Jedan recept, dva jela - predjelo i desert. U prethodnom postu možete pročitati kako napraviti predjelo, odnosno slane princes krafne, a danas nastavljam s receptom za ostatak tijesta, od kojih sam napravila profiterole. Uobičajeno je da se profiterole pune slatkim vrhnjem i preljevaju čokoladom, a meni je nadjev s mascarponeom finiji (mogla bi čak poslužiti i smjesa za frozen yogurt), uz kojeg odlično paše voćni preljev.
Tijesto
- 250 ml jaja - odgovara količini 4 ili 5 jaja, ovisno o veličini (dozvoljena su odstupanja od ±20 ml)
- 250 ml vode
- 125 ml ulja
- prstohvat soli
- 1 žličica šećera
- 150 g glatkog brašna
U posudu stavite vodu, ulje, sol i šećer pa stavite da zakuha. Maknite
sa vatre i dodajte brašno. Miješajte kuhačom dok ne dobijete gusto i
glatko tijesto. Pustite da se par minuta prohladi, pa postupno u 2-3
puta dodajte jaja i miješajte ili miksajte između svakog dodavanja, dok
se ne dobije homogena smjesa, koja je gusta, ljepljiva i sjajna. Smjesu
stavite u veću dresir vrećicu sa zvjezdastim ili okruglim nastavkom i na
lim obložen papirom za pečenje istisnite 12 hrpica promjera 3 cm (za
slane princes krafne), a od ostatka napravite manje loptice (za
profiterole za slatki recept). Pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na
200°C.
Tijekom pečenja nemojte otvarati pećnicu. Tijesto je pečeno kad se dobro
zarumeni i kad pukotine izgube svijetlo žutu boju.
Nadjev
- 250 g mascarponea
- 200 ml slatkog vrhnja
- nekoliko žlica vanilija šećera (prema ukusu)
Umak
- 200 g malina (smrznute maline odlediti prije upotrebe)
- nekoliko žlica šećera (prema ukusu)
Jako volim, ali bilo što od kuhanog tijesta za mene je nedostižno. Možda se jednom odlučim, za sada mogu samo ovako gledati.
OdgovoriIzbrišiOtkad radim po Majinom receptu, kuhano tijesto nije nikakav problem - uvijek savršeno uspije
IzbrišiAtraktivno izgledaju u svim verzijama, jedina mana je sto (ako napunjene stoje) ozilave. Ne znam kako se ponasaju u zamrzivacu? Meni je ipak ova slatka verzija malkice draza!
OdgovoriIzbrišiMoja obitelj je jako loše mjerilo za stajanje kolača ili zamrzavanje istih, kod nas sve "nestane" u manje od jednog dana. Ako kolač ostane za drugi dan, to znači da nije baš nešto
IzbrišiAjme, ajme, ovo izgleda predivno! Tak bih ju sad zagrizla...mmmmmm
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiAdoro e na verdade nunca fiz.
OdgovoriIzbrišiEsses ficaram tão lindos e tem o recheio que eu mais gosto
Apetece mesmo comer...
Boa semana
bjs
baš su slasne!!!
OdgovoriIzbrišiJesu i to jako
IzbrišiSuper su! Baš volim profiterole, ova mascarpone krema je fina a i preljev se odlično uklopio :)
OdgovoriIzbrišiObožavam kreme s mascarponeom pa se jednostavno nametnula za nadjev
IzbrišiWhat lovely and delicious recipe!
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiI ja sam jih nekad volio, ali samo svježe. Tvoje izgledaju fantastično.
OdgovoriIzbrišiMa kod mene su uvijek friške, jako brzo se pojedu
IzbrišiProfiterole su jedna od poslastica koje sam medju poslednjima naučila d apravim.Mislila sam da ej to jako teško ali kad se pridržavaš mera imaš obr emišiće i mutiš dovoljno budu sasvijm solidne.Ja ih inače smrznem nenapunjene i dobro dodju u nekim prilikama.Ovetvoje ovako punjene pa još malina divno
OdgovoriIzbrišiHtjela sam mali odmak od klasike, a ovo i je najdraža kombinacija
IzbrišiProfiterole su mi jako drage i dugo sam se pripremala da ih napravim, a kada sam probila led zaključila sam da uz pravi recept za tijesto zapravo postaju jednostavan kolač. Sviđaju mi se slana i slatka verzija, ipak biram ovu slatku, uključivši i umak koji je ovdje savršeno sve upotpunio !
OdgovoriIzbrišiAko izuzmemo vrijeme pečenja, ovo je i brz desert, a dok se tijesto peče, može se obaviti neki drugi kućanski posao
Izbriši