ponedjeljak, 7. travnja 2014.

Kruh s koprivom


Obožavam samoniklo jestivo bilje i zato sam oduševljena ovim krugom igrice Ajme, koliko nas je! Ingrid s bloga Prekratak dan nam je za temu mjeseca zadala samoniklo jestivo bilje. Dakle, šparuge, maslačak, kopriva & co. postaju glavne zvijezde travnja. S obzirom da je riječ o zaštićenim stanovnicima mog dvorišta, svakog proljeća guštam u njima. Neka sam vam jela već predstavila (na kraju posta će biti podsjetnik), a danas vam donosim recept za ukusan kruh. Ne sjećam se više otkud mi recept, koji je u mojoj izvedbi doživio neke preinake, a danas je bila posljednja preinaka u vidu dodatka integralnog brašna, koje se odlično se uklopilo.



  • 20 g svježeg kvasca
  • 50 + 150 - 200 ml mlake vode
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica + 300 g glatkog brašna
  • 100 g integralnog brašna
  • 2 ravne žličice soli
  • 30 g otopljenog maslaca
  • 50 - 100 g mladih vrhova koprive
  • tostirane sjemenke sezama i lana
Kvasac razmrvite u 50 ml mlake vode vode, dodajte 1 žličicu šećera i 1 žličicu brašna pa pustite da se kvasac digne. U zdjelu samostojećeg miksera stavite glatko i integralno brašno, sol i otopljeni maslac. Dodajte dignuti kvasac i 150 ml vode te uz pomoć nastavka za tijesto miksajte sastojke na srednjoj brzini. Po potrebi dodajte još vode kako bi se zamijesilo glatko tijesto. Na isti način se tijesto može zamijesiti i bez upotrebe miksera. Tijesto stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite na toplom da se diže otprilike sat vremena. Za to vrijeme dobro operite koprivu kako bi se odstranile nečistoće (najčešće su to mravi). Na tavi bez dodavanja masnoće dinstajte koprivu dok ne povene i dok ne ispari sva tekućina. Ohlađenu koprivu narežite na manje komade. Dignuto tijesto šakama spljoštite na pobrašnjenoj površini. Po tijestu rasporedite koprivu pa premijesite tijesto. Oblikujte štrucu i stavite u duguljasti kalup za kruh obložen papirom za pečenje. Lagano premažite površinu vodom i pospite sjemenkama. Uključite pećnicu na 200ºC i nakon 1 minute ugasite te stavite kalup s tijestom u ugašenu pećnicu da se diže. Kad je tijesto dignuto, uključite pećnicu na 200ºC i pecite 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180ºC i pecite još otprilike 15 minuta dok korica ne dobije lijepu boju (štapićem provjerite ako je kruh pečen). Izvadite kruh iz kalupa, omotajte ga u kuhinjsku krpu i stavite na rešetku da se ohladi.

Ukoliko volite jestivo samoniklo bilje, preporučam vam i sljedeće recepte:

Broj komentara: 27:

  1. Ficou um pão lindo,gostei muito do interior
    Bjs

    OdgovoriIzbriši
  2. Zadovoljstvo je otici u prirodu i ubrati sastojke za obrok. Koprive ovdje nema, tako bih rado probala ju u kruhu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam imala pojma koja je tema ovog mjeseca, baš si me razveselila :). Kruh izgleda više nego dobro ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Tamara, ovo je sjajno! Baš mi se sviđa! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. I ja se slažem da je tema odlična. Stalno namjeravam pobrati koprive u vrtu, ali nikako smoći vremena! Moj tata bere maslačak za salatu. Što se šparoga tiče, pripremam isključivo kupljene, uzgojene, jer ovdje nema onih divljih. Na žalost. kruh izgleda odlično, zamišljam miris i aromu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koprivu pripremam na razne načine, za par dana cu raditi polpete. Maslačak i mi jedemo na salatu, a šparuge iz uzgoja nisam nikad jela

      Izbriši
  6. Vidiš, kod mene nema mrava, uvijek je čista. Odličan ti je kruh kao i ostali recepti. Baš si me dobro podsjetila , da ubacim malo koprive dok se miješa kruh u pekaču...:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nađu se možda tri-četiri mrava i pokoja latica od ocvalih voćki

      Izbriši
  7. Ovo moram da sprobam, jer koprive još nisam dao u kruh.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nama je ovaj kruh odličan, nadam se da će ti se svidjeti

      Izbriši
  8. priznajem da koprivu nisam nikada ni probala, osim u čaju
    jel gorka?ko cikorija?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije gorka, meni se sviđa okus. Mogu ju čak jesti samu dinstanu, dok ju mnogi, zbog intenzivnog okusa, miješaju s blitvom ili špinacom

      Izbriši
  9. Predivan kruh. Kopriva je pravo bogatstvo, ovdje je ima kupiti svjeze u radnjama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš lijepo da se može i svježa kopriva kupiti u dućanu

      Izbriši
  10. Koprivu volim i ovaj kruh mi se jako sviđa! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Jako mi se sviđa tvoja ideja ali kod nas se zemlja još nije odmrzla da bi koprive mogle da rastu. Jedva ih čekam jer, muž i ja, ih obožavamo.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovaj kruh si tako fantastično prezentirala da se vidi zaista sva njegova rahlost i finoća,predivan!

    OdgovoriIzbriši
  13. Tamara linda realización me gusta, tomaré un trozo,abrazos

    OdgovoriIzbriši
  14. Kruh je odličan, kombinacija je super ,a izgleda tako dobro da bih ga sa slike zagrizla !

    OdgovoriIzbriši
  15. bas mi je krivo sto nisam sudjelovala u igrici ovaj mjesec.. ali nas zima nikako da napusti.. ne sjecam se kad je zadnji put ovoliko dugo trajala, tako da je vrlo malo bilja niklo (citaj: lisce na drvecu je pocelo malo pupati, drugo nista).. mada i inace je vrlo tesko ovdje u gradu naci samonikle biljke, a o koprivi i da ne pricam.. bas sam je se uzeljela! super ti izgleda ovaj kruh =)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je ovaj krug bio fantastičan, taman pogođen, a samoniklo bilje obožavam i često ga pripremam.

      Izbriši