Our July 2012 Daring Bakers' Host was Dana McFarland and she challenged us to make homemade crackers! Dana showed us some techniques for making crackers and encouraged us to our creativity to make each cracker our own by using ingredients we love. Thanks Dana for the wonderful challenge!
Parmesan, rosemary and garlic crackers rolled with pasta rollers (approximately 40 crackers)
- 100 g all purpose flour
- 80 g grated parmesan
- 2 teaspoons finely chopped rosemary
- 1/2 teaspoon finely chopped garlic
- 1/4 teaspoon salt
- 40 ml oil
- 40 - 60 ml water
Mix the cheese with flour, salt, rosemary and garlic. Add the oil and stir until combined. Add enough water for the dough to come together. Form the dough into two disks, wrap with cling film and refrigerate for several hours or overnight. Preheat the oven to 180°C. Working with a quarter of the dough at a time, roll out in your pasta rollers to 3 mm thick (ensure the dough is well floured). Cut using a cookie cutter. Bake 8 - 10 minutes until medium golden brown. Store in an airtight containers and eat within 3 days.
Seedy crackers rolled by hand (approximately 50 crackers)
- 140 g rye flour
- 140 g all purpose flour
- 60 g seeds mixture (sesame seeds, flax seeds, sunflower seeds)
- 1 1/2 teaspoons salt
- 3 tablespoons olive oil
- 150 ml water
Mix the flours, seeds and salt in a large bowl. Add the oil and stir until combined. Add the water until the dough comes together. Preheat the oven to 200°C. Roll out the dough with a rolling pin to reach a desired thickness. Bake 15 minutes. If not crispy enough when cooled, crackers can be returned to the oven. Store in an airtight container and eat within 2 weeks.
Ovo je moje prvo sudjelovanje u okviru Daring Bakers izazova. Dana McFarland nam je postavila zanimljiv izazov - napraviti krekere. I to ne bilo kakve. Bilo je potrebno napraviti dva različita recepta i koristiti dvije različite metode oblikovanja.
Pomiješajte sir, brašno, sol, ružmarin i češnjak. Umiješajte ulje. Dodajte onoliko vode koliko je potrebno da zamijesite tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela, svaki oblikujte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na par sati ili preko noći. Tijesto podijelite na manje dijelove i tanko razvaljajte uz pomoć mašinice za tjesteninu na debljinu od 3 mm. Izrežite željene oblike uz pomoć rezača za kekse. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite 8 - 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C dok ne dobiju lijepu boju. Krekere čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i pojedite u roku od tri dana.
Krekeri sa sjemenkama (otprilike 50 krekera)
- 140 g raženog brašna
- 140 g glatkog brašna
- 60 g mješavine sjemenki (sezam, lan, suncokret)
- 1 1/2 žličica soli
- 3 žlice maslinovog ulja
- 150 ml vode
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sjemenke i sol. Umiješajte ulje. Dodajte onoliko vode koliko je potrebno da se zamijesi tijesto. Kratko mijesite tijesto pa tanko razvaljajte valjkom, izrežite oblike i položite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Ako krekeri nisu dovoljno hrskavi kad se ohlade, vratite ih u pećnicu na 5 minuta. Krekere čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i pojedite u roku od dva tjedna.
nikada nisam radila domaće krekere, ovi tvoji krasno izgledaju!!
OdgovoriIzbrišijedva čekam vidjeti šta ćeš novo skuhati u DB kuhinji!!
Domaći krekeri su odlični, a eksperimentiranjem se mogu dobiti stvarno odlični okusi.
IzbrišiJa sam isto nestrpljiva po pitanju novog izazova!
They look delicious! Nice pictures.
IzbrišiOdavno zelim da kupim ovu masinu za testeninu, ali posto ne pravim tako cesto domacu testeninu, pomislila sam da ce mi ona samo zauzeti mesto u kuhinji, ali ovo ti je definitivno genijalna ideja za krekere, tako da cu morati da krenem u nabavku :)
OdgovoriIzbrišiNe radim ni ja svakodnevno domaću tjesteninu, ali mi je mašinica bila odlična investicija. Već godinama kupujem samo sitnu tjesteninu, lazanje, tagliatelle, raviole, tortelline i špagete radim doma.
IzbrišiNe mogu se odlučit koji su mi bolji (prema receptu i slikama). Nemam mašinu za pastu pa ću se nekako snaći. Jedva čekam da isprobam!
OdgovoriIzbrišiNi ja se ne mogu odlučiti koji su mi bolji. Ovi sa sirom su preukusni, a kod ovih drugih me osvajaju sjemenke. Ne treba ti mašinica za tjesteninu, to smo mi morali za izazov koristiti različite načine, možeš slobodno sve razvaljati valjkom za tijesto.
IzbrišiOdlično izgledaju krekeri, nisam ih nikada pravila, ali je stvarno suludo kupovati ih, kada je i više nego jednostavno napraviti sam. Da ne pričam što znam šta jedem u tom slučaju. Bravo za prvo učešće, savršeno je!
OdgovoriIzbrišiUistinu su jednostavni za izradu, tako da je šteta ne poigrati se okusima, oblicima i dodacima
IzbrišiSuper su ti ovi krekeri a ja pošto jako volim razne umake, krem salate i takve slične stvari uvek sam u potrazi za novim receptima.
OdgovoriIzbrišiKrekeri su super jer se mogu grickati sami, a isto tako kombinirati uz razna druga jela
IzbrišiJeee, još jedan DB drugar. Divni su ti obe kombinacije, baš mi se doapadaju. Kako bih rado sad gricnula neki uz soljicu jogurta. :)
OdgovoriIzbrišiVidjela sam da se odlično zabavljate pa sam se morala pridružiti
IzbrišiGostei de ambos ,nunca fiz com sementes mas devem ficaram uma delicia.
OdgovoriIzbrišiBom fim de semana
Bjs
baš mi se grickaju sada. odlični su
OdgovoriIzbrišiBeautiful crackers! They make me want to bake some more.
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiYour hand rolled crackers are so lovely and uniform - for some reason I had a hard time cutting mine so neatly. Great job!
OdgovoriIzbrišiI had luck
IzbrišiJoj ja sam ti tako slaba na ovakve divotice za grickanje..stvarno si mi njima otvorila tek,divni su!
OdgovoriIzbrišiBolje da ti ne napišem rekordni rok u kojem su nestali, jednostavno ne možeš prestati jesti
IzbrišiUuuuu, divote, obožavam ovakve grickalice!!!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiOoo, i love the fact you use a roller for your crackers! They look lovely ;-)
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiYour crackers are beautiful! And I think rosemary, parmesan and garlic are such a perfect combination - yum!
OdgovoriIzbrišislijedi mi uskoro piknik u parku.. ovo je genijalna ideja za to! uz namaz od avokada ovo ce biti pun pogodak =)))
OdgovoriIzbrišiKrekeri su stvarno praktični za sve prilike
IzbrišiOvaj tedne peču se krekeri :). Izgledaju super, baš za pikinke, rođendane ili super predjelo :).
OdgovoriIzbrišiSigurna sam da će se grickati i uz OI
IzbrišiBas, bas su divni!Mnogo mi je drago da si se pridruzila i da nas je sve vise! :) Recepti su bas odlicni... Ja planiram probati i one koje sad nisam stigla (npr.ove sa semenkama)...
OdgovoriIzbrišiDB je super, sviđa mi se kako je sve organizirano i s nestrpljenjem iščekujem sljedeći izazov
IzbrišiSad kad su svi objavili recepte stvarno se dobila odlična zbirka recepata za krekere, meni su posebno interesantni oni sa smokvama
Divni su ti krekeri :) Probala sam raditi krekere sa svježim sirom i doma su bili oduševljeni tako da vjerujem da bi im se svidjeli i s parmezanom...Razmišljam kako bih iskombinirala oba recepta u jedne krekere :)
OdgovoriIzbrišiU raženima dominiraju sjemenke i tako upotpunjuju okus, dok su parmezan, ružmarin i češnjak priča za sebe i za moj gušt im ne treba više niti jedan okus. Naravno da se mogu i kombinirati, sve ovisi o ukusu
IzbrišiNe bi odbila ni jedne ni druge, ali ipak biram ove s parmezanom! njami-njami:)
OdgovoriIzbrišiKad ponestane jednih prebaciš se na druge
IzbrišiI love crackers but have never tried 'home maid' before. Yours sounds delicious!
OdgovoriIzbrišiyummy crackers!!!
OdgovoriIzbrišiI love how neat your crackers are! they are perfectly shaped and very appetizing
OdgovoriIzbrišiBeautiful job on this challenge
Thank you
IzbrišiI agree wholeheartedly, both of your crackers are shaped so well and look super tasty!
OdgovoriIzbrišiMuy lindas tus galletas para un rico apetitivo,irresistible,abrazos hugs,hugs.
OdgovoriIzbrišiThank you
Izbrišithanks for stopping by! love your top picture and the crackers sound and look all delicious.
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiBoth of those varieties of crackers look absolutely delicious. Really wonderful job on the challenge!
OdgovoriIzbrišiE, napravila sam danas ove tvoje krekere Seedy crackers rolled by hand i iako sam ih malo predebelo razvaljala super su! Sljedeci put moram malo razviti malo tanje tijesto, ali inace recept je suuuuuper!!!
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago da su vam se svidjeli
IzbrišiWow your crackers are very nicely done. M impressed with the neat and clean finish.
OdgovoriIzbrišiI managed to get only one type done :(.
Have a lovely Sunday!
Anuja
Ni ja nisam još radila krekere ali ovi izgledaju baš ukusno. Mogla bi mi poslati par komada na degustaciju :))
OdgovoriIzbrišiSljedeći put obavezno šaljem
IzbrišiUpamtit ću ovo :))
IzbrišiKrekeri :) Ijaooo njam njam njam
OdgovoriIzbrišiNice! Parmesan, rosemary and garlic sounds like a great combination.
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiSjajno izgledaju; 'homemade' je najbolje...Ja se nikada ne bih sjetila da ih provucem kroz pasta masinu :-(
OdgovoriIzbrišiNisam se ni ja toga sjetila, bilo nam je ponuđeno kao opcija
IzbrišiYour crackers look beautiful! Nice job on the challenge!
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiDivno su ti ispali!!! :)
OdgovoriIzbrišiHvala
Izbrišiyour crackers look lovely, great job !
OdgovoriIzbrišiThank you
IzbrišiI love garlic in any kind of food!!!
OdgovoriIzbrišiYes, garlic is delicious
IzbrišiKrekeri su ti odlični ! I ja sam ljubitelj domaćih izdanja u kojima mi se posebno sviđaju kombinacije dodataka i začina koje sami možemo osmisliti. Parmezan, ruzmarin i češnjak su izuzetna kombinacija, no kako sam alergična na češnjak njega moram izostaviti, a vjerujem da su i sa parmezanom i ruzmarinom jednako ukusni.
OdgovoriIzbrišiSigurna sam da bi i bez češnjaka bila odlična kombinacija
IzbrišiOh with garlic too, that sounds nice! Will try ;)
OdgovoriIzbrišiI hope you will like them
Izbrišilook so delicious!!!!
OdgovoriIzbrišiOdlično izgledaju!
OdgovoriIzbrišiHvala
IzbrišiThis is incredible...and you make it look so easy. Fantastic!
OdgovoriIzbrišiOlá Tamara, passando para conhecer sua cozinha...me encantei com seus biscoitinhos, parecem deliciosos!
OdgovoriIzbrišiBjuss!!!
Tamara, os seus bolinhos ficaram com um aspecto fantástico, adorei !
OdgovoriIzbrišiBeijinhos
Both your crackers look delicious!
OdgovoriIzbrišiJoooj, sto volim krekere! A tek kad znas da su domaci, i nemaju vestackih dodataka. Njam, njam!
OdgovoriIzbrišiIznenadila sam se kako ih je lako napraviti, a jako su ukusni, bolje nego kupovni.
Izbriši