Postoje razni recepti koji se razlikuju u susjednim mjestima po nekom tajnom sastojku, prisutnosti/odsutnosti određenog začina ili namirnice. Presnac je tradicionalni kolač koji se u riječkom zaleđu radi u vrijeme maškara. Ono što ga karakterizira je razlika u receptu od mjesta do mjesta. I to ne u jednom sastojku, nego čak u čitavom nadjevu. Neki ga rade s rižom, drugi sa starim kruhom, svježim sirom, a postoje i slane verzije.U Halubju se nadjev za presnac radi s rižom.
Pitate se otkud vam je poznata riječ Halubje i na što vas asocira. Halubajski zvončari su ponos moga kraja. Nekad davno imali su zadatak tjerati zle duhove zime, a sada su poznati kao jedna od grupa suosnivača Riječkog karnevala i prava maškarana atrakcija. Neka vas ne prestraši buka njihovih zvona i strašne maske. Dođite na Riječki karneval i budite strpljivi dok ih čekate. Halubajski zvončari su svake godina zadnja grupa, a kaže se da šećer dolazi na kraju.
Halubajski zvončari
Presnac je najdraži kolač mog djetinjstva. Sjećam se da sam kao dijete jedva čekala kad će maškare da nona napravi presnac, a radila ga je i mama. Moj zadatak je uvijek bio mljeti klinčiće na ručni mlinac. Na žalost, obije su umrle, a s njima je otišao i obiteljski recept. Kada sam počela pokazivati interes za izradu kolača, bezuspješno sam tragala za receptom. Kao što se radio i u mojoj obitelji i druge žene ga rade na pamet na temelju dugogodišnjeg iskustva. Jedne godine je u lokalnom glasniku Jelka Žilić objavila recept za presnac. Mojoj sreći nije bilo kraja, jer sam napokon umjesto "malo ovoga i malo onoga" ispred sebe imala recept s točnim mjerama. Taj isti recept je kasnije objavila u svojoj knjizi Va kotliće zmešano, koja sadrži jela Halubja i Kastafšćine.
Tijesto
- 600 g glatkog brašna
- 200 - 300 ml mlakog mlijeka
- 7 žlica ulja
- 7 žlica šećera
- 4 žumanjka
- 2 paketića suhog kvasca
- malo soli
- ribana korica limuna
Od svih sastojaka u zdjeli zamijesiti tijesto. Tijesto treba tući kuhačom dok se ne odvaja od nje. Pazite da ne bude pretvrdo. Zdjelu pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da se tijesto diže. Za to vrijeme pripremite nadjev.
Nadjev
- 500 ml mlijeka
- 500 ml vode
- žličica soli
- 4 žlice šećera
- 400 g riže
- 100 g maslaca
- žličica cimeta
- 5 mljevenih klinčića
- 100 g otopljene čokolade
- 1 naribana jabuka
- šaka narezanih oraha
- 2-3 žlice ruma
- ribana korica limuna
U posudu stavite mlijeko i vodu (sveukupno 700 ml). Kad zavrije dodajte rižu, šećer i sol. Skuhajte rižu al dente (po potrebi tijekom kuhanja dodajte još vode i mlijeka). Kad se riža ohladi, umiješajte sve ostale sastojke. Dignuto tijesto podijelite na dva dijela. Jedan dio razvaljajte i obložite dno lima za pečenje. Stavite nadjev i pokrijte drugim tijestom. Probodite vilicom na više mjesta, pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da se diže. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pustite da se ohladi na rešetki.
Čula sam za ovaj kolač, negdje ga zovu "preznic", nikada nisam niti radila niti probala. Djeluje jako ukusno.
OdgovoriIzbrišiMeni su jako simpatični vaši istarski i kvarnerski karnevalski običaji i gotovo svake godine potegnem do Rijeke na karneval :)
moram priznati da nikada nisam niti čula za njega,a niti probala ovaj kolač, ali po sastojcima djeluje prefino... :)
OdgovoriIzbrišidiiivno da ga jos netko radi! odlican kolac, odlican!
OdgovoriIzbrišividim vec na prvi pogled da se punjenje razlikuje. moj je recept cini mi se s krka, od prijateljeve mame. ona ga puni svjezim sirom i predobar je :). a kako volim orahe mogla bih i ovo probati, jako je lijep :)
Ja nisam nikada čula za ovakj kolač a baš mi je zanimljiv zbog riže u njemu! Pošto volim slatku rižu sigurna sam da bi mi se svidio.
OdgovoriIzbrišiA što se tiče mašakaranja moram reći da vam zavidim na tom prekrasnom običaju. Ja nisam odrasla s tim, u mome kraju toga nije bilo!
Potpisujem Tamarin komentar. I ja ovaj kolač nazivam "preznic", sastojcima mi je poznat i jako ga volim. Pod imenom "Presnac" je, barem nama Dalmatincima, tradicionalni kolač otoka Krka koji se radi u onim starim limenim tanjurima, s prhkim tijestom i punjenjem od svježeg ovčjeg sira i šećera. Možda sam ja nešto pomiješala. U svakom slučaju volim oba :)
OdgovoriIzbrišiDivni su mi vaši karnevalski običaji, kod nas se nešto slično, iako ne tako lijepo, može vidjeti samo u Kaštel Starom. Vidim da te uhvatila karnevalska ludnica :)
Sigurno je dobar sa svim ovim mirisnim sastojcima!
OdgovoriIzbrišiNisam nikad probala (niti čula)za ovaj kolač, ali mi izgleda divno "domaće", i vjeruj da ću ga ovih dana isprobati :) A maškare su mi super!
OdgovoriIzbrišiPrvi puta čujem za ovaj kolač, ali mi se jako sviđa! Volim čitati postove o tradicionalnim kolačima i jelima koji imaju svoju priču. Ispao ti je bolje nego u knjizi. ;)
OdgovoriIzbrišiHvala ti za ovaj recept, jednom davno bila sam gost u tvom kraju i probala taj kolač, i nikad do danas nisam uspjela doznati što je to i kako se radi.
OdgovoriIzbrišiSvidja mi se ovaj recept i drago mi je da si ga pronasla jer te za njega vezuju tako lepe uspomene, hvala ti sto si ga podelila sa nama.:))
OdgovoriIzbrišiTamara, možda se sretnemo na karnevalu
OdgovoriIzbrišiCinnamon and White Chocolate, pretpostavila sam da će biti puno onih koji nisu nikad čuli za ovaj kolač, što nije ni čudo, s obzirom da se vezuje uz određeni kraj i radi se samo u vrijeme maškara
Mare, na Krku rade sa svježim sirom i sigurna sam da je isto jako ukusan
Snježa, lijepo je imati "peto godišnje doba", imenovati krivca (pust) za sve loše što se dogodilo i na kraju ga kazniti i zapaliti da s njime odu i sve nevolje
Maja, nisi pogriješila, taj je s Krka i žao mi je što ga nisam imala priliku probati
Fikreta, hvala
Tanja, nisam očekivala da bi netko mogao napraviti ovaj kolač, tako da si me baš razveselila
Josipa, hvala
Dunja, drago mi je da sam pomogla
Mignonne, hvala
Zanimljiva priča, svake godine planiramo doći na Riječki karneval (kao posjetioci) i nikako da stignemo. Ove godine ćemo se više potruditi. Volim kolače s pričom...
OdgovoriIzbrišiDobro da sam prvo malo zguglala, inače bih vjerovatno ovdje istresla "zelenu". :))))
OdgovoriIzbrišiKada sam pročitala Presnac, pa isčitala recept, javilo mi se pitanje: kako je nadjev od riže i ovakve vrste tijesta, kada se ja sjećam da je tijesto bilo lisnato, a da su se stavljale grožđice, orasi i sl. voćke? :)
E, onda sam našla ono što sam ja mislila da je "presnac" ---> Preznic. Ajmeeeeee, zamal` blam! :)))))))
Moram ti reći da mi je nadjev sa rižom intrigantan. Bar što se kolača tiče. Baka je znala praviti posnu pitu sa rižom i prazilukom, ali kolače, nikada.
Izazivaš me, da znaš! Samo se bojim da bi mogla biti linčovana ako nastavim sa tolikom količinom kolača za tako malo vremena! :)
I slažem se sa Josipom, meni se tvoj kolač puno više sviđa, nego onaj na slici.
A za maškare i karnevale...zavidim! Mnogo! :)
Ovaj kolač mi je strašno interesantan,i mislim da bih mogao biti vrlo brzo isproban,jer mi se jako sviđa kombinacija...zvončari su zaista silni!
OdgovoriIzbrišiTreba čuvati te stare recepte od zaborava jer ih je i nekad teško naći u izvornom obliku.
OdgovoriIzbrišiJa ga jako volim ali ga moji baš ne vole zbog riže u nadjevu.
vrlo interesantan kolač, iako smo jako blizu nikada nisam probala a ni čula za njega!
OdgovoriIzbrišiza zvončare jesam, glasni suuuuuuuuuuuuuuu!!
Interesantno zvuči ovaj kolač, baš kao i običaji tog podneblja koje ja ustvari volim, nikad nisam čula za njega i baš me zanima kakvog bi okusa bio!?...
OdgovoriIzbrišiZanimljiv kolač, nisam još probala ovako nešto
OdgovoriIzbrišiJubistacha, nadam se da ćete ove godine uspjeti doći
OdgovoriIzbrišiNataša, baš si me nasmijala
Nely, koliko god gledala zvončare, za mene su i dalje pravi doživljaj
Dilajla, vidiš kako mi je skoro promaknuo recept kad su ga žene u mojoj obitelji radile bez zapisanog recepta i nisu stigle prenijeti mi obiteljski recept. Zato sam objavila ovaj po kojem radim tako da ne padne u zaborav
Tamara,
Nada, znala sam ponekad u rižu skuhanu na mlijeku dodati cimet i klinčiće, samo da mogu uživati u tom okusu. Jabuku se u nadjevu niti ne osjeti, dok orasi i čokolada dođu do izražaja.
Marija, hvala
Nikada nisam čula za ovaj kolač i baš ti hvala na lijepoj priči i mogućnosti da saznam nešto novo. Vrlo neobičan kolač, moram priznati, ali mora da je zaista odličan!
OdgovoriIzbrišiPresnac je odličan kolač, probala sam ga nekoliko puta a priču koju si nam ispričala u ovom postu je divna! Zvončari su mi super, volim taj njihov šušur i veselje koje ostavljaju iza sebe.
OdgovoriIzbrišiSuper post, sve pohvale!
Pozdrav:)
Hvala za ovaj lijepi recept i pricu. Sjajno. Pozdrav
OdgovoriIzbrišiNisam nikada probala ovaj kolac, a jako mi lepo deluje. Bas je zanimljiv recept.
OdgovoriIzbrišiVidela sam zvoncare kad su dolazili kod nas u Pancevo. Budu glavna atrakcija tih dana... :)
Volim maskare i sve sto je vezano za njih. Za presnac jos nisam cula, ali cini se zanimljivim!
OdgovoriIzbrišiDraga Tamara, bravo za obilježavanje starih dobrih običaja,
OdgovoriIzbrišia pogotovo na ovaj slatki način :)
(cookandplay)
Very scary... but not these cakes!
OdgovoriIzbrišiΚάθαρσις, naša varijanta s rižom je neobična, a ona sa starim kruhom je još neobičnija
OdgovoriIzbrišiZondra Art, ja sam velika obožavateljica zvončara i jedva čekam da krenu obilaziti kraj
Miki, oni su i ovdje glavna atrakcija iako ih ljudi svake godine vide pa mogu zamisliti kakva su tek atrakcija bili kod vas
Jasna's kitchen creations, maškare su prava prilika da budemo netko drugi i da zaboravimo na sve brige
Cook and play, hvala
A Palate and a Passport, you don't have to be afraid of them, although they look a bit scary
Vrijeme maškara volim i posebno mi se sviđa tradicija koja se održava i veselje koje vlada tih dana.
OdgovoriIzbrišiSa ovim kolačem se nisam do sada susretala i jako me zainteresirao. Odlično mi izgleda, a posebno je zanimljiva riža u nadjevu. Bilježim ga , moram ga isprobati !
Lijepo što se održavaju običaji ovih krajeva
OdgovoriIzbrišiHvala, ovo je najmanje što mogu napraviti da ih sačuvam
IzbrišiLijepo što se održavaju običaji ovih krajeva
OdgovoriIzbriši