Ponekad je potrebno tako malo da bi dobro poznati okus dobio sasvim novu dimenziju ... Imala sam priliku probati susjedine lisnate rolice. Dugačke samo nekoliko centimetara i elegantno tanke, a krema poboljšana okusom ruma. Oduševila sam se! Znala sam da ću napraviti rolice, doduše ne u mini verziji, ali dodatak ruma je obavezan. Za nadjev sam prilagodila kremu za kremšnite.
- 500 ml + 200 ml mlijeka
- 3 žumanjka
- 200 ml šećera
- 15 g vanilija šećera
- 200 ml glatkog brašna
- 200 ml slatkog vrhnja
- nekoliko žlica ruma (prema ukusu)
- 550 g svježeg lisnatog tijesta
- 1 žumanjak za premazivanje
U veću posudu ulijte 500 ml mlijeka i stavite da zakuha. Žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilija šećerom. Dodajte 200 ml mlijeka i miksajte uz postupno dodavanje brašna. Kad mlijeko zakuha ulijte pripremljenu smjesu i uz neprestano miješanje pjenjačom kuhajte dok se krema ne zgusne (otprilike 5 minuta). Kuhanu kremu pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se ohladi. Za to vrijeme pripremite rolice.
Svježe lisnato tijesto odmotajte i narežite po dužini na trake širine 2 cm (od jednog lista lisnatog tijesta dobit ćete 12 traka). Kalupe za rolice premažite s malo maslaca i na svaki kalup zarolajte po jednu traku. Kalupe posložite na lim obložen papirom za pečenje, premažite razmućenim žumanjkom i pecite 15 - 20 minuta na 190°C, dok ne dobiju lijepu boju (rolice ćete morati peći dva puta, po 12 u jednom pečenju). Pečene rolice pustite da odstoje par minuta, a zatim ih skinite s kalupa i pustite da se u potpunosti ohlade.
U ohlađenu kremu umiješajte tučeno slatko vrhnje i dodajte rum. Uz pomoć vrećice za ukrašavanje ispunite rolice od lisnatog tijesta i stavite ih preko noći u frižider. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Imam tetku koja jako rijetko radi kolače, ali kad napravi ove rolice ja se ne mogu zaustaviti koliko mi budu fine :)) Zna ih nekad puniti i pudingom od čokolade!
OdgovoriIzbrišiNeovisno o nadjevu, teško je ostati samo na jednoj rolici :D
IzbrišiVratio sam se u moje dječje godine. Nešto veoma slično je pravila i moja mama.
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da sam ti probudila uspomene
IzbrišiAdoro mas nunca fiz por não ter as formas, se bem que isso não é desculpa pois posso comprar online e nem sequer são caras.
OdgovoriIzbrišiEsses ficaram tão lindos que apetece mesmo comer...
bjs
You can improvise with aluminium foil
IzbrišiTienen que estar buenísimos. Un saludo y feliz verano
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiOvo mora biti odlicno, hrskavo, pa kremasto. Prelijepo izgledaju i mislim da se odlicno slazu sa soljom jake crne kave :)
OdgovoriIzbrišiVolim deserte s lisnatim tijestom pa je tako i ovaj za mene pun pogodak
IzbrišiKrasne su tako sa kremom od vanilije, obicno sam ih punila sa umucenim slatkim vrhnjem u koji naribam malo linunove korice, ali ove tvoje su poput malih kremsnita.:))
OdgovoriIzbrišiSlatko vrhnje sa malo sezonskog voća je isto odlično punjenje
Izbrišija ih obožavam, i u ovakvoj verziji s ovom divnom kremom, i sa šaumom
OdgovoriIzbrišidivne su
Šaum ne volim, ali zato ostali nadjevi dolaze u obzir
IzbrišiJedan od meni najdrazih deserta; 'crunchy' korica, vanila krem - ne moze biti bolje!
OdgovoriIzbrišiUpravo tako
IzbrišiFino, fino...krasna kremica s rumom u lisnatom omotaču, mljac! :)
OdgovoriIzbrišiSlažem se
IzbrišiUh,mljac, ovo mami na isprobavanje... ja sam ih uvijek jela sa šaumom jer je mama tako radila, al rumu u kremama ne mogu odoljeti :D
OdgovoriIzbrišiRum je odličan dodatak
Izbrišivolim ovu kombinaciju, klasika koja je uvijek u modi
OdgovoriIzbrišiKrema izgleda klasično, ali je rum pravo iznenađenje
Izbrišithey look delicious!
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiJao, mnogo su lepe!!!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiRolnice mi jako lepo izgledaju i baš bi mi sada prijala jedna ;)
OdgovoriIzbrišiNe bih se ni ja bunila da ih je nekoliko ispred mene :D
IzbrišiAaaaa,rum! Nikad se ne bih setila,jer nisam tako nikad probala. Mora da je baš fino.
OdgovoriIzbrišiRum odlično paše ako se pogodi pravu mjeru, a sve ovisi o ukusu
IzbrišiBaš su slatke. Sviđa mi se ideja ruma u kremi.
OdgovoriIzbrišiRolnice obožavam,krasne su ti,i hvala ti na divnoj ideji,jer ih nisam dugoooo pravila:)
OdgovoriIzbrišiNadam se da ćete uživati
IzbrišiWow, those look so delish!
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiHello Tamara,
OdgovoriIzbrišiThey are so nice and look really delicious.
Have a nice day :)
Isabel
Izgledaju fantastično i mirišu mi na princes-krofne..:)
OdgovoriIzbrišiMiris je baš primamljiv, zato im je teško odoljeti
Izbrišitako mi se jede ovakvo što!!! a sad neću izdržati dok nađem vremena i napravim ova..ah,odo ja pit svoju kavu :D
OdgovoriIzbrišiRolice se peku dok se krema hladi tako da je sve zapravo brzo gotovo
IzbrišiTamara these look beautiful and delicious!!xo
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiPrekrasne rolice i meni tako drage, jedna od slastica iz djetinjstva koju ne pamtim kada sam napravila i sada si me baš potaknula da to bude čim prije. Jako mi se sviđaju i znam da se tope u ustima !
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da sam te podsjetila na kolač iz djetinjstva
IzbrišiI mene si podsjetila na ove slatke zalogajčiće, nekad sam ih često radila i onda jednostavno na njih zaboravila... Danas je na stolu opet tvoj kruh sa tikvicama, stignem ja i ove kiflice:)
OdgovoriIzbrišiNadam se da su se i rolice našle na stolu :D
IzbrišiKad sam vidjela ove rolice prvo sam se sjetila šaum rolica :). Krasno su ti ispale, svaka za sebe je pravo malo savršenstvo. Imam osjećaj da si jako pedantna i precizna u kuhinji i da ti svaki desert, svako jelo, ispada bez greške :). Budući da sam postala "ovisna" o lisnatom, što si mogla vidjeti i na blogu, mislim da ću i ovo isprobati. Volim kombinaciju lisnatog i kremice. Krasan desert draga :)
OdgovoriIzbrišiHa, ha, zanimljivo kako me se može pročitati iz deserta. Ne bih baš rekla da sam pedantna, prije bih rekla da to proizlazi iz strpljenja, kojeg stvarno imam
IzbrišiEto, nema više skrivanja, sad znam kakva si :)). Ma šalim se malo, ali da, sigurno se iz svega pa tako i deserta može otkriti ponešto o nama :).
IzbrišiYeah, you are right; the pastry you presented here looks and seems very delicious. I have been longing to try new recipe on pastries and I think this could be a great try. The only problem I have now is on how to make it sine I can’t understand your language. I hope you can have an English version of it. Thanks
OdgovoriIzbrišiMy homepage | Split-Site PhD
You can use translator on the side bar or, if you want, you can contact me on allegra855@gmail.com and I'll send you recipe in English
Izbriši