Konačno je i službeno završilo ljeto. Možda se neki neće složiti sa mnom i žale za toplijim danima, ali meni ovo ljeto ni po čemu nije bilo posebno i u mojoj obitelji su ga obilježili zdravstveni problemi. Zato se i veselim kraju ljeta, jer računam da je novo godišnje doba svojevrsno okretanje novog lista.
Zapravo, čak ni nisam pretjerani ljubitelj ljeta i moje najdraže godišnje doba je proljeće. Oduševljava me buđenje prirode i osjećam se super. Proljeće čak ni ne shvaćam kao izlazak iz zimskog sivila. Volim ja i zimu, ali pričekajmo par mjeseci pa ću pisati i o tome. Nego ... vratimo se mi na jesen. Pretpostavljam da je svima prva asocijacija na jesen kiša. E kod mene nije tako. Meni je prva asocijacija na jesen marun. Volim ga i kuhanog i pečenog, a najdraži mi je ukomponiran u kolač.
Šetnju po šumi u kojoj rastu maruni i kostanji sam obavila dosta rano, dok još plodovi nisu dozreli pa je šuma bila prazna. Društvo mi je radila suprugova teta koja živi u tom kraju i poznaje svaki kutak šume i svako stablo. Lagano smo šetale i ugodno čavrljale, a ja sam iskoristila priliku za fotografiranje. Sljedeći šumski sastanak smo zakazale za rane jutarnje sate kada ćemo brati plodove. Plodovi maruna/kestena se mogu brati u bilo koje doba dana, jer konstantno padaju sa stabla, ali je najbolje ići rano ujutro pa prije svih pokupiti one koji su napadali tijekom noći. Ono što je vrlo važno znati, ako nemate vlastitu šumu, a uputite se u potragu za marunima, je da svako stablo ima svog vlasnika. Nitko vam neće zamjeriti ako pokupite koji marun s puta po kojem prolazite, ali ići na livade i dublje u šumu ne preporučam.
Deserti s marunima zahtijevaju da se najprije obavi jedan mukotrpan posao, a to je čišćenje maruna. Marune je najprije potrebno skuhati u vodi. Kuhaju se otprilike 40 minuta, a u kipuću vodu dodajte malo soli kako biste ih kasnije lakše očistili. Skuhane marune je potrebno čistiti dok su topli. Zarežite nožem koru i ogulite ju. Razlika između maruna i pitomog kestena (osim u okusu) je upravo u čišćenju, jer se marunu puno lakše čisti kora. Očišćene marune još dok su topli propasirajte na pasirku (možete koristiti i mlinac za orahe). Ova torta je za mene najbolji desert s marunima. Iako je u originalu riječ o mini torti, biskvit pečem u standardnom kalupu za tortu, tako da se dobije podjednak omjer biskvita i kreme.
Miksajte žumanjke sa šećerom. Dodajte otopljenu čokoladu, marune, oštro brašno i prašak za pecivo pa miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu u koju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Kalup za tortu premažite maslacem i pospite brašnom. Izlijte smjesu za biskvit i pecite 30 - 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Čačkalicom provjerite da li je biskvit pečen. Izvadite ga iz kalupa i pustite da se ohladi pa prerežite na pola.
Miksajte maslac sa šećerom pa dodajte marun i rum. Kremom premažite polovicu biskvita, poklopite drugom polovicom pa prelijte čokoladnom glazurom za koju je potrebno
Čokoladu otopite na pari. Dodajte kockice malaca i miješajte dok se ne otopi pa prelijte po biskvitu. Tortu možete jesti odmah, a možete i pusiti da par sati odstoji u frižideru.
- 5 jaja
- 120 g šećera
- 2 rebra čokolade (otopiti na pari)
- 150 g pasiranog maruna
- 1 žlica oštrog brašna
- 1/2 paketića praška za pecivo
Miksajte žumanjke sa šećerom. Dodajte otopljenu čokoladu, marune, oštro brašno i prašak za pecivo pa miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu u koju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Kalup za tortu premažite maslacem i pospite brašnom. Izlijte smjesu za biskvit i pecite 30 - 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Čačkalicom provjerite da li je biskvit pečen. Izvadite ga iz kalupa i pustite da se ohladi pa prerežite na pola.
- 200 g maslaca sobne temperature
- 200 g šećera u prahu
- 250 g pasiranog maruna
- 1 žlica ruma
Miksajte maslac sa šećerom pa dodajte marun i rum. Kremom premažite polovicu biskvita, poklopite drugom polovicom pa prelijte čokoladnom glazurom za koju je potrebno
- 150 g tamne čokolade
- 70 g maslaca narezano na kockice
Čokoladu otopite na pari. Dodajte kockice malaca i miješajte dok se ne otopi pa prelijte po biskvitu. Tortu možete jesti odmah, a možete i pusiti da par sati odstoji u frižideru.
I adore chestnuts desserts! and this tart look amazing I love all your tarts! the picstures look lovely, gloria
OdgovoriIzbrišinice photos,beautiful place,yummy cake,delicious,have nice day
OdgovoriIzbrišiNisam ni znala da postoji razlika između pitomog kestena i maruna.Kesten jako volim,sviđa mi se tortica.Slike su odlične.
OdgovoriIzbrišiPredivne slike, lijep opis i veličanstvena torta.
OdgovoriIzbrišiDivne slikice našeg predivnog kraja a evo ti ideja za još jednu šetnju http://dilajla-svatarica.blogspot.com/2010/10/marunada.html
OdgovoriIzbrišiA torta je savršena ,obžavam slastice s marunom.
I ja kažem napokon je završila vrućina. Torta izgleda odlično, a slike su predivne
OdgovoriIzbrišiTako lepa i jednostavna torta! A po ovakvom krajoliku šetnja mora da prija!
OdgovoriIzbrišijako volim kestene, svaki puta kada bi dolazila u zg prva stanica bila bi jedna slasticarnica koja je imala fenomenalne porcije kestena sa slagom. torta izgleda odlicno, vjerujem da joj je i ukus mmmmmmmm
OdgovoriIzbrišiJao i ja volim koalce sa kesten pireom.Za sada pravim smao Mont Blanc(recept je na mojim ranijim blogovima) ali probacu i ovaj...nije smao zbog cokolade ..majke mi:)
OdgovoriIzbrišiBaš smo jučer obišli kestene u vrtu i biće ih ove godine, što me veseli, jer ih volim. Ono što nikako ne volim, to je to pasiranje. Torta je savršena, ali taj film moji ne budu gledali jer jednostavno nemam nikakve želje čistiti vrele kuhane kestene. Jesti da, ali čistiti!
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiDilajla, volim starinske domaće recepte.
obožavam kesten pire, ko klinka sam si stalno kupovala onaj smrznuti ledov, a nedavno su ga i nadogradili, sad je još bolji :) Torta je prekrasna, kesten pire u desertima je meni odličan, pogotovo u kombinaciji s rumom. Prošle godine smo mama i ja zajedno radile kesten pire, jest malo mukotrpno, ali je super osjećajk ad završiš :)
OdgovoriIzbrišiPS. Sad bi uskoro mogli i vrganji po šumama :)
Mene je pretprošle godine suprug nagovarao na kolač od maruna pa sam mu rekla da ću ga napraviti samo ako mi bude pomogao čistiti marune. Možda ih je pet očistio pa je odustao. To je stvarno mukotrpan posao, ali je zato kasnije užitak jesti kolače.
OdgovoriIzbrišiDobila sam prošle godine recept za kolač od kestena koji se zapravo radi s krompirom i svi koji su ga probali se kunu da nema razlike.
Divne fotografije:)Torta sa kestenom je sjajna!
OdgovoriIzbrišiNe volim kestene, u niti jednoj varijanti, ali ove tvoje fantastične fotke jednostavno mame da se kuša komad ove divne torte..... izgleda zaista jesenski i čarobno!
OdgovoriIzbrišie sada ti malo i zavidim zbog te setnje...slike su divne!Skoro sam pravila kolac sa kesten pireom ali ovo je sasvim nov recept za mene.Malo je reci odlicna torta!
OdgovoriIzbrišiOdlična šetnja i ulov. Nisam ljubitelj kestena u kolačima, ja ih volim onako gickati ;)
OdgovoriIzbrišitamara, krasne fotke, divna atmosfera :)
OdgovoriIzbrišijako volim kestene i marune, najviše pečene. jesen u zagrebu, na svakom koraku kestenjari...
Hvala!
OdgovoriIzbrišiVidim da neki spominju kesten pire. Možete ga koristiti za kremu pa smanjiti količinu šećera, ali ga ne preporučam za biskvit.
Što prekrasan roman, adorel.Fotografije su odlične. imati lijep vikend. Zagrljaje, Marta
OdgovoriIzbrišiPozdrav, ja sam poslao poruku errdo za vas, žao mi je. To je za još jedan blog prijatelja. Vaš recept je savršen za mene i ja volio fotografije. imati lijep vikend. Hvala, Marte.
OdgovoriIzbrišiVolim kesten ali retko pripremam deserte od njega. Pire od kestena mi je zaista fantastična stvar i jako zahvalna za dalje oblikovanje... Svideo mi se tekst, fotke su mi zaista prijale. Mogu misliti kako ti je bilo lepo u šumi.
OdgovoriIzbrišiAko ko ima problema sa reumom neka stavi po koji kesten u džepove i lagano ce pregurati zimu:)))
za tortu sam sigurna da je prefina, ali Tamara, moram reci da je za mene do sad ovo tvoj naljepsi i najpotpuniji post. Mozda ne volis jesen, ali s toliko si nam je topline priblizila da smo ju kroz ove divne fotke i pricicu o marunima gotovo i pozeljeli osjetiti.
OdgovoriIzbrišiDivne fotografije :) Listajuci blogove, ovih dana, nailazim na odusevljenje ljudi ovim godisnjim dobom, a cinilo mi se da su nakon leta svi depresivni zbog dolaska jeseni i kise..a zaboravljaju kakve lepe boje i plodove jesen donosi. Kesten i grozdje moji omiljeni. Ti si bas docarala lepote ovog perioda. Kolac je divan, obozavam cokoladne, domace, i keseten pire samo tako.
OdgovoriIzbrišihttp://saporedelmareturchese.blogspot.com/
ma ima i jesen svojih prednosti, slažem se. ali ipak mi je ljeto najdraže :D torta izgleda fantastično! šteta što nisam ljubitelj kestena. volim ih samo pečene, ali kesten pire i kolači s njime mi nikad nisu najbolje sjedali.
OdgovoriIzbrišiPrekrasne fotkice, a torta božanstvena.
OdgovoriIzbrišiPrelepe fotografije! I torte i kestena... I divan post! Podsetila si me na detinjstvo, kada smo i mi isli u sumu kupiti kestene... Mi, klinci smo se uvek malo plasili da li ce nam koja bodljikava caurica pasti na glavu sa drveta... Nazalost, u Pancevu stabala kestena nema...
OdgovoriIzbrišiI cant read the recipe, but the photos sure look great!
OdgovoriIzbrišiT x
Krasna! Kesten je tako rijedak za pronaci ovdje :-(
OdgovoriIzbrišiPozdrav opet .. visitandote ovaj desert izgleda ukusno kestena dragocjene fotografije bsssMARIMI ..
OdgovoriIzbrišiDa znate nekoga tu i tamo ... ...
OdgovoriIzbrišiSlijedite miris i našao ovaj prostor.
Poljubac Nita. Danas, dobro jutro!
Poljubac Nita. Danas dobar vikend. Mine je na suncu. Jesen sunca!
obožavam kesten, kesten pire mi je omiljen zimski desert!!sigurna sam d je ova torta fantastična!!
OdgovoriIzbrišiNe mogu ti opisati koliki sam ljubitelj kestena i slastica od njega,ova torta mi je fantastična i totalno po mom ukusu..veliki pozdrav:)
OdgovoriIzbrišiHvala :)
OdgovoriIzbrišiMoram priznati da me iznenadilo koliko ima neljubitelja kestena u kolačima, ravnala sam se po sebi pa sam mislila da ga svi obožavaju :D
Moj duboki naklon! Nisam niti ja ljubitelj kestena u kolačim, ja ih tamanim u slanim varijantama, ali ovom bi bilo teško doljeti. Fotografije oduzimaju dah!
OdgovoriIzbrišiOdlična torta i recept koji mi je dobro došao ! Jučer su me prijatelji pitali hoću li napraviti nešto sa kestenima :) . Ja ih volim u svakom obliku, ali ipak najviše u nekoj čokoladnoj kombinaciji. Ova tvoja mi se jako sviđa !
OdgovoriIzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiBranka, sigurno ću staviti još koji recept. Ima dosta kolača s marunima/kestenima, ali nisu svi dobri, barem meni, jer ne volim kad je kolač dosadan (što je čest slučaj s marunima/kestenima).
baš smo danas išli brati kestene, nismo našli baš nešto jer smo išli nakon posla popodne, ali toliko da smo si malo pekli
OdgovoriIzbrišija jako volim ljeto, ali ni jesen mi nije mrska, pogotovo ovako topla kao što je ova
slikice su odlične, ja sam prošle godine za praznike radila tortu s kestenima i kocke, nisam pretjerano luda za slasticama od kestena, ja najradije pojedem samo pečenog