Ja: Imam mozzarellu, trebala bih nešto napraviti s njom.
Ona: Pa napravi pizzu.
Ja: Neću to, jede mi se focaccia.
Ona: Onda napravi focacciu, al' ne s bijelim nego s nekim drugim brašnom.
Ja: Imam integralno. A gore ide mozzarella i ... imam sušene pumidore, fantastične crne masline, inćune, mogla bih malo kapule nabaciti. Vidjet ću još što ću sve staviti gore, a najrađe bih sve stavila.
Tako je nekako izgledao razgovor između Ave dulcis Tamare i mene, onog dana kad sam odlučila napraviti focacciu. Prolistala sam malu knjižicu o focacciama i naišla na recept za integralno tijesto. Samo, u receptu se je nalazila jedna nelogičnost - na ukupno 350 g brašna idu 3 vrećice suhog kvasca (??). Njihova preporuka su bile masline i chilli, a za što sam se ja odlučila pročitajte u nastavku.
- 250 ml mlake vode
- 1 žličica šećera
- 2 žličice soli
- 5 žlica maslinovog ulja
- 100 g glatkog brašna
- 250 g integralnog brašna
- 7 g (1 vrećica) suhog kvasca
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, koje oblikujte u kuglu i stavite u čistu zdjelu premazanu uljem. Pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se tijesto diže dok ne udvostruči obujam. Moram biti iskrena, pa priznati da sam se totalno "navukla" na to da ovaj proces prepustim pekaču za kruh. U posudu pekača za kruh sam stavila sastojke po redu kako su navedeni, uključila odgovarajući program i otišla raditi nešto drugo. Kad je pekač završio svoj rad, dočekalo me je prekrasno dignuto tijesto.
Dignuto tijesto kratko premijesite pa stavite na okrugli lim promjera 30 cm obložen papirom za pečenje. Tijesto ravnomjerno raširite prstima (poželjno je da tijesto nije ravno, već da na njemu ostanu udubine od prstiju).
- 4 režnja češnjaka
- 150 g mozzarelle
- 10ak mariniranih sušenih pumidora
- 20ak crnih maslina narezanih na kriške
- 5 - 10 fileta slanih inćuna (ovisno o tome koliko volite slano)
- ružmarin
- 2 žlice maslinovog ulja
Češnjak sitno narežite i pospite po tijestu. Natrgajte 120 g mozzarelle i rasporedite po tijestu. Rasporedite po tijestu sušene pumidore i masline. Poškropite maslinovim uljem. Pecite 20 - 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 220ºC. Pred sam kraj pečenja dodajte ostatak (30 g) mozzarelle, filete inćuna i ružmarin. Poslužite toplo.
Predivno izgleda. Integralno brasno daje svemu bogatiji i raskosniji okus. Mora biti jako ukusna sa incunima i svim ovim drugim sastojcima :)
OdgovoriIzbrišiBrašno koje koristim je iz mlina, tako da je okus još bogatiji.
Izbrišilove to have the whole tray
OdgovoriIzbrišipredivna je
OdgovoriIzbrišiLove this focaccia Tamara!!
OdgovoriIzbrišiThank you
Izbrišiovo stvarno dobro izgleda...miriše na opet i na još
OdgovoriIzbrišiPogodila si, nismo mogli prestati jesti
IzbrišiOvo je baš-baš-baš po mom ukusu!
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da ti se sviđa
IzbrišiOdlična punog okusa, dobro ste to vas dvije skombinirale.
OdgovoriIzbrišiDrago mi je što mi je Tamara bacila bubicu u uho po pitanju brašna
IzbrišiPuno zdravija focaccia od uobicajene; meni se jako dopada tijesto sa brasnom od punog zrna i okusom i teksturom. Svi povrsinski sastojci su divni!
OdgovoriIzbrišiJako volim pogače sa sušenim paradajzima, a plus još ovaj ostali nadjev, mmm to mora bit odlično!
OdgovoriIzbrišiJako jako ukusno
Izbrišifocaccia je uvijek odličan izbor, često ju radim i kao kruh, bez dodataka !!
OdgovoriIzbrišikraće joj treba da se ispeče i savršena je za sendviče!
Vjerujem da je super za sendviče, ali više volim ovu s dodacima
IzbrišiVoljela bih ovo probati, djeluje mi fino, mljac :)
OdgovoriIzbrišiNadam se da će ti se svidjeti ako se odlučiš isprobati
IzbrišiOva focaccia priziva ljeto...mljac :)
OdgovoriIzbrišiI meni je focaccia asocijacija na ljeto
IzbrišiOvo izgleda prekrasno, a sušeni pomodori su zakon!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiFantastično djeluje,baš bih je htjela probati..sviđa mi se taj odmak od klasične.
OdgovoriIzbrišiObožavam kad integralno brašno obogati okus tijesta
IzbrišiThat's a very beautiful focaccia!
OdgovoriIzbrišiPekač...više uopće ne mijesim pizzu. A što se tiče integralnog tijesta, ja bi vrlo rado ali mi onda one neće jesti. Tako da ga koristim samo za kruh. Meni ovo izgleda prefino!
OdgovoriIzbrišiMa ja sam ovo napravila prvenstveno za svoj gušt, a svidjelo se i ostalima
IzbrišiJako mi se dopada, i integralno testo i sve sto je odgore, samo bih preskocila incune a ostalo sve moze, njam, njam... k‘o naslikana.:)))
OdgovoriIzbrišiNaravno da može bez inćuna
IzbrišiDa količina kvasca je u najmanju ruku nelogična. Krasno izgleda.
OdgovoriIzbrišiNadam se samo da ostali nisu nasjeli i poslušali recept
IzbrišiOva focaccia je u rangu najbolje torte, izgleda predobro, a tek sastojci, sviđa mi se i integralna varijanta, ma odlična je !!
OdgovoriIzbrišiHvala ti
IzbrišiOvo mi baš fino izgleda i super ti je uvod u recept. Ali kod mene uvijek pobjeđuje pizza na sve načine jer ju prije par godina nisam jela a sad ju obožavam.. krasan recept, nadam se da ću imati prilike isprobati nešto ovakvo.
OdgovoriIzbrišiPizzu iz kućne radinosti ne volim, baš zbog toga što naše pećnice nisu ni sjena uvjetima pečenja u pizzeriji, zato rađe napravim focacciu
Izbriši