Volim kad me neki desert pozitivno iznenadi. Nisam baš ljubitelj limuna i zato sam ostala oduševljena koliko je ova pita fina i osvježavajuća. Suprug je donio domaće neprskane limune i želio je da napravim neki desert s njima. Imala sam mascarpone u frižideru i odlučila sam napraviti pitu, taman da ju možemo probati nakon ručka.
TIJESTO200 g Schar Mix B brašna
80 g hladnog maslaca narezanog na kockice
40 g šećera
3 žlice kiselog vrhnja
Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte šećer i kiselo vrhnje pa zamijesite tijesto. Spljoštite ga u disk, zamotajte u prijanjajuću i stavite u frižider na 10ak minuta.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini (ili između 2 papira za pečenje) pa obložite kalup za pitu. Izbockajte tijesto vilicom, pokrijte papirom za pečenje, opteretite rižom (ili kuglicama za pečenje) pa pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Zatim odstranite rižu i papir za pečenje pa vratite tijesto u pećnicu još 5 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev.
NADJEV
500 g mascarponea
130 g šećera
50 ml soka od limuna
naribana korica 2 limuna
1 jaje
2 žumanjka
250 ml slatkog vrhnja (za dekoraciju)
Sve sastojke (osim slatkog vrhnja) stavite u zdjelu i miksajte dok se smjesa ne poveže. Smjesu izlijte na prethodno pečeno tijesto pa pecite 25-30 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C dok nadjev ne očvrsne. Kad protresete kalup, sredina bi se trebala još malo tresti. Pečenu pitu ohladite na rešetki.
Slatko vrhnje izmiksajte u šlag (po želji uz dodatak 1-2 žličice šećera). Stavite u slastičarsku vrećicu pa dekorirajte ohladenu pitu. Pitu možete jesti odmah, ali se citrusni okus bolje razvije nakon što par sati odstoji u frižideru.
Nema komentara:
Objavi komentar