Dok su neki rezbarili tikve, ja sam svoju pekla i iskoristila za prefine lazanje. Uz muškatnu tikvu, u lazanje sam dodala i piletinu. Možete iskoristiti meso iz juhe, ostatke od pečenja ili svježi pileći file. Možda se na prvu čini kako ima puno posla, ali zapravo se veći dio sam odrađuje.
- 1200 g muškatne tikve (vagano s korom)
- 1 manja kapula
- 300 g pilećeg mesa (svježi file ili ostaci pečenja ili meso iz juhe)
- 150 g pelata
- 100 - 200 ml pilećeg temeljca
- 50 g maslaca
- 50 g bezglutenskog brašna
- 500 ml mlijeka
- 1 pakiranje gotovih kora za lazanje (bez glutena)
- 200 g ribane mozzarelle
- 100 g ribanog parmezana
Muškatnu tikvu prerežite na četiri dijela i premažite maslinovim uljem. Posolite i popaprite pa stavite u lim i pecite 30 - 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 190°C dok tikva ne omekša. Odstranite koru, a meso narežite na manje kockice.
Piletinu narežite na manje kockice, po potrebi začinite (ako koristite svježi file) i ispržite na maslinovom ulju. Preskočite ovaj korak ako koristite ostatke od pečenja. Maknite piletinu iz tave pa na toj masnoći prodinstajte kapulu. Dodajte piletinu i pelate pa kratko dinstajte, a zatim zalijte temeljcem i kuhajte 5 - 10 minuta da se umak reducira. Začinite po želji.
Listove za lazanje blanširajte u posoljenoj kipućoj vodi par minuta dok ne omekšaju. Bešamel napravite tako da u posudi rastopite maslac pa na njemu zažutite brašno. Zalijte mlijekom, začinite i kuhajte uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
Posudu u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem. Na dno rasporedite lazanje, na njih trećinu nadjeva s piletinom i kockice tikve (koje možete malo zdrobiti vilicom). Zatim rasporedite dio bešamela i ribanog sira. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve namirnice. Po vrhu rasporedite preostali bešamel i ribani sir. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C dok površina ne dobije lijepu boju.
Nema komentara:
Objavi komentar