Sigurno i vi imate neko jelo koje obožavate, ali ako ga jedete vani onda mrzite kad ga rade onako, a ne ovako. Moje takvo jelo je pizza. Obožavam pizzu koja ima tanki, po mogućnosti hrskavi, rub, a mrzim one s napuhanim kruhastim rubom. Ako naletim na takvu pizzu u pizzeriji, rub nikad ne jedem. Doma obavezno radim pizzu s tankim hrskavim rubom. Slasni nadjev i hrskavi rub ... mljac!
- 500 g glatkog brašna
- 7 g suhog kvasca
- 1 1/2 žličica soli
- 1 žlica maslinovog ulja
- 250 - 300 ml mlake vode
Pomiješajte brašno i suhi kvasac. Dodajte sol, maslinovo ulje i 250 ml mlake vode. Zamijesite tijesto i po potrebi dodajte još vode (maksimalno 50 ml). Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže sat vremena. Dignuto tijesto kratko premijesite i podlijelite na dva dijela. Svaki dio tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Količina tijesta koja se dobije je dovoljna za dva velika lima od pećnice, pa po potrebi možete prepoloviti količinu sastojaka, ukoliko vam je dovoljna jedna pizza navedene veličine.
Nadjev prilagodite ukusu, a vrijedi pravilo "manje je više". Ljudi obično pretrpaju domaću pizzu, pa se tako pretrpano tijesto teško ispeče. Na ovu moju pizzu sam stavila
- umak od pumidora (ne treba pretjerivati s količinom umaka, dovoljno je da čitavo tijesto bude premazano u tankom sloju)
- krupno naribani sir (vrstu odaberite prema ukusu, važno je samo da se lijepo topi)
- domaću kobasicu (oguljenu, narezanu na komadiće)
- gljive
- žute pumidoriće (prerezane na pola)
- kapulu
- mozzarellu (stavlja se na pizzu 2 minute pred kraj pečenja)
- pršut (stavlja se na ispečenu pizzu, čim se pizza izvadi iz pećnice)
- origano
Razvaljano tijesto stavite u veliki lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Na tijesto stavite namirnice koje ste odabrali za nadjev (bez mozzarelle i pršuta). Pecite 8 minuta u pećnici zagrijanoj na 250°C pa dodajte mozzarellu natrganu na komadiće. Pecite još 2-4 minute dok se mozzarella ne otopi.
mmmm prekrasno, nadjev baš po mom ukusu :)
OdgovoriIzbrišiMeni najdraži nadjev
IzbrišiMnogo volim picu i najcesce ju sama radije pravim, jer cesto nisam zadovoljna sa restoranskim... Tijesto mora biti tanko, a povrsinski sastojci svjezi. Tvoja izgleda tako dobro , da mi nebi bilo mrsko putovati kilometrima zbog nje.
OdgovoriIzbrišiNi meni nije mrsko putovati da bi pojela dobru pizzu. Tako smo znali ići do Postojne kad nam se jela pizza, ali kako su promijenili pizzajola, a samim time se promijenilo i tijesto, morala sam doma početi peći pizzu
IzbrišiThis pizza look delicious!!
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiIzgleda zaista slastno. Kod mene je tako, da nekam mora bit tanko testo a kad sam zaista gladan, onda punim rub sa veganskim sirom ;).
OdgovoriIzbrišiPunjeni rub volim, ali mi je ipak draže kad tijesto hrska
IzbrišiDefintivno sto tanje i sto hrskavije, ako nije tako to mi vec predje u focaccu. Izgleda savrseno:))
OdgovoriIzbrišiSlažem se
IzbrišiTvoja pizza bas izglefa slasno..
OdgovoriIzbrišiJa bas nisam luda za pizzom ali, moja djeca od svih najvise vole moju...tanku, hrskavu s nadjevom po zelji...slazem se s tobom sto se tice nadjeva: manje je vise..
Obožavam pizzu i mogla bih ju jesti svaki dan :D
Izbrišiobožavam domaću pizzu baš zbog te bezgraničnw igre s nadjevima, ja ipak za razliku od tebe volim onaj deblji napuhani čak malo jače pečen rub ;)
OdgovoriIzbrišiUh, ne volim taj debeli napuhani rub :(
IzbrišiAdoro pizza e achei esta uma verdadeira delicia
OdgovoriIzbrišibj
Čudni li smo, ja vani volim pojesti pizzu sa tankim i hrskavim tijestom a dom aobavezno mora biti deblje i kruhasto.
OdgovoriIzbrišiKod mene i doma i vani isti zahtjevi :D
IzbrišiKrasno izgleda. Ni ja ne volim kad je pizza pretrpana posebno sosom od paradajza.
OdgovoriIzbrišiJoš mi je gore kad umjesto umaka podvale kečap
IzbrišiPrelepo izgleda. Odmah sam ogladnelaaaa ;)
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiThis is what we should enjoy every afternoon, don't you think?
OdgovoriIzbrišiYes, I agree!
IzbrišiDivota, bas kakva treba da bude, ovde nista ne bih menjala vec bih odmah odlomila komadic... gric, gric.:)))
OdgovoriIzbrišiRadim ti novu pizzu, ova je moja :D
IzbrišiOvako ja zamišljam pravu pizzu!
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da imam istomišljenike :)
IzbrišiWhat a colourful and appetizing pizza!
OdgovoriIzbrišiWhat a lovely pizza, has such beautiful colours and delicious ingredients !
OdgovoriIzbrišiCheers
Thank you
IzbrišiJoj, bliži se vrijeme ručka, a meni bi tako sjeo barem jedan komad ove tvoje pizze :) Super ti izgleda pizza uh... ma ništa utješit ću se ja sa grahom he, he:)
OdgovoriIzbrišiKad poželim pizzu, čak ni Nutella me ne bi mogla utješiti, svaka ti čast ako si uspjela
IzbrišiWow the pizza looks so delicious!
OdgovoriIzbrišiHave a lovely weekend :)
http://beautyfollower.blogspot.gr