Iskreno, ne znam kako početi. Toliko je linkova na koje vas moram uputiti u uvodnom dijelu... Pa krenimo redom.
Milin blog slavi drugi rođendan. Umjesto da slavljenica prima poklone, ona ih je odlučila dijeliti. Pokloni su prekrasni i nadasve korisni zaljubljenicima u kuhanje/izradu kolača. Uvjet za sudjelovanje u darivanju je izabrati jedan recept s Milinog bloga i inspirirani njime napraviti nešto novo. Izabrala sam čokoladni biskvit s bijelom kremom. Svidio mi se izgled malih tortica, koje sam imala namjeru poslužiti u čašama, uz neke izmjene samog recepta. Nedavno sam radila desert u čaši s jagodama (recept čeka objavu i slijedi uskoro) i razmišljala sam kako bi bilo zgodno umjesto keksa za podlogu iskoristiti biskvit. Zato mi je Milin recept bio idealan za ostvarenje te ideje. Međutim, planove mi je pomutila Glory kad sam vidjela njezine cupcakese u staklenkama. Nedavno sam radila cheesecake u staklenkama i jako mi se svidjela mogućnost prenošenja deserta koju pruža staklenka. Tada sam razmišljala što bi se još moglo smjestiti u staklenke i prenositi. Sada znam da su to cupcakesi i Miline tortice.
Biskvit
Čokoladu narežite na komadiće i otopite na pari. Izmiksajte maslac sa šećerom i vanilija šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje i kratko miksajte između svakog dodavanja. Dodajte otopljenu čokoladu (koja se taman dovoljno ohladila) i miksajte dok se ne sjedini. Dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i sodom bikarbonom te whiskey i miksajte dok se sve ne sjedini. Vilicom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u veliki lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. Istresite ga na kuhinjsku krpu posutu šećerom i pustite da se ohladi. Prerežite biskvit na pola i izrežite krugove.
Krema
Slatko vrhnje uz dodatak šećera izmiksajte u šlag. Umiješajte u njega kiselo vrhnje. U staklenke naizmjenično redajte krugove od biskvita i kremu. Prije posluživanja stavite u frižider na nekoliko sati.
Biskvit
- 150 g omekšalog maslaca
- 150 g šećera
- 20 g vanilija šećera
- 6 jaja
- 200 g tamne čokolade
- 200 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 60 ml whiskeya
Čokoladu narežite na komadiće i otopite na pari. Izmiksajte maslac sa šećerom i vanilija šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje i kratko miksajte između svakog dodavanja. Dodajte otopljenu čokoladu (koja se taman dovoljno ohladila) i miksajte dok se ne sjedini. Dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i sodom bikarbonom te whiskey i miksajte dok se sve ne sjedini. Vilicom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u veliki lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen. Istresite ga na kuhinjsku krpu posutu šećerom i pustite da se ohladi. Prerežite biskvit na pola i izrežite krugove.
Krema
- 400 ml slatkog vrhnja
- 200 g kiselog vrhnja
- 20 g šećera
- 10 g vanilija šećera
Slatko vrhnje uz dodatak šećera izmiksajte u šlag. Umiješajte u njega kiselo vrhnje. U staklenke naizmjenično redajte krugove od biskvita i kremu. Prije posluživanja stavite u frižider na nekoliko sati.
odlična ideja za torticu u staklenci!
OdgovoriIzbrišiprekrasno i vrlo praktično!
hvala na korisnim linkovima!
Oduševio me cheesecake u staklenkama i sad bih sve kolače najrađe strpala u staklenke
IzbrišiHa, ha, vidim da si pokrenula novi trend! Odlično izgledaju. Bilježim ideje i recepte...
OdgovoriIzbrišiNisam ga pokrenula, ali sam definitivno postala vjerna sljedbenica
IzbrišiOvo je predivno, tako dekorativno. Da je sad jedna staklenka :) Super prezentovano.
OdgovoriIzbrišiHvala
Izbrišilook delicious really nice and love the pictures!
OdgovoriIzbrišiMeni je ovo genijalno, baš sam danas vidjela u jednom dućanu neki desert u staklenci i čvrsto sam odlučila da to napravim! :)
OdgovoriIzbrišiVidjet ćeš koliko je praktično
Izbrišiovo ti je stvarno fenomenalno!
OdgovoriIzbrišiPrekrasno! izgleda naprosto toliko fantastično i originalno...vi cure s "kolačastih" blogova ste me večeras napale s ovim divotama, ja ispekla tortu za mamu za rođendan, i ne smijem ju osakatiti do sutra, tako da mi sada sline cure...a lijeka nema...Ilina
OdgovoriIzbrišiA joj, znam kako je to kad u frižideru imaš neki kolač koji treba pričekati do sutra
IzbrišiMozda je nekom smijesno ali meni se ove tvoje ideje bas svidaju..zasto uvijek moramo praviti veliku tepsiju kolaca i cekati cijlu nedjelju da se pojedu da bi ponovo isto to uradili..ovako je ljepse..!!!!
OdgovoriIzbrišiJedna staklenka je taman idealna doza, barem za mene koja obično pretjeram u količini kolača na komad
IzbrišiDivna prezentacija!
OdgovoriIzbrišiOvo u staklenkama mi je odlična ideja
OdgovoriIzbrišiHvala
Izbriši:)) Mislim da cemo svi uskoro poceti da pravimo slatkise u teglicama, hihhi... a ti si glavni "krivac" za to, nemoj se iznenanditi kad vidis.:))) Salim se, stvarno preslatko izgledaju a sem toga vrlo su prakticne kada se negde krene na put.:))
OdgovoriIzbrišiSigurna sam da ću sigurno još neki kolač ubaciti u teglice
IzbrišiOvo je zasigurno božanstvenog okusa, a ovako u staklenkama je i vrlo praktično za piknik naprimjer. Jako dobra ideja, bit će teško nadmašiti te u ovom natječaju. :-)
OdgovoriIzbrišiHvala
Izbrišimmmmm, ovo mi se jako, jako sviđa! :)
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiPrekrasno izgleda, super mi je ova ideja s posluživanjem u staklenkama :)
OdgovoriIzbrišiOve tortice u staklenkama baš mame, fora je uvjet za sudjelovanje u darivanju, bacit ću pogled :)
OdgovoriIzbrišiSigurno ćeš naći nešto zanimljivo
IzbrišiOdličan recept koji po meni još i bolje izgleda u staklankama.
OdgovoriIzbrišiDobro si ti to spojila, a fotkice mrak.
Hvala
IzbrišiFantazija kako izgleda ovaj desert,ideja teglica je super i tvoja kompletna prezentacija..uvijek me oduševiš:)
IzbrišiHvala
Izbrišisuper su slike i post...tako bi rado uzela teglicu :D
OdgovoriIzbrišiHvala
Izbrišividi, vidi netko je na zidiću ostavio
OdgovoriIzbrišidvije preslatke teglice :)
svidja mi se!
(cookandplay)
Pa ovo je savrseno, a ja sam ove nedelje bila u guzvi a toliko sam htela da pravim cheeese cake u casi.ti me odusevljavas recepti su ti extra!
OdgovoriIzbrišiNadam se da ćeš se uskoro imati više vremena
Izbrišisuper tortice i odlična invazija staklenki, jako mi se sviđa ideja prijenosa ukusnih deserata na neku piknik livadu :)
OdgovoriIzbrišiBiti će još te invazije :)
IzbrišiDivno, divno. Mnogo mi se dopada i dezert i fotkice. :)
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiMogu misliti kako je ukusno.. baš volim takve deserte.
OdgovoriIzbrišia prezentacija u teglicama, divna!
Biskvit i krema su se odlično uklopili
IzbrišiOdlicna prezentacija, a kolac u teglici je zaista fenomenalna ideja:)
OdgovoriIzbrišiSuper mi je ova ideja sa kolačima u tegli... predivno!
OdgovoriIzbrišiOdlična ideja i prekrasno izgleda! :)
OdgovoriIzbrišiHej, pa ja nisam ni ostavila komentar ovde? Ne znam šta je sa ovim bloggerom, već nekoliko dana me zeza :( Stvarno divno izgleda i super si se setila da iskombinuješ biskvit :) I fotke na betonu - predivno :) Stvarno, redivno! Hvala na učestvovanju :)
OdgovoriIzbrišiTo mi je prvo palo na pamet kad sam ti pregledala recepte. Imala sam još neke ideje, ali s obzirom da piše jedan recept, ostalo ću isprobati neki drugi put
IzbrišiDivne fotografije i odlicna ideja za prenosivi dezert u teglicama.
OdgovoriIzbrišiMmmm super, super. Ovo mi je krasno za kakav piknik :)!
OdgovoriIzbrišiOtkad sam otkrila kolače u staklenkama, najrađe bih stalno radila takve kolače i išla na piknike
IzbrišiKoja odlična ideja! Zaista fenomenalno! Definitivno i kolačić za piknik, ne moraš se brinuti da će ti se u autu razliti :)
OdgovoriIzbrišiNajbolje bi bilo na pikniku ga izvući kao iznenađenje, sigurna sam da nitko ne bi očekivao kremasti kolač
Izbriši