U ovih nekoliko godina koliko pišem blog, mogu slobodno reći kako sam, u svakom pogledu, proširila vidike. Ali dio one stare Tamare još uvijek čuči u meni i s veseljem iskoči van kad mu se pruži prilika. Mada sam prije jako malo pretraživala recepte na internetu, sada (slobodno mogu reći) svakodnevno provedem barem pola sata (ovo lažem sama sebi) na domaćim i stranim blogovima i specijaliziranim stranicama s receptima. Ali stara Tamara se jako veseli svakoj novoj kuharici ili časopisu. Posebno volim časopise i uvijek s nestrpljenjem iščekujem novi broj. Onda se lijepo zavalim u svoj kantun na kauču, listam i označavam recepte koji mi se sviđaju. Tako sam u posljednjem broju Dobre hrane naletila na recept za roladu s krompirom i porilukom. Odmah mi se pred očima pojavio vrt i poriluk koji je sad taman za branje, dok fini krumpir čeka u konobi. Ne pitajte me kakva je pletenica kad se ohladi, sve smo pojeli još dok je bilo toplo. Odstupanja od original recepta nisu velika, promijenila sam neke omjere i postupak izrade.
- 2 krumpira srednje veličine
- 1 veći poriluk (očišćen i narezan na polumjesece)
- 2 zrna češnjaka
- 200 g kiselog vrhnja 30% m.m.
- 50 g ribanog sira
- 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta (kupujem ga u Lidlu)
- 1 žlica maslaca
- sol, svježe mljeveni papar
- 1 jaje (za premazivanje tijesta)
Krumpir dobro operite i skuhajte u kori. Kad je skuhan, ogulite mu koru i narežite ga na male kockice koje posolite i popaprite prema ukusu. Na maslacu dinstajte poriluk dok ne provene. Dodajte češnjak i kratko podinstajte (pazite da ne zagori). Dodajte kiselo vrhnje, sol i papar pa pustite da kuha na srednje jakoj vatri otprilike pet minuta. Pustite da se ohladi. Rubove lisnatog tijesta izrežite na kose trakice. U sredinu stavite kockice krumpira, zatim smjesu s porilukom i vrhnjem pa naribani sir. Naizmjenično prebacujte trakice tijesta da prekrijete nadjev. Pletenicu premažite razmućenim jajetom i pecite 20 - 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, dok tijesto ne dobije lijepu boju. Poslužite toplo.
Tako preprosto ali tako dobro ;)
OdgovoriIzbrišiImaš pravo, jednostavno a fino
IzbrišiNe mislim niti da bi u mom domu docekala hladjenje; kraj ovakvog obroka fali samo casa pica!
OdgovoriIzbrišiOdlično za brzinski ručak, barem je tako kod mene bilo
IzbrišiAdoro folhados e esta trança ficou linda e tem um recheio delicioso
OdgovoriIzbrišiBoa semana
bjs
meni je ovo odlično...i stvarno kod mene se isto tako ne uspije ni prohladiti a kamo li ohladiti...nešto slično sam pravila http://vrtaljica.blogspot.com/2010/10/savijaca-od-lisnatog-tijesta.html
OdgovoriIzbrišisviđa mi se bez ikakvog mesa ili mesnih prerađevina a o lidlovo lisnatom tijestu sve najbolje
Raznišljala sam da bih ubacila pancetu drugi put, ali i šunka fino zvuči
IzbrišiTe stvari koje napravis impulsivno, cim ih ugledas i zapadnu ti za oko su uvek nekako najbolje, a krompir - praziluk kombinacija je jedna od divnih zimskih varijanti koja nece dugo pasti u zaborav. Divno izgleda, od nas u kuci bi se vrelo pojelo:)
OdgovoriIzbrišiDa, ovo je bilo brzo isprobano i pokazalo se super
IzbrišiJako fino izgleda, i ja volim listati kuharice i časopise sa receptićima, a vrijeme provedeno na internenetu u potrazi za receptima neću ni spominjati.
OdgovoriIzbrišiKod mene još uvijek vodi listanje, mada otkad blogam više vremena provodim na internetu
IzbrišiObozavam lisnato testo, narocito u slanom izdanju, a ova pletenica deluje bas neodoljivo :)
OdgovoriIzbrišiMeni je lisnato podjednako drago i u slatkim i u slanim receptima
IzbrišiNi kod mene ne bi dočekala hlađenje :)
OdgovoriIzbrišiTijesto kupila kao da sam znala da imaš za mene recept..predobro mi izgleda i ovaj tjedan ju pravim definitivno!
OdgovoriIzbrišiSuper, baš mi je drago da ti se potrefilo. Ja sam isto imala lisnato u frižideru, kao da je čekalo ovaj recept
IzbrišiBaš mi se jako sviđa i bilježim. Ja ne kupujem ni jedan časopis u tiskanom izdanju. Onaj koji jako volim, jako je skup - Good Housekeeping British edition. Nekada sam bila pretplaćena, ali sada mi je to luksus, a i pitanje je šalju gi vaiše ovdje. Sviđao mi se jer je bio za "odrasle žene", bez celebrity gluposti. Recepti su bili fenomenalni i puno ih čuvam, još uvijek.
OdgovoriIzbrišiS talijanskim časopisima sam upoznata, ali s engleskima nisam. Drugi put kad budem u Engleskoj ću baš malo škicnuti što sve imaju u ponudi, kad sam zadnji put bila uopće se nisam sjetila časopisa, samo sam kuharice ganjala
IzbrišiCini mi se da cemo ove nedelje svi praviti pletenicu sa krompirom, ma bas sjajno izgleda.:)))
OdgovoriIzbrišikrasna je, podsjeća na rustikalne savijače
OdgovoriIzbrišiWow, tako jednostavne ideje, a tako se cini mmmm... Moram probati, volim te slane povrtne pitice, strudlice...
OdgovoriIzbrišiMeni je isto djelovala fino kad sam ju vidjela u časopisu i pojela se u trenu
IzbrišiSlično i ja...kako sam ujutro doma, prođe mi vrijeme za čas dok djeca dođu doma, a ja nisam niš napravila, pa se čudim kako malo imam vremena, dok ja sve na netu pregledam...Savijačam mi je predobra, ja danas radila pitu s porilukom, jajima i vrhnjem.
OdgovoriIzbrišiMožda ju sutra napravim, moram vidjeti kakvo je stanje s porilukom u vrtu
IzbrišiMislim da se ova pletenica ne bi niti kod mene ohladila, odlična je i odličan izbor si napravila. Volim i ja prelistati časoise, ali ne kupujem niti jedan, odradim to u kafiću gdje uvijek imaju neki izbor novina za čitanje uz kavu, a ostalo su kuharice i net ili stari specijalizirani časopisi koje čuvam i čiji recepti su uvijek aktuelni.
OdgovoriIzbrišiNe kupujem ni ne pratim puno časopisa kojima je hrana tematika, našla sam si ono što mi paše. Ostale časopise niti ne prolistam
IzbrišiObožavam slane štrudle/pite i sviđa mi se i tvoja ideja.
OdgovoriIzbrišiNije moja ideja, vidjela sam recept u časopisu Dobra hrana, kao što i piše u uvodu
IzbrišiJako lepo. Sviđa mi se kombinacija...
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiDobar je recept, sinoć sam ga isprobala jer tvoja fotka pletenice s porilukom je predivna - naprosto mami! :)
OdgovoriIzbrišiIpak, ukućani su mi rekli da im je ipak bolja moja dosadašnja pita s porilukom na način da umjesto krumpira koristim narezane šampinjone koje izdinstam zajedno s porilukom, a umjesto kiselog vrhnja stavim vrhnje za kuhanje izmješano s jednim jajem da to sve lijepo poveže.
Drago mi je da si isprobala ovaj recept zbog moje fotke. Sigurna sam da je nadjev sa šampinjonima ukusniji
Izbriši