srijeda, 6. svibnja 2020.

Biskvit s maremeladom

Neki kolači su toliko jednostavni, a opet ukusni pa ih često rado radim. Recept za ovaj biskvit sam dobila od prijateljice. U originalu se koristi pšenično brašno, napisala mi je - probaj sa svojim brašnom. I probala sam, bilo je jako ukusno, ali se biskvit totalno ispuhao i estetski dojam je bio ravan nuli. Zatim sam polovicu brašna zamijenila grizom i konačno sam bila zadovoljna izgledom.

petak, 24. travnja 2020.

Bez glutena: Muffini s borovnicama

Kako ste i kako provodite ovo teško razdoblje? Ja sam na relaciji posao - kuća i samo me vrijeme provedeno u kuhinji odvodi u neki drugi, bolji svijet. Ne mora to uvijek biti neki komplicirani recept, niti višesatno nakuhavanje. Ponekad je dovoljno napraviti nešto jednostavno poput ovih muffina. S obzirom da je recept kratak, neću ni ja duljiti previše s uvodom.


subota, 18. travnja 2020.

Bez glutena: Quiche s prokulicama

Prokulice ili mrzite ili volite. Ja ih obožavam!! Nedavno sam si kupila veću količinu smrznutih prokulica, tako da mogu uživati u njima i izvan sezone. Najdraže su mi skuhane na pari, samo kratko okrenute na maslacu, uz dodatak soli i svježe mljevenog papra. Da se mene pita, pripremale bi se samo i isključivo tako. Quiche je idealan za kamuflažu prokulica, a to je ujedno i odlična ideja za ručak kad se treba riješiti nekih namirnica koje treba čim prije potrošiti (tako su se kod mene našli ostaci uskršnje šunke). 

srijeda, 25. ožujka 2020.

Bez glutena: Soda kruh

Sve ove grozote koje su snašle ne samo nas nego i cijeli svijet izgledaju kao jako ružan san i nadam se da će ta noćna mora čim prije prestati. Našu svakodnevnicu zamijenile su neke druge stvari - iznimno često pranje i dezinficiranje ruku, pomno promišljanje kada ćemo ići u dućan, izbjegavanje fizičkog kontakta s drugim ljudima i držanje razmaka, odgođene su predstave, utakmice, druženja... Nama je uskoro rođendan (suprug i ja imamo rođendan na isti datum) i ovo će biti prva proslava bez druženja, a sve mi se čini i bez torte. Bliži se i Uskrs, a imam osjećaj da će i on na čekanje za neke bolje dane (imam nešto orehnjače i makovnjače u škrinji pa ću to iskoristit). Dok traje ova izvanredna situacija, na blogu neće biti novih recepata u kojima se koristi puno namirnica (izuzev onih koje obično imamo doma), kako bi svi skupa što manje izlazili iz kuće i poštovali uputu #ostanidoma.

subota, 21. ožujka 2020.

Bez glutena: Burek

Ovo nije običan burek. Osim što je bez glutena, poseban je i po načinu izrada tijesta - osnovna sredstva za rad su tava za palačinke i silikonski kist. Prošli vikend sam prvi put probala ovaj način izrade (hvala osobi koja je prva otkrila ovaj recept i bezglutenskoj fejs grupi u kojoj je objavljen) i toliko se oduševila da imam dojam kako ću svaki vikend raditi ove kore. Bureka se nikad neću izguštirati, a velika mi je želja napraviti i baklave.

subota, 22. veljače 2020.

Bez glutena: Pita od jabuka

Mislim da je pita od jabuka recept koji na mom blogu ima kultni status. Kolekciji recepata za pitu od jabuka sad se konačno pridružio i recept za bezglutensku pitu. Iako sam ju već više puta radila otkako ne jedem gluten, nikako da objavim recept. Konačno ispravljam taj propust.

nedjelja, 2. veljače 2020.

Kolač s piškotama

Recept sam dobila na poslu. Šefica je pričala kako je napravila "onu svoju tortu" za vikend i kad sam pitala o čemu se radi, rekla mi je "nije to za tebe, ima glutena". Svejedno me zanimalo o čemu se radi, a kad tamo nepečena torta s piškotama. Nema problema, kupit ću bezglutenske piškote i napraviti taj kolač. U originalu se radi šarlota, a kako su piškote koje sam kupila duplo duže od onih glutenskih, odlučila sam napraviti duguljasti kolač.