Stranice

srijeda, 7. listopada 2015.

Pogačice sa sirom

Sjećate se kad sam davno objavila da ću stavljati adresu bloga preko sredine fotografije? Tada sam bila ljuta jer je jedna tvrtka htjela iskoristiti moju fotografiju s bloga za svoje deklaracije. Jednostavno su skinuli fotku s bloga i izrezali naziv bloga koji je bio u desnom uglu. Mislila sam kako će adresa bloga preko cijele fotografije spriječiti druge da koriste moj radove. Vrijeme je prolazilo, a svoje tekstove i fotografije nisam više nalazila na stranicama koje "posuđuju" tuđe radove i objavljuju bez navođenja autora. Često sam, kad bih naišla na takvu stranicu, znala sama sa sobom prokomentirati kako mi nisu jasni ljudi koji prate te stranice - pa iz aviona se vidi da je to gomila nabacanih recepata preuzetih iz različitih izvora. 



U međuvremenu su se i "posuđivači" sofisticirali. Tako sam nedavno u tražilicu unesla naziv jednog recepta. Između ponuđenih linkova mi je za oko zapeo tekst koji je djelovao kao da sam ga ja napisala. Kliknula sam na link i skoro pala u nesvjest. Link je vodio do bloga koji je u potpunosti kopija mog bloga. Kopirani su svi postovi koje sam objavila i fotografije. Osoba se čak nije ni potrudila ukloniti adresu bloga s njih. 

Ako ste se ikada požalili na hrvatsku birokraciju, ona je ništa u usporedbi s politikom koju vodi Google. Prvi dan sam prijavila putem propisanog obrasca tri posta za kršenje autorskih prava. Postove su izbrisali. Budući da me nisu kontaktirali, napisala sam im mail u kojem sam navela nasumične postove i objasnila kako je cijeli blog kopija mog bloga. Dobila sam odgovor da moram svaki post prijaviti, ukoliko želim da ga uklone. I tako sam u posljednje vrijeme bila zauzeta ispunjavanjem obrasca i linkanjem na više od 250 postova. Blog je konačno izbrisan i sa velikim sam se guštom vratila u kuhinju.


Ovaj recept još nosi naziv koliko-toliko, a bazira se na podjednakoj količini svježeg sira, maslaca i brašna. Količina od 250 g je dovoljna za otprilike 60 pogačica.
  • 250 g glatkog brašna
  • 250 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 250 g svježeg sira
  • 2 žličice soli
  • svježe mljeveni papar
  • 12 g praška za pecivo (1 vrećica)
  • 1 jaje
  • za premaz: razmućeno jaje i sjemenke lana

Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte sol, papar, prašak za pecivo, svježi sir i jaje pa uz pomoć vilice povežite sastojke. Kad se povežu, zamijesite glatko tijesto. Razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu 1 cm. Uz pomoć okruglog izrezivača izrežite pogačice i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Razmutite jaje i premažite pogačice pa ih pospite sjemenkama po želji. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. 

32 komentara:

  1. E, super da su ga izbrisali! Stvarno nečuveno... :( Svaka čast na upornosti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uporni ovan ne odustaje. Istina da mi je oduzelo vremena, ali jednostavno nisam htjela ignorirati činjenicu da negdje postoji kopija mog rada

      Izbriši
  2. strašno draga! još sam kod nekih blogerica čitala da su im doslovno cijeli blog prekopirali...užaš!

    divan ti je ovaj recept.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Javila mi se jedna blogerica sa sličnim iskustvom i njoj su nakon nekoliko prepiski izbrisali prijavljeni blog. Računala sam da će tako i kod mene biti, ali vjerojatno su postrožili proceduru pa je baš svaki post trebalo prijaviti

      Izbriši
  3. Meni je još uvijek nevjerovatno ovo sa kopiranjem bloga, pa koji je to smisao i motiv bio, razmišljam o tome od kada si objavila na FB. Žao mi je što ti se to dogodilo, ali drago mi je da si uspjela riješiti i da sada ponovno uživaš u svojoj kuhinji i na blogu. Pogačice su mi super, volim ovakve domaće grickalice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ove grickalice su zarazne, nikako da prestanem jesti :D
      I meni je drago da su muke po blogu napokon završene, a smisao mi stvarno nije jasan

      Izbriši
  4. Cijeli blog kopiran - to je cista kradja identiteta...i jos se moras boriti da se nesto ucini na tome...huh!
    Pogacice su super; ja bih ih uparila sa casom vina.

    OdgovoriIzbriši
  5. Dobro da su ga izbrisali. Ja cesto naidjem na tako nesto, cak sam jednom naisla na moju sliku, a recept stavili od drugog bloga i kad sam im pisala na FB, blokirali me da im vise ne mogu pisati. Svasta ljudi rade. Neke postove su cak neke novine objavljivale bez izvora sto bar oni ne bi trebali.
    Pogacice su super, da ne zaboravim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ti što samo na fejsu objavljuju su najgori, čim im pokažeš da krše tuđa prava odmah te blokiraju

      Izbriši
  6. Nekad je neverovatno sta sve ljudima padne na pamet, super je da si se izborila i da si se vratila u kuhinju. Ja sam inace od mame nasledila skoro identican recept, koji umesto praska za pecivo ima malo kvasca i jedan nam je od najomiljenijih kucnih recepata ever :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. S kvascem treba pustiti da tijesto naraste ili se isto može odmah raditi dalje?

      Izbriši
  7. Strašno! Ne kužim kome bi se to dala raditi i zbog čega.
    Super su pogačice!

    OdgovoriIzbriši
  8. Drago mi je da si uspela resiti problem, ali nikada mi nece biti jasno zasto neko ima potrebu da iskopira ceo blog...

    OdgovoriIzbriši
  9. Ove pogacice pripremam na slican nacin i to mi je jedan od omiljenih recepta :) Sto se tice tvog bloga, drago mi je da si se izborila za svoja prava, ali ne mogu da se nacudim koliko ima losih ljudi na ovom svetu i sta im sve ne padne na pamet! Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod nas se ove pogačice još nisu stigle ohladiti koliko ih volimo

      Izbriši
  10. Neverovatno sta sve nekome nece pasti na pamet, ali drago mi je da se prica zavrsila happy end-om, mada uz prilicno peripetija... ovaj receptic je provereno dobar i nemoj se iznenaditi ako ti do jutra bude nestalo pola cinijice.:D

    OdgovoriIzbriši
  11. Stvarno pa što sve ljudima padne na pamet:(
    Pogačice odlično izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  12. These cheesy biscuits look so flaky and wonderfully delicious.

    OdgovoriIzbriši
  13. Odgovori
    1. Tko zna koliko još ima takvih blogova koji možda nikad neće biti otkriveni

      Izbriši
  14. Merhabalar, peynirli bisküviniz süper harika görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  15. volim, a kod mene su u obliku prutića ;)

    OdgovoriIzbriši
  16. Dobro je da si stavila adresu bloga u sredini fotografije. I ja od skoro to praktikujem, jeste da malo kvari fotografiju ali bas zbog ovakvih slucaja je bolje staviti. A ove pogacice su fenomenalne, ja volim da stavim i malo belog luka u prahu, a ponekad i malo mesavine italijanskih zacina.
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U početku mi je bilo čudno, ali sad ne mogu zamisliti fotke bez tog natpisa. Sam natpis bi mogao biti svjetliji, ali ovako je ipak uočljivije.
      Super ideja za dodatak začina u pogačice, sljedeći put ću isprobati

      Izbriši
  17. Nevjerojatno kako netko iskoristava tudji trud, pamet, marljivost!
    Najgore od svega je da ti treba gomilu zivaca, volje i strpljenja problem rijesiti, sto je Vama uspjelo. Cestitke na tome!
    Za recept, veliko hvala, ove pogacice je pekla moj pokojna mama i to toliko puta, na zalost, pisani recept se nekako izgubio, pa ga ja nisam pravila, eto, zahvaljujuci Vama, pronasla sam omiljene pogacice iz djetinjstva!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago da Vam je recept dobro došao. I sama se razveselim kad u nekom receptu otkrijem okuse djetinjstva

      Izbriši