Otvorili smo sezonu grijanja. Doduše sramežljivo, samo sat-dva predvečer, da kuću ispuni ugodna toplina. Čim krenemo s grijanjem, odmah mi se po mislima počne motati dizano tijesto. Zamišljam kako se kućom širi neodoljivi miris pečenog tijesta. Uz mirisi pečenog tijesta odlično paše i miris cimeta pa sam odlučila napraviti tzv. monkey bread ili u prijevodu majmunski kruh. Kako su njegove slatke i ljepljive kuglice neodoljive, preporučam vam da ga ispečete u duguljastom kalupu za kruh. Na taj način, ako poduplate količinu sastojaka, možete istovremeno ispeći dva kolača. A vjerujte mi, trebat će vam dupla količina. U originalu se monkey bread peče u kalupu za kuglof.
Tijesto
- 500 g bezglutenskog brašna za kruh (koristila sam Coop Bene si, preparato per pane, pizza, pasta e dolci)
- 25 g svježeg kvasca
- prstohvat šećera
- 500 g mlake vode
- 50 g ulja
Kvasac razmrvite u 50 ml mlake vode i dodajte šećer. Pustite na toplom da se kvasac digne. U zdjelu samostojećeg miksera stavite brašno pa dodajte maslinovo ulje, preostalu vodu i dignuti kvasac. Miksajte na srednjoj brzini otprilike 5 minuta dok ne dobijete homogenu smjesu. Zdjelu pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se tijesto diže pola sata. Dignuto tijesto istresite na pobrašnjenu površinu, kratko premijesite i razdijelite na 4 dijela. Vlažnim rukama kidajte komadiće tijesta koje oblikujte u kuglice (promjera 2-3 cm).
- 100 g rastopljenog maslaca
- 150 g šećera
- cimet (prema ukusu)
- 1 ribana jabuka
Šećer pomiješajte s cimetom. Duguljasti kalup za kruh obložite papirom za pečenje (ako ćete kuglice slagati u kalup za kuglof, premažite ga maslacom). Kuglice umočite u rastopljeni maslac, uvaljajte u mješavinu šećera i cimeta pa slažite u kalup jednu do druge. Između svakog reda rasporedite ribane jabuke (najbolje u prazan prostor između kuglica). Kalup pokrijte prijanjajućom folijom i pustite 20 minuta da se diže. Pecite 25 - 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Ispečeno izvadite iz kalupa, preokrenite i probajte se suzdržati da se barem malo ohladi.
They look so tender, soft and delicious!
OdgovoriIzbrišiAnd sooooo tempting:)
Izbriši