Konačno je opet došlo ono doba godine. Doba kada, barem u mojoj kući, počinje intenzivnije razmišljanje o svinjetini. Prošle sam godine objavila post o izradi domaćih kobasica, a ove godine je na redu nešto sasvim drugo. Maleni hrskavi komadići koje nisam nikad voljela - čvarci - u mom kraju poznatiji kao ocvirki. S obzirom da sam uvijek bila aktivno prisutna u procesu obrade svinjskog mesa, znala sam od čega se oni rade, a kao djetetu mi je to bilo odbojno. Sve do prošle godine. Zdjela s ocvirkima je stajala na kuhinjskom stolu i skrivećki sam probala jedan komadić. Pa je uslijedio drugi, treći, peti, deseti. Sad ih obožavam u tolikoj mjeri da ih kupujem čim se pojave na tržištu (što je puno ranije od domaćih). Kupovala sam ih kod istog dobavljača tamo negdje još od rujna i prve dvije ture su bile savršeno hrskave. Treća tura nije bila hrskava pa sam ih iskoristila za pogačice. Odlučila sam isprobati Tanjin recept i krajnji rezultat je bio savršen.
Bezglutensku verziju pogačica pronađite na kraju teksta.
- 500 g + 1 žlica glatkog brašna
- 40 g svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 300 ml toplog mlijeka
- 1 1/2 žličica soli
- 1 žličica svježe mljevenog papra
- 1 jaje
- 1 žličica svinjske masti
- 250 g mljevenih čvaraka
- za premaz: 1 jaje i 1 žlica vode
Kvasac razmrvite u 50 ml toplog mlijeka, dodajte žlicu šećera i žlicu brašna pa pustite da se kvasac digne. Pomiješajte brašno, sol i papar (ukoliko su čvarci već slani, prilagodite količinu soli), napravite udubinu u sredini, dodajte dignuti kvasac, jaje, mast i ostatak toplog mlijeka. Zamijesite glatko tijesto i oblikujte ga u kuglu. Stavite u pobrašnjenu posudu koju pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se tijesto diže otprilike 40 minuta. Dignuto tijesto pravokutno razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Po polovici tijesta rasporedite 80 g mljevenih čvaraka i preklopite drugim dijelom tijesta. Ponovno razvaljajte, po polovici tijesta rasporedite 80 g mljevenih čvaraka i preklopite drugim dijelom. Ponovno razvaljajte tijesto, po polovici rasporedite preostale čvarke, preklopite i razvaljajte tijesto na 1 cm debljine. Okruglom modlicom (ili čašom) vadite pogačice. Složite ih u lim obložen papirom za pečenje. Jaje razmutite zajedno sa žlicom vode pa premažite pogačice. Pecite 20 - 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C, dok pogačice ne dobiju lijepu boju.
EDIT 16.12.2018.
Bezglutenske pogačice s čvarcima
Izguštali smo se u domaćim čvarcima, samo čvarci, sol i ništa više. Od ostataka čvaraka sam odlučila napraviti pogačice. Svi su odmah navale na tople pogačice. Uz glutensku, sada napokon imam i bezglutensku verziju.
EDIT 16.12.2018.
Bezglutenske pogačice s čvarcima
Izguštali smo se u domaćim čvarcima, samo čvarci, sol i ništa više. Od ostataka čvaraka sam odlučila napraviti pogačice. Svi su odmah navale na tople pogačice. Uz glutensku, sada napokon imam i bezglutensku verziju.
- 300 g Schar Mix B brašna
- 15 g svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 300 ml mlake vode
- 1 1/2 žličica soli
- 1 žličica svježe mljevenog papra
- 1 jaje
- 1 žličica svinjske masti
- 150 g mljevenih čvaraka
- za premaz: 1 jaje i 1 žlica vode
Slicna stvar; kao dijete ih nisam voljela (mozda jer ih je bilo u izobilju), sad mi bas nedostaju, ali je tesko doci do njih (ovdje). Mislim da i ja imam neke recepte (u 30 godina staroj kolekciji) sa cvarcima.
OdgovoriIzbrišiSad si razdrmala moja cula sa ovim postom!
Obično ne doživljavamo ono što nam je dostupno, a jako se zaželimo kad postane nedostupno
IzbrišiJa sam ti bas izgleda neko starinsko celjade, isprobavam svasta, al sve bih menjala za pogacice sa cvarcima i salcice. Divno izgledaju, bas cu uporediti recepte. Kucam i gutam:)
OdgovoriIzbrišiJa sam sudjelovala u svemu, čak i u čišćenju i pranju crijeva, ali čvarke nisam htjela ni taknuti (kao ni salenjake) sve do nedavno :D
IzbrišiOdlične su ti! I ja ih jako volim :)
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiJa sam ti cvarke nekada jela samo u ovim pogacicama sa cvarcima, a sada ih bas volim, posebno kada su hrskavi. Imam neki recept za te pogacice, mada ih licno nikad nisam spremala, ali svakako cuvam i tvoj receptic:)
OdgovoriIzbrišiMeni su ovo prve pogačice. Htjela sam ih prošle godine na praviti sa našim čvarcima za druge, ali sam ih na kraju pojela sama i ništa nije ostalo za pogačice. Nadam se da će ove godine biti puno čvaraka tako da mogu guštati u njima i napraviti pogačice
Izbrišiuvijek sam ih voljela...volim ih i sada...i nešto mislim ne zna ih svako ni napraviti ..ili nema svak ni uvjete za praviti ih...uvijek sam učestvovala u procesu prerade svega pri kolinju i nešto mislim dok dobro ne zahladi da ni čvarci ne valjaju....
OdgovoriIzbrišipogačice od čvaraka su odlične iako kod mene prvo nestanu...slika je: mrak!!!
Imaš pravo, dok ne zahladi, to nije to, nema onog pravog gušta. Nadam se da će ovu kiša i južina čim prije zamijeniti hladnije vrijeme
IzbrišiObožavam, ali više nemam gdje kupiti ili nabaviti. Uvijek smo kupovali odlične čvarke, ali se njihova proizvodnja ugasila. a ostali me ni malo ne privlače.
OdgovoriIzbrišiMa viđala sam i ja groznih i nedovoljno stisnutih čvaraka, ali te preskočim. Nadam se da neću dugo čekati domaće
IzbrišiUh, bas su dobre, pogacice su ti za cistu desetku 10+!:))))
OdgovoriIzbrišiObožavam ih ali nikako da nađem dobre čvarke i kad ih kupim, muž ih pojede i nikad da imam dovoljno za pogačice.
OdgovoriIzbrišiU potpunosti ga razumijem, teško im je odoljeti
IzbrišiKod nas doma vrlo česte,radim ih i po ljeti i po zimi,jer slaninu topimo sami i čvaraka uvijek ima..jedan naš kućni prijatelj rekao nam je da ih nikada ne jede bez pekmeza od kajsija,mi iz čiste znatiželje probali,iznenađujuće je kako je ukusno..sada svatko tko proba pogačice dobije opciju da ih proba uz pekmez.
OdgovoriIzbrišiDa znaš da ću probati, mada mi djeluje kao jaaaaako čudna kombinacija. I, naravno, javim ti ako nam se svidjelo
IzbrišiPreporučila bih ti da mešavinom masti i čvaraka premazuješ testo, mnogo se više listaju :-)
OdgovoriIzbrišiHvala na savjetu, isprobat ću kad budem sljedeći put radila. Vidjela sam da ima puno različitih recepata, ovaj mi se činio najbrži i najjednostavniji
IzbrišiVolim ih ali retko spremam. Ove izgledaju jako lepo. Baš za doručak, na primer. Evo, ja već ogladnela:)
OdgovoriIzbrišiI doručak i ručak i večera, samo da su ispred mene :D
Izbrišikrasna ti je fotka!
OdgovoriIzbrišihvala na povjerenju i isprobavanju ;)
jako volim i čvarke i pogačice, mmmm
Hvala što si podijelila recept, svidjelo mi se što je jednostavan što se tiče tog preklapanja
IzbrišiNi ja ih kao mala nisam doživljavala a sad mi dođe gušt i imam na pijaci ženicu kod koje ih kupujem i odlični ali cijena od 79 kn kilo i nije baš primamljiva.Tvoje pogačice izgledaju odlično
OdgovoriIzbrišiZadnji put sam ih kupila kod Smrekara, najbolji kupovni koje sam jela. Cijena ista kao i kod tvoje ženskice
IzbrišiJa nisam baš za grickanje samih čvaraka, ali zato su mi ovako u pogačicama odlični ! Radila sam ih jednom po receptu od Zorice , a ove zime ću ih sigurno još koji put ponoviti, ja ih volim, a I. ih doslovno obožava pa ćemo se lijepo počastiti. Tvoje pogačice jako lijepo izgledaju !
OdgovoriIzbrišiPogačice su odlične i tople i hladne i jedva čekam da ih ponovno napravim
IzbrišiSuper su mi te pogačice, radi ih jedna kolegica, a nisu mi ni za baciti čvarci...
OdgovoriIzbrišiI ja bi kolegicu koja radi pogačice :D
IzbrišiLook really good! And I love the pics!
OdgovoriIzbrišiThank you
Izbrišimiris djetinjstvam ja ih obavezno pospem sezamom ili kimom
OdgovoriIzbrišiZa prvi put nisam htjela ništa dodavati, mada mi je sezam pao na pamet
IzbrišiČvarci su odlična stvar, ali su preskupi, Cijena kod nas je 100 kn/kg, skoro ko pršut, što nema veze s vezom. Mi ovakve pogačice zovemo krampogače, jako ih volim, onak fino paprene, mljac!
OdgovoriIzbrišiČula sam za taj naziv krampogačice, ali mi nije jasno zašto se tako zovu.
IzbrišiČvarci su stvarno precijenjeni, kod nas se kreću oko 80 kn, što je stvarno previše, ali im ne mogu odoljeti :D
Obožavam ih, krasno ti izgledaju!
OdgovoriIzbrišiHvala
Izbriši