Sjećate se kad sam davno objavila da ću stavljati adresu bloga preko sredine fotografije? Tada sam bila ljuta jer je jedna tvrtka htjela iskoristiti moju fotografiju s bloga za svoje deklaracije. Jednostavno su skinuli fotku s bloga i izrezali naziv bloga koji je bio u desnom uglu. Mislila sam kako će adresa bloga preko cijele fotografije spriječiti druge da koriste moj radove. Vrijeme je prolazilo, a svoje tekstove i fotografije nisam više nalazila na stranicama koje "posuđuju" tuđe radove i objavljuju bez navođenja autora. Često sam, kad bih naišla na takvu stranicu, znala sama sa sobom prokomentirati kako mi nisu jasni ljudi koji prate te stranice - pa iz aviona se vidi da je to gomila nabacanih recepata preuzetih iz različitih izvora.
U međuvremenu su se i "posuđivači" sofisticirali. Tako sam nedavno u tražilicu unesla naziv jednog recepta. Između ponuđenih linkova mi je za oko zapeo tekst koji je djelovao kao da sam ga ja napisala. Kliknula sam na link i skoro pala u nesvjest. Link je vodio do bloga koji je u potpunosti kopija mog bloga. Kopirani su svi postovi koje sam objavila i fotografije. Osoba se čak nije ni potrudila ukloniti adresu bloga s njih.
Ako ste se ikada požalili na hrvatsku birokraciju, ona je ništa u usporedbi s politikom koju vodi Google. Prvi dan sam prijavila putem propisanog obrasca tri posta za kršenje autorskih prava. Postove su izbrisali. Budući da me nisu kontaktirali, napisala sam im mail u kojem sam navela nasumične postove i objasnila kako je cijeli blog kopija mog bloga. Dobila sam odgovor da moram svaki post prijaviti, ukoliko želim da ga uklone. I tako sam u posljednje vrijeme bila zauzeta ispunjavanjem obrasca i linkanjem na više od 250 postova. Blog je konačno izbrisan i sa velikim sam se guštom vratila u kuhinju.
Ovaj recept još nosi naziv koliko-toliko, a bazira se na podjednakoj količini svježeg sira, maslaca i brašna. Količina od 250 g je dovoljna za otprilike 60 pogačica.
- 250 g glatkog brašna
- 250 g hladnog maslaca narezanog na kockice
- 250 g svježeg sira
- 2 žličice soli
- svježe mljeveni papar
- 12 g praška za pecivo (1 vrećica)
- 1 jaje
- za premaz: razmućeno jaje i sjemenke lana
Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte sol, papar, prašak za pecivo, svježi sir i jaje pa uz pomoć vilice povežite sastojke. Kad se povežu, zamijesite glatko tijesto. Razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu 1 cm. Uz pomoć okruglog izrezivača izrežite pogačice i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Razmutite jaje i premažite pogačice pa ih pospite sjemenkama po želji. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C.
E, super da su ga izbrisali! Stvarno nečuveno... :( Svaka čast na upornosti!
OdgovoriIzbrišiUporni ovan ne odustaje. Istina da mi je oduzelo vremena, ali jednostavno nisam htjela ignorirati činjenicu da negdje postoji kopija mog rada
Izbrišistrašno draga! još sam kod nekih blogerica čitala da su im doslovno cijeli blog prekopirali...užaš!
OdgovoriIzbrišidivan ti je ovaj recept.
Javila mi se jedna blogerica sa sličnim iskustvom i njoj su nakon nekoliko prepiski izbrisali prijavljeni blog. Računala sam da će tako i kod mene biti, ali vjerojatno su postrožili proceduru pa je baš svaki post trebalo prijaviti
IzbrišiMeni je još uvijek nevjerovatno ovo sa kopiranjem bloga, pa koji je to smisao i motiv bio, razmišljam o tome od kada si objavila na FB. Žao mi je što ti se to dogodilo, ali drago mi je da si uspjela riješiti i da sada ponovno uživaš u svojoj kuhinji i na blogu. Pogačice su mi super, volim ovakve domaće grickalice.
OdgovoriIzbrišiOve grickalice su zarazne, nikako da prestanem jesti :D
IzbrišiI meni je drago da su muke po blogu napokon završene, a smisao mi stvarno nije jasan
Cijeli blog kopiran - to je cista kradja identiteta...i jos se moras boriti da se nesto ucini na tome...huh!
OdgovoriIzbrišiPogacice su super; ja bih ih uparila sa casom vina.
Odlična kombinacija, a sigurno su super i sa pivom
IzbrišiDobro da su ga izbrisali. Ja cesto naidjem na tako nesto, cak sam jednom naisla na moju sliku, a recept stavili od drugog bloga i kad sam im pisala na FB, blokirali me da im vise ne mogu pisati. Svasta ljudi rade. Neke postove su cak neke novine objavljivale bez izvora sto bar oni ne bi trebali.
OdgovoriIzbrišiPogacice su super, da ne zaboravim :)
Ti što samo na fejsu objavljuju su najgori, čim im pokažeš da krše tuđa prava odmah te blokiraju
IzbrišiNekad je neverovatno sta sve ljudima padne na pamet, super je da si se izborila i da si se vratila u kuhinju. Ja sam inace od mame nasledila skoro identican recept, koji umesto praska za pecivo ima malo kvasca i jedan nam je od najomiljenijih kucnih recepata ever :)
OdgovoriIzbrišiS kvascem treba pustiti da tijesto naraste ili se isto može odmah raditi dalje?
IzbrišiStrašno! Ne kužim kome bi se to dala raditi i zbog čega.
OdgovoriIzbrišiSuper su pogačice!
Izgleda da je nekome fora prepisivanje tuđeg bloga
IzbrišiDrago mi je da si uspela resiti problem, ali nikada mi nece biti jasno zasto neko ima potrebu da iskopira ceo blog...
OdgovoriIzbrišiTo stvarno ni meni nije jasno
IzbrišiOve pogacice pripremam na slican nacin i to mi je jedan od omiljenih recepta :) Sto se tice tvog bloga, drago mi je da si se izborila za svoja prava, ali ne mogu da se nacudim koliko ima losih ljudi na ovom svetu i sta im sve ne padne na pamet! Pozdrav!
OdgovoriIzbrišiKod nas se ove pogačice još nisu stigle ohladiti koliko ih volimo
IzbrišiNeverovatno sta sve nekome nece pasti na pamet, ali drago mi je da se prica zavrsila happy end-om, mada uz prilicno peripetija... ovaj receptic je provereno dobar i nemoj se iznenaditi ako ti do jutra bude nestalo pola cinijice.:D
OdgovoriIzbrišiGdje su moje pogačice?! :)
IzbrišiStvarno pa što sve ljudima padne na pamet:(
OdgovoriIzbrišiPogačice odlično izgledaju.
Hvala
IzbrišiThese cheesy biscuits look so flaky and wonderfully delicious.
OdgovoriIzbrišiStrašno!
OdgovoriIzbrišiTko zna koliko još ima takvih blogova koji možda nikad neće biti otkriveni
IzbrišiMerhabalar, peynirli bisküviniz süper harika görünüyor. Ellerinize sağlık.
OdgovoriIzbrišiSaygılar.
volim, a kod mene su u obliku prutića ;)
OdgovoriIzbrišiKod mene oduvijek okruglog oblika
IzbrišiDobro je da si stavila adresu bloga u sredini fotografije. I ja od skoro to praktikujem, jeste da malo kvari fotografiju ali bas zbog ovakvih slucaja je bolje staviti. A ove pogacice su fenomenalne, ja volim da stavim i malo belog luka u prahu, a ponekad i malo mesavine italijanskih zacina.
OdgovoriIzbrišiPozdrav
U početku mi je bilo čudno, ali sad ne mogu zamisliti fotke bez tog natpisa. Sam natpis bi mogao biti svjetliji, ali ovako je ipak uočljivije.
IzbrišiSuper ideja za dodatak začina u pogačice, sljedeći put ću isprobati
Nevjerojatno kako netko iskoristava tudji trud, pamet, marljivost!
OdgovoriIzbrišiNajgore od svega je da ti treba gomilu zivaca, volje i strpljenja problem rijesiti, sto je Vama uspjelo. Cestitke na tome!
Za recept, veliko hvala, ove pogacice je pekla moj pokojna mama i to toliko puta, na zalost, pisani recept se nekako izgubio, pa ga ja nisam pravila, eto, zahvaljujuci Vama, pronasla sam omiljene pogacice iz djetinjstva!
Baš mi je drago da Vam je recept dobro došao. I sama se razveselim kad u nekom receptu otkrijem okuse djetinjstva
Izbriši