Već sam vam napomenula kako je Snježin blog predmet istrage FBI rukavica. Nakon što sam prelistala cijeli blog, na popisu za isprobavanje se našla i ova torta. Ali prije recepta, mala digresija.
Sa sjetom se sjećam dana kada se u Trst odlazilo po odjeću, cipele i nutellu. Danas je situacija nešto drugačija, barem u mojoj obitelji, i preko granice odlazimo primarno po špežu. Osim standardnih stvari potrebnih za svakodnevno kuhanje, uvijek se opskrbim i namirnicama potrebnim za kolače. Kad sam kod Snježe vidjela gianduja tortu, sjetila sam se predobre gianduja čokolade. To je čokolada s kremom od prženih lješnjaka.
- 300 g gianduja čokolade (ili čokolade za kuhanje)
- 160 g maslaca
- 80 g šećera
- 250 g tostiranih sitno sjeckanih lješnjaka
- 15 g brašna
- 5 jaja
- 100 g gianduja čokolade (ili čokolade za kuhanje) za glazuru
U većoj zdjeli otopiti na pari čokoladu, maslac i šećer. Pustiti da se malo ohladi pa pjenjačom umiješati jedan po jedan žumanjak. Dodati 50 g sjeckanih lješnjaka i brašno. Lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Dno kalupa za tortu (koristila sam standardni, iako Snježa preporučuje manji promjer, pa je zato moja torta niža) prekriti masnim papirom i premazati maslacem. U kalup staviti 200 g sjeckanih lješnjaka i preko njih staviti smjesu za biskvit. Peći 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pustiti da se ohladi pa prebaciti na stalak za tortu tako da lješnjaci budu na dnu. Za glazuru otopiti čokoladu na pari i preliti preko torte.
Torta je odlična, punog čokoladnog ukusa, baš kako volim. Jedino što ću drugi put promijeniti je količina lješnjaka. Stavit ću ukupno 100 g lješnjaka u smjesu, a na dno ništa. Vjerojatno sam previše sitno nasjeckala lješnjake, pa se osipaju kad se uzme kriškica torte.
Torta je odlična, punog čokoladnog ukusa, baš kako volim. Jedino što ću drugi put promijeniti je količina lješnjaka. Stavit ću ukupno 100 g lješnjaka u smjesu, a na dno ništa. Vjerojatno sam previše sitno nasjeckala lješnjake, pa se osipaju kad se uzme kriškica torte.
Po mom je ukusu - cokolada i ljesnici ;-)
OdgovoriIzbrišiVerujem da je mmm...mmm..
OdgovoriIzbrišiTamara, ovo vam divno izgleda!
OdgovoriIzbrišiMmmmmmmm koja čokoladna bomba! Spremam recept! :)
OdgovoriIzbrišiyours tortas look amazing!!! gloria
OdgovoriIzbrišiImama ti ja jednu prijateljicu koja vrlo često pravi ovu tortu a ona je zove Snježanina čokoladna torta:) i tako su ti kod nje svi recepti prepisani pod Snježanin ovo i ono i ja se tu nikako ne snalazim ali eto ona se snalazi:)
OdgovoriIzbrišiMi je isto volimo a znaš mene ja najviše volim te krckave ljšnjake pa nek oni i ispadaju:)
Drago mi je da ti se svidjela! Pusa!
Joj, kako je ovo bogatog ukusa, puno čokolade, kremasto, samo, slažem se sa tobom, i ja bih smanjila lešnike. Prepisujem recept!
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiKad šefica kaže da lješnjaci mogu ispadati, onda se ne brinem, mislila sam da je moja greška, da sam ih presitno nasjeckala.
Ovo mora da je fantastično!
OdgovoriIzbrišiSavršena kombinacija za sve sladokusce kao što sam ja! Savršeno izgleda, ajmeee:))
OdgovoriIzbrišiAhhhh, ovo nije za jutarnje sate, fenomenalno izgleda, a fotkice su preslatke!
OdgovoriIzbrišiPrelepa torta!
OdgovoriIzbrišikoja krasna, sočna torta. Evo ja se baš vratih iz Firence, a sjećam se kako se nekada odlazilo u Trst, moji roditelji još pripadaju toj generaciji, danas sve što se moglo kupiti tamo ima i kod nas, zapravo još uvijek ne sve, ali dosta toga.
OdgovoriIzbrišiPuna okusa ovo je torta za mene.
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiTamara, iako je sada ponuda kod nas puno veća, cijene su još uvijek prenapuhane, nevezano da li se radi o prehrambenim namirnicama, odjeći i obući, malim kućanskim aparatima ili nečem petom.
Ovo je fantastcnooooooooooooooooo prelepo izgleda prava torta za mene :D
OdgovoriIzbrišitorta u koje ide 300 gr čokolade?????pa još 100 za glazuru??sigurno je savršena!!
OdgovoriIzbrišiI ja sam primetila ovu tortu kod Snjeze i usla mi je u uzi krug recepata za probati. Nadam se da cu stici! Divno si ju napravila i taaaakoo dobro zvuci! :)
OdgovoriIzbrišiJa bih se poslužila bez oklevanja:) Savršeno deluje!
OdgovoriIzbrišiJako mi se svidjaju nize torte, bas imam osjecaj da se tope u ustima.
OdgovoriIzbrišia ova tvoja naprosto mami. Narocito ovako lijepo prezentirana :)
Pohvale i pozdravi :)
Uf, ovo je prava bombda! Fenomenalno!
OdgovoriIzbrišiTorta je savršena,inače kolače radiš baš po mom ukusu i ja bih rado kod tebe bila čest gost:)..veliki pozdrav!
OdgovoriIzbrišiDivan torta!!sada tek vidim da istrazujete snjezanuin blog..ja nisacim nisam u toku :9
OdgovoriIzbrišiNa blogu ima svega lijepog izmedu ostalog i ova torta,no ti si bila vrijedna i nisi se dala zbunit pa si i original cokoladu nabavila :) !!!
Hvala!
OdgovoriIzbrišiMirjana, ovu čokoladu i inače kupujem i znala sam da ću raditi tortu kad ju je Snježa objavila na blogu, samo sam čekala hladnije vrijeme, a onda je savršenu uletila igrica.
fantastična torta, sočno izgleda i pravi spoj sastojaka, baš bi jedan komad
OdgovoriIzbrišiBaš si lijepo napravila ovi tortu ! Primjetila sam je i ja kod Snježe, ali kako nisam preveliki ljubitelj lješnjaka neću je raditi. A kod tebe ova fina , sjajna glazura tako mami :)
OdgovoriIzbriši