srijeda, 9. siječnja 2013.

Slatki doručak

Doručak ima značajno mjesto u mom životu. Da sam pjesnik, sigurno bih mu posvetila pjesmu, ali kako ne volim poeziju, čisto sumnjam da ću ga opjevati. Stoga mi ne preostaje ništa drugo nego da napišem par rečenica. Najvažniji obrok u danu za mene je doručak. Obavezno moram doručkovati, nevezano za vrijeme ustajanja. Volim obiteljski doručak i doručak s nogu, zdravi doručak, iz pećnice izvađen doručak, lagani doručak, konkretan doručak, slani, slatki ... ma sve što se može poslužiti za doručak!

Na blogu sam već objavljivala recepte nekih jela koje sam pripremila za doručak, a sada sam odlučila da sva ta jela svedem na zajednički nazivnik - doručak. S obzirom da volim doručkom zasladiti dan, najprije ću vam predstaviti slatku verziju, odnosno neke stare i neke nove recepte. Iz popisa ću izostaviti pite, torte i kolače. Iako ih ponekad jedem za doručak, nikad ih ne radim ciljano za doručak. Od već objavljenih recepata izdvajam:
  1. Slatki kruh sa sušenim voćem
  2. Prhke punjene kiflice
  3. Brzo i fino kiflice
  4. Muffini s ricottom, trešnjama i kokosom
  5. Muffini s malinama i borovnicama
  6. Muffini s malinama i makom


Navedeni recepti su odlični za slatki početak dana. Muffini pružaju bezbroj mogućnosti varijacije okusa pa tako navedeno voće u receptima možete zamijeniti nekim vama dragim voćem. Dizane ili prhke kiflice također nude varijacije na temu nadjeva (ukusni domaći džem/pekmez ili neodoljiva nutella, kockica čokolade, nadjev od oraha/maka, itd.). Slatki kruh je moje najnovije otkriće za ukusan doručak. Sve ove prijedloge je poželjno spojiti sa šalicom toplog napitka i novi dan može početi!



MINI SAVIJAČE S JABUKAMA



Ako nešto obožavam, onda su to deserti s jabukama i cimetom. Miris upravo pečenog doručka s jabukama i cimetom je neodoljiv i u tren će vas razbuditi i osladiti. Ideja je potekla nakon isprobavanja slane verzije sa sirom, a ovakav način motanja kora za savijaču mi se jako sviđa. Da ne duljim, potrebni sastojci su

  • 5 listova kora za savijaču
  • 5 većih jabuka
  • šećer i cimet prema ukusu
  • 50 ml ulja
  • 50 ml mlijeka
  • 50 g maslaca


Jabuke ogulite, očistite i naribajte. Naribane jabuke pomiješajte sa šećerom i cimetom. Svaku koru premažite najprije uljem, a zatim mlijekom. Rasporedite nadjev (nekoliko centimetara od ruba nemojte stavljati nadjev) pa dijagonalno zamotajte u roladu. Dobivenu roladu zamotajte u oblik puža. Pužiće poslažite na lim obložen papirom za pečenje. Maslac narežite na kockice i rasporedite po pužićima. Pecite otprilike 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C dok ne dobiju lijepu boju. Po želji pospite šećerom u prahu.

MINI BUHTLE



Sigurna sam da ne postoji osoba koja ne voli buhtle, ukusni spoj dizanog tijesta i nadjeva po želji. Isto tako sam sigurna da postoje osobe kojima tog nadjeva nije nikad dosta. Ukoliko spadate u tu skupinu, mini buhtle će vam se sigurno svidjeti.

  • 300 g glatkog brašna
  • 3,5 g suhog kvasca
  • 120 ml toplog mlijeka
  • 30 ml vode
  • 40 g šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1 jaje
  • 70 g otopljenog maslaca 
  • 100 g čokolade (koristila sam gianduja čokoladu)
  • šećer u prahu za posipanje
U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, kvasac, šećer i sol). Dodajte mlijeko, vodu jaje i 50 g otopljenog maslaca pa zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže (otprilike sat vremena). Dignuto tijesto podlijelite na dva dijela i oblikujte deblji valjak koji izrežite na jednake dijelove. Na svaki dio stavite kockicu čokolade, oblikujte u kuglicu koje slažite u srednji keramički kalup (ili više manjih) premazan maslacem. Kalup pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže 20 minuta, a zatim premažite preostalim otopljenim maslacem. Pecite 20ak minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C, dok površina ne dobije lijepu boju. Pečene buhtle izvadite iz kalupa i ohladite na rešetki pa ih pospite šećerom u prahu.

52 komentara:

  1. mmmm, te buhtlice tako ukusnooo izgledaju! kao da su mi zamisrisale u sobi =)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Koliko lijepih stvari u ovom postu. Dobra ideja sakupiti ovako na jednom mjestu. Buhtlice su mi prekrasne i ujedno kako si ih prezentovala. Jako slatko :)

    OdgovoriIzbriši
  3. ovo su sve divni recepti za doručak, nažalost u posljednje vrijeme ga preskačem, što je ućasno, nadam se uskoro vratiti uobičajenom tempu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Želim ti da se što prije vratiš uobičajenom tempu i da imaš vremena za doručak

      Izbriši
  4. Meni je doručak nešto bez čega mogu i što mi posebno ne treba. Obično doručkujem neko voće i to je to:) No, sve ovo pokazano zbilja je odlično, pa bih se možda i žrtvovala za ovakav doručak:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Često je i moj doručak voće ili jogurt, ali vikendom se baš volim zasladiti

      Izbriši
  5. Još se od djetinjstva znam uhvatiti kako navečer, prije spavanja, razmišljam šta ću doručkovati ujutro...a ti si mi sad dala o čemu misliti, ne znam šta mi se više sviđa;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam ista, obožavam razmišljati što ću doručkovati sljedećeg dana

      Izbriši
  6. Tamara I love all these look absolutely delicious!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Doručak mi je jako bitan. Svaki dan doručkujem, nekako mi je to postao omiljeni dio dana, a pogotovo kad imam neke fine slatke kiflice :) Zato mi se taj prijedlog najviše sviđa, a odmah nakon njih mini pite s jabukama, buhtle i onda muffini. Sve je odlično :)
    A kad nemam ništa slično doma onda jedem žitarice ili grčki jogurt koji kombiniram s voćem, fantazija :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Maça e canela fazem uma combinação perfeita,os caracóis ficaram lindos e acredito que sejam uma delicia.
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  9. Tek od skora sam pocela praktikovati doruckovanje...Svi ovi tvoji prijedlozi su sjajni i najradije bih ih servirala zimi...

    OdgovoriIzbriši
  10. Najdraže mi je kad ujutro u frižideru imam neki kolač.
    I zato mi se sve ove tvoje slatke varijante jako svidjaju. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh, baš se veselim buđenju kad znam da me u frižideru čeka kolač

      Izbriši
  11. Da dođeš malo kod mene i spremaš mi doručak svako jutro :D hehe, sve ovo je vjerujem jako jako fino :)) Čitam i ne znam što je bolje između svega ovoga :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Bez doručka ne započinjem dan, bilo da je to jogurt , žitarice i voće ili neki kolač, a ponekad i nešto slano. Kao i ti , vikendom sam za fini, slatki, doručak u kojemu posebno uživam. Tvoj izbor mi se jako sviđa, a ove buhtlice su me posebno osvojile !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Buhtlice su super za doručak, posebno u ovoj mini verziji koja je taman po mjeri

      Izbriši
  13. Inače u prehrani preferiram slatko i ovo je divno. Meni sat zvoni u 5 i 30 i nemam kad pripremati takav doručak. Možda jednom u budućnosti....:) Uživaj!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na žalost, preko tjedna ni ja ne uživam u ovakvom doručku, ali si zato dam oduška vikendom

      Izbriši
  14. Do prije par godina nisam uopće marila za doručak, moj doručak su bile kava i cigarete. S vremenom postaneš pametniji pa tako sada doručkujem. Divne ideje, sviđa mi se.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam kako bih uspjela izdržati dan bez doručka, zato ti se divim na tvom nekadašnjem doručku

      Izbriši
  15. Ja volim samo slani dorucak, ali ove slatkise bih rado jela za uzinu. :) Posebno mi se svidjaju pitice sa jabukama. Divne su! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda ćeš sigurno naći nešto za sebe u sljedećem postu

      Izbriši
  16. Iskreno ne znam što mi je finije od ovih prijedloga,sve je samo za poželjeti,nemam neku naviku doručka osim brzinskog prepečenca sa malo mazivog maslaca,ali ovakve doručkiće bih si poželjela svaki dan:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mada je ovakav doručak za poželjeti svaki dan, čar je ipak u tome da se povremeno dozira, tako je još slađi

      Izbriši
  17. odlične ideje za slatki doručak

    OdgovoriIzbriši
  18. Koliko volim doručak,toliko ga ne praktikujem redovno.Super ti je ovaj post all-in-one.Sve ideje su odlične!

    OdgovoriIzbriši
  19. Nažalost nemam naviku doručka, iako bi to htjela. Uz posao u 3 smijene nikako mi ne polazi uz ruku taj doručak. Divno izgleda sve navedeno :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tebi se sigurno svaki obrok poremetio, a ne samo doručak, uz takav posao :(

      Izbriši
  20. Meni doručak mora biti slan, ali zato ovi tvoji predlozi su mi divni za užinu. Unapred se radujem skoroj buhtla užini. Mljac :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da će ti se svidjeti sljedeći post, odnosno prijedlozi za slani doručak

      Izbriši
  21. Nikad ne preskačem doručak, sviđaju mi se tvoji prijedlozi, ali moram priznati da više volim slani doručak pa veseli sljedeći post :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I slani i slatki doručak imaju svojih čari tako da ih podjednako volim

      Izbriši
  22. Me parece una magnífica lista de desayunos, ricos, variados y deliciosos.
    Besos y feliz fin de semana.

    OdgovoriIzbriši
  23. So many wonderful recipes for breakfast.
    They are all fantastic.

    OdgovoriIzbriši
  24. Fina kolekcija, no ja doručkujem malo i nikako slatko. No izbor ti je super, samo bi ga ja premjestila za 5 popodne.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurna sam da bi se ovi prijedlozi odlično uklopili u popodnevne sate

      Izbriši
  25. Draga Tamara, ti baš voliš zasladiti jutro :) Sve tako divno izgleda :)
    Ja nisam baš tip za doručak - ujutro mogu popiti samo iscijeđenu naranču i ako sam baš od volje onda tost za maslacem i medom. Ali zato se najedem slatkog u pauzama do ručka i poslije ručka, a najčešće poslije večere uz neki film :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajme meni, ja obavezno moram jesti ujutro, a svi obroci kasnije su mi manje važni

      Izbriši
  26. Dear Tamara,

    Cinnamon and apple is a successful duet ! :)
    It always works ! :)
    I loved your curls, lovely and certainly delicious !

    Isabel
    www.blogdochocolate.com
    http://brisa-maritima.blogspot.pt

    OdgovoriIzbriši
  27. Mmmm, sve mi pase, a slatke buhtlice su mi odmah zapale za oci.:)))

    OdgovoriIzbriši
  28. Ajme, divna kolekcija, ma sve mi se sviđa, a mini buhtle su me osvojile! Doduše, njih nikad nisam pravila za doručak, ali vikendom bih baš mogla isprobati :)

    OdgovoriIzbriši