Nisam planirala da će prvi recept kojeg objavim u novoj godini biti recept za kruh. Ali ovaj je kruh sam toliko puta napravila u prosincu da je zaslužio biti objavljen. Bilo je i puno vaših upita za recept, a posebno mi je drago da se sviđa i glutencima. Ostane svjež nekoliko dana i ne mrvi se. Kruh ima prefinu hrskavu koricu za koju je zaslužan način pečenja.
sdfsdfsfsfs- 250 g oguljenog krumpira
- 200 ml mlake vode u kojoj se kuhao krumpir
- 250 ml mlake vode
- 480 g Schar mix B brašna ili 530 g Bakin' mix brašna za kruh i pizzu
- 10 g suhog kvasca
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3 - 4 žličice soli
Krumpir narežite na kockice i skuhajte uz dodatak 2 žličice soli. Skuhan krumpir zgnječite vilicom (ponekad ga zgnječim u potpunosti, a ponekad ostavim grublju teksturu kako bi u kruhu bili vidljivi komadići krumpira) i pustite da se ohladi. U zdjelu samostojećeg miksera stavite brašno i suhi kvasac pa pomiješajte. Dodajte preostale sastojke i uz pomoć miksera zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna. Tijesto oblikujte u kuglu, vratite u zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže 45 minuta do sat vremena. Dignuto tijesto istresite na pobrašnjenu površinu i kratko oblikujte. Tijesto više ne mijesim, nego samo oblikujem prema obliku posude u kojoj ću ga peći na način da ga lagano okrećem i uvaljam u brašno. Pustite da se još malo diže, a za to vrijeme zagrijte pećnicu i posudu s poklopcem u kojoj ćete peći kruh na 230°C. Kruh pečem u ovalnoj vatrostalnoj posudi. Kad se pećnica zagrije, izvadite posudu, otklopite i stavite u nju oblikovano tijesto. Posudu nije potrebno namastiti i ne morate koristiti papir za pečenje. Poklopite posudu i vratite u pećnicu na 30 minuta. Zatim maknite poklopac i pecite otklopljeno još 20 minuta. Pečeni kruh zamotajte u krpu i pusite da se ohladi na rešetki.
Nema komentara:
Objavi komentar