješajte. Polako počnite dodavati slatko vrhnje - količinu treba procijeniti prema gustoći smjese - slatko vrhnje treba malo razrijediti smjesu, ali ona ne smije biti tekuća već čvrsta).

Tijesto podijelite na četiri dijela i jedan dio razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Razvaljano tijesto premažite četvrtinom nadjeva, zamotajte, prebacite u lim obložen papirom za pečenje i izbockajte površinu vilicom. Ponovite postupak s preostalim tijestom. Pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se orehnjače dignu (otprilike pola sata). Pecite  50 minuta u pećnici zagrijanoj na 160°C (drvenim štapićem provjerite ako je pečeno). Orehnjače ohladite na rešetki. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.


Nema komentara:

Objavi komentar