Moj najdraži obrok, doručak, otkako sam na bezglutenskoj prehrani je lišen svih onih slatkih obroka u kojima sam ranije uživala. Palačinke mi najviše nedostaju. Zamišljam ih tople, zapečene sa sirom, zatim pretrpane Nutellom i mljevenim orasima... Imala sam neke neuspjele eksperimente s kokosovim brašnom (kokoške su im se jako razveselile) pa sam posegnula za provjerenim receptom. Uz provjereni recept, tu je i Linolada kokos, deklarirana kao bezglutenski proizvod. Palačinke su pogodne za osobe koje su na LCHF prehrani, te ih u tom slučaju servirajte s tučenim slatkim vrhnjem i voćem.
- 2 jaja
- 100 ml slatkog vrhnja
- 150 ml fino mljevenih badema (100 g badema, dva puta mljeveni i prosijani - grublji dio sam iskoristila za posip)
- 1 žličica psyllium praška
- malo praška za pecivo (na vrh noža)
- 1 žličica paste od vanilije ili ekstrakta vanilije
- maslac (za pečenje)
- Linolada kokos, grubo mljeveni bademi, ribana čokolada (za serviranje)
Jaja pjenasto razmutite. Dodajte slatko vrhnje i ostale sastojke pa miješajte dok se smjesa ne poveže. Ostavite smjesu da malo odstoji, a za to vrijeme ugrijte tavu za palačinke i rastopite maslac. Palačinke pecite na zagrijanoj tavi - smjesu izlijte na sredinu, a ona će se sama lagano raširiti. Palačinke okrenite kad rub postane suh i još kratko pecite na drugoj strani. Od navedene količine sam dobila 10 palačinkica.
Prijedlog za serviranje: Svaku palačinku premažite Linoladom kokos, pospite bademima i ribanom čokoladom i slažite jednu na drugu.
wow that looks so tempting with all those wonderful layers!
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiKokosovo brasno je malo komplikovano za pripremu i ja sam imala par neuspeha, dok nisam procitala da ono upija previse tecnost i da ga treba koristiti u maloj kolicini :-) U svakom slucaju, ove palacinke super deluju i dopada mi se kombinacija sa bademima :-)
OdgovoriIzbrišiRadila sam po nekom receptu s neta, bilo je prestrašno, nikako da se ispeku i prilikom okretanja su se raspadale. Ovo je provjeren recept i palačinkice ispadnu fine, tako da nema više eksperimentiranja.
IzbrišiPravila sam tortu od tankih palačinki, od ovakvih nisam...mora da je mnogo ukusno.
OdgovoriIzbrišiKokosove sam isprobala odmah negdje na početku svog puta u LCHF, nisu bile super ali pojela sam ih, kad si ovisnik o slatkom a moraš pronalaziti alternativna rješenja nije nimalo lako, i tad sam mislila da bolje ne može, ali itekako može! Ova tvoja tortica to također dokazuje :)
OdgovoriIzbrišiDivno izgleda! Volim isprobavati ovakve palacinke, pa sam i ove sacubala za isprobavanje :)
OdgovoriIzbriši