nedjelja, 9. travnja 2023.

Bez glutena: Šunka u kruhu

Sretan Uskrs! Nadam se da ste se lijepo proveli i dobro najeli. Nikad nisam shvaćala kako se možemo najesti i reći da više nećemo jesti, a za sat vremena se opet sjetiš svih delicija s uskršnjeg stola i poželiš opet jesti. Kad je Uskrs u pitanju, držim se tradicije i pripremam jela koja pamtim još iz djetinjstva - jaja, šunka, mladi luk i pogača. Ove godine sam odlučila isprobati šunku u kruhu, zvučalo mi je jako fino. I je, bezgutenski kruh nije nikad bio ukusniji.



  • dimljena šunka (moja je bila teška cca 600 g)
  • 20 g svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera i 1 žličica brašna
  • 450 ml mlake vode
  • 500 g Schar Mix B brašna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 žličice soli
  • 2-3 žlice senfa
  • 1 žumanjak

Šunku kuhajte u vodi 20 - 30 minuta, ovisno o težini (30 minuta za šunku težine 1 kg). Pustite da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala. 

Kvasac razmutite u 50 ml mlake vode, dodajte žličicu šećera i brašna pa pustite da se kvasac digne. U zdjelu samostojećeg miksera stavite brašno, sol, maslinovo ulje i preostalu vodu. Dodajte dignuti kvasac i uz pomoć miksera zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, stavite u zdjelu koju pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže 30 - 45 minuta dok se tijesto ne udvostruči. Dignuto tijesto kratko premjesite pa pravokutno razvaljajte na pobrašnjenoj površini na otprilike 2 cm debljine. Kuhanu šunku izvadite iz vode i dobro obrišite papirnatim ručnicima. Premažite ju senfom kako bi se tijesto što bolje primilo. Šunku položite na sredinu razvaljanog tijesta i omotajte tijestom - dlanovima što bolje priljubite tijesto uz šunku. Stavite u lim obložen papirom za pečenje, neka bude malo veći od tijesta, da se tijesto prilikom prečenja ne raširi previše. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 160°C. Zatim premažite razmućenim žumanjkom i pecite još 20ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, dok kruh ne dobije lijepu boju. Kad je pečeno, izvadite zajedno s papirom za pečenje i ohladite na rešetki.

Bezglutenski kruh nakon pečenja uvijek zamotam u krpu i pustim da se tako ohladi. Ovaj kruh nije potrebno omotati u krpu, vidjet ćete kako je podatan pod prstima. 

Nema komentara:

Objavi komentar