Nikad nisam voljela blagdanske keksiće. Iz djetinjstva pamtim presuhe i nezanimljive popularno zvane suhe kolače. Uvijek sam tvrdila kako taj naziv slijedi i njihov ukus pa sam ih izbjegavala u širokom luku. Moja mama i nona nisu radile mnogo takvih kolača, samo breskvice i one su mi bile još koliko toliko podnošljive. Sjećam se kako sam uvijek po kućama pokušavala izbjeći blagdanske kolače i zadržati se samo na onom jednom - i to iz pristojnosti.
Kada sam krenula raditi kolače, to su pretežno bili biskviti, pite i štrudle. Suhi kolači nisu bili na mom repertoaru. Zatim sam upoznala supruga, koji je bio veliki obožavatelj upravo njih. Često puta je znao molećivim glasom pitati ako bih mu napravila neke keksiće, a ja sam uporno odbijala. Jedne godine je susjeda donesla za Božić tanjur raznih kolača, na kojeg sam samo frknula nosom i ostavila ga na stolu. Kada je došao suprug (u to vrijeme dečko), navalio je na kolače kao da nije jeo mjesec dana. Nisam mogla vjerovati kako uživa u tim suhim kolačima uz šalicu kave. Ali ni dalje nisam radila takve kolače.
Kažu da se ljudi mijenjaju u braku. Tako sam se i ja promijenila. Samo radi supruga sam krenula raditi suhe kolače i najprije sam napravila vanilin roščiće, jer su mu najdraži. Nije bio doma dok sam ih radila, planirala sam ga iznenaditi. Kada su roščići bili gotovi, probala sam jednog i ugodno se iznenadila. Topio se u ustima i nije bio suh. Taman u to vrijeme stiže suprug i začuđeno gleda u mene, jer posežem prema tanjuru punom roščića. Pa uzimam još jednog i još jednog. Tog dana ne samo da sam zavoljela suhe kolače, nego sam i shvatila što je u njihovoj pripremi najvažnije - ne smije ih se prepeći. Sve one godine izbjegavanja ovakvog tipa kolača, samo zbog toga što su bili predugo pečeni. Uh!
Recept je za otprilike 80 roščića, ovisno o veličini koju radite. Sam proces izrade je vrlo jednostavan, a krajnji rezultat su keksići koji se tope u ustima.
- 300 g glatkog brašna
- 220 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 100 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- 1 vanilija šećer
Maslac utrljajte u brašno da dobijete grube mrvice. Dodajte šećer, vanilija šećer i mljevene orahe pa zamijesite tijesto. Od tijesta kidajte manje komade, razvaljajte između dlanova i oblikujte roščiće. Slažite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pustite ih da se potpuno ohlade prije nego ih izvadite iz lima, da ih ne polomite. Posipajte ih šećerom u prahu.
P.S. Podsjećam vas da još uvijek traje nagradni natječaj u kojem mogu sudjelovati svi koji sa mnom žele podijeliti recept za keksiće.
E, sta sve radimo za ljubav? :) Ni ja ih nisam volela nekad, ali sad mi bas prijaju uz solju kafe. Mozda ih nisam volela jer kao klinka nisam pila kafu...
OdgovoriIzbrišiLijepe sličice, prave prazničke..Ja sam odnedavno otkrila (i kupila si) kalup s utorima za ove kiflice uz koji odmah dobiješ i recept..Imam ga namjeru isprobati prvom prilikom. Čini i se puno jednostavnije nego valjati i ručno raditi ih...
OdgovoriIzbrišiMnogo su lepe! I kod mene je ljubav prema suvim kolačima došla s godinama :-)
OdgovoriIzbrišiOvi roščići su kod nas ne zaobilazni kolačići za Božić, makar se zadnji pojedu. Ali kad ih jedne godine nisam napravila, svi su pitali a gdje su? Fotke su ti prelijepe.
OdgovoriIzbrišiPrekrasne slike i kiflice mirišu do mene. Ritam života je ubrzan i malo je vremena za uživanje u kiflicama i kavi.
OdgovoriIzbrišiOve su ti odlične sa orasima. Meni su najbolji recepti oni gde ne idu jaja već se sve spaja masnoćom, tj. puterom. Ja imam objavljen recept sa kokosom, pa bi ga možda i sa njima mogla iznenaditi. Ako voli kokos one su super.
OdgovoriIzbrišiDivan post,ja sam veliki ljubitelj suhih kolača,i nekako prijaju mi u svako doba godine,iako su u ovo pred blagdansko vrijeme najpopularniji..tvoji kolači jednostavno oduševe bilo kremasti ili suhi,fotke su savršene...lijep ti pozdrav!
OdgovoriIzbrišiPravi praznićni recept i slikice!!
OdgovoriIzbrišiNi ja nisam prije voljela stvari koje danas volim :) Ali vanilin kiflice sam oduvijek voljela, krasne su ti. Breskvice ni dan danas ne mogu vidjet, stvarno ih ne volim :D
OdgovoriIzbrišiMiki, nikad nisam pila kavu tako da ni danas ne jedem keksiće uz kavu. Ali sam si zato našla recepte po kojima ispadnu mekani i ukusni pa ne treba nikakav napitak uz njih.
OdgovoriIzbrišiNada, svaki put kad idem raditi roščiće unaprijed mi je muka jer znam da nema šanse da svi budu jednaki. A baš bih htjela da su jednaki. Vidjela sam taj kalup, ali me strah da ne popucaju prilikom vađenja. Jedva čekam tvoje utiske kad isprobaš.
Opasna, nisu suhi kolači krivi, već oni koji su ih prepekli i isušili, takve ni danas ne volim.
Dunja, super je što stajanjem dobivaju još bolji okus, tako da nije problem ako se zadnji pojedu
Suzana, hvala
Jelena, sa kokosom nisam radila, baš ću pogledati recept kod tebe
Nely, hvala
Vera, hvala
Tamara, mene je kod breskvica uvijek živcirao šećer u koji su bile uvaljane
Odličan post, i rošćići. Ni ja nisam prije bila pretjerani ljubitelj suhih, a s vremenom su mi sve draži!
OdgovoriIzbrišiBas su medeni, i keksici i fotke, kod tebe je vec pravi praznicni ugodjaj... a keksice jako volim, zapravo vise volim da ih pravim i da ih onda podelim prijateljima, komsijama, baki, dobro poruckam i ja tu koji, onako fino uz caj.:))
OdgovoriIzbrišiNekako slicno je i samnom bilo...sad ih zaista volim. Fina slicica!
OdgovoriIzbrišiA kod mene obrnuta situacija,ja ih oduvek jedem,a on ih zavoleo pored mene.I tačno je da ne moraju da budu suvi,zavisi od recepta.Tvoje kiflice su baš super.
OdgovoriIzbrišiJubistacha, hvala
OdgovoriIzbrišiMignonne, poseban je gušt raditi keksiće, vjerojatno zbog raznih varijacija u oblicima i okusima
Jasna's kitchen creations, mislim da bi mom suprugu bilo draže da ih ne volim, nije zadovoljan što je dobio konkurenciju
Irena, hvala
Ja ih volim, pogotovo u ovo blagdansko vrijeme i spremamo otprilike isto, tako da znam da je recept provjeren :) Nekad dodam u njih kokosovo bršno :)
OdgovoriIzbriširijetko radim ove rošćiće, nisam fan običnih keksića s vanilijom, ali u tvom receptu ima oraha.
OdgovoriIzbrišisad sam znatiželjna!
Obozavam ih, kolacici mog djetinjstva, ali krema je krema:)))) Super su!
OdgovoriIzbrišiZbog ljubavi se sve ruši, pa i predrasude! :)
OdgovoriIzbrišiHvala za recept!
aah I love these and what nice are yours pictures, and I love Mariah Carey, nice:)
OdgovoriIzbrišiPrvi keksići koje ja pravim svake godine za Blagdane su upravo vanilin rošćići, s orasima :) U pravu si, najvažnije je da se suhi kolači predugo ne peku, inače su presuhi, i takve ih ni ja nikako ne volim...
OdgovoriIzbrišiSlike su prekrasne!!
Maja, moram probati s kokosom
OdgovoriIzbrišiTamara, orasi naprave čudo
Sweet Corner, slažem se s tobom - krema je krema
Rea, ljubav je nepredvidiva, i u tome je njezina čar
Gloria, thank you
Tanja, hvala
Perfect!
OdgovoriIzbrišiI like this!Perfect!
Check out my blog if you want.
I follow
http://danzaenlacocina.blogspot.com/
Thank you
ja nisam voljela suhe kolače, ali s vremenom sam ih zavoljela, nekako došlo s godinama :)
OdgovoriIzbrišitvoje kiflice su savršene
Obožavam te vanil kiflice i baš sam planirala da ih pravim ovih dana! A ljubav menja sve pa i nas :)
OdgovoriIzbrišidivan "klasik'..ja samo mijenjam dodatak,kokos ili orasi,bademi ,kao sto sam zadnje pravila..meni jako fini !!!!
OdgovoriIzbrišiMa kiflice prekrasno izgledaju ali nista neobicno kad si ti u pitanju. Obozavam sve nazovimo tako suhe kolacice a nadasve ako su sa orasima. Ja ih isto radim ali sa ostrim brasnom (isprobat cu tvoj recept).
OdgovoriIzbrišišto se tiče blagdanskih kolačića ja sam uvijek tamanila one štanglice s orasima. kako sam ih voljela. a još ih nisam napravila (treba puno oraha). ove rošćiće volim i pravim ih slično.
OdgovoriIzbrišipredivni kolačići i sličice