utorak, 26. ožujka 2024.

Bez glutena: Uskrsna pogača

Još uvijek radim tešku uskrsnu pogaču sa zbijenim tijestom, baš onako kako su ju radile moja nona i mama. Jedina razlika je što moja sada mora biti bez glutena. Poznato je da obožavam doručak i on mi je najvažniji obrok. Uskršnji spada u posebnu kategoriju, on mi je najdraži. Ta kombinacija slatkog kruha, šunke, jaja i mladog luka... mljac!


  • 450 - 500 g Schar Mix B brašna
  • 40 g svježeg kvasca
  • 150 g šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 100 g rastopljenog maslaca
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • rum (prema ukusu)
  • grožđice (prema ukusu)
  • ribana korica 1 naranče i 1 limuna
  • žumanjak za premazivanje tijesta

Grožđice namočite u toploj vodi. Kvasac razmrvite u mlakom mlijeku, dodajte žličicu šećera i brašna pa pustite da se kvasac aktivira. U zdjeli samostojećeg miksera pomiješajte prosijano brašno i šećer. Dodajte preostale sastojke i dignuti kvasac pa pustite mikser da zamijesi tijesto. Ukupno mi je bilo potrebno 490 g brašna. Tijesto formirajte u kuglu, stavite u zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže 45 minuta do sat vremena. Dignuto tijesto kratko premijesite pa oblikujte u kuglu. Stavite u lim obložen papirom za pečenje (možete peći  i u okruglom kalupu). Po vrhu zarežite oblik križa i premažite razmućenim žumanjkom. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Provjerite čačkalicom ako je pečeno. Pogaču ohladite na rešetki. 


subota, 2. ožujka 2024.

Bez glutena: Quiche lorraine

Quiche je vjerojatno najzahvalnije jelo. Osim što predstavlja ukusan obrok, omogućava mi da "počistim frižider" i iskoristim namirnice kojih je premalo za neko samostalno jelo, namirnice pred istekom roka trajanja ili nekima mrsko povrće. Ovog puta s vama dijelim bazni recept, a među već objavljenim receptima možete naći ideje kako ga nadograditi. Svakako je idealan i za iskoristiti ostatke uskršnjeg doručka.


Tijesto

  • 200 g Schar Mix B brašna
  • 80 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • prstohvat soli
  • 3 vrhom pune žlice kiselog vrhnja

Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte preostale sastojke pa zamijesite tijesto. Tijesto odmah razvaljajte na pobrašnjenoj površini pa obložite kalup za pitu. Prekrijte papirom za pečenje i opteretite rižom ili grahom pa pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Nakon 10 minuta odstranite papir za pečenje i vratite tijesto  u pećnicu još 5 minuta. 

Nadjev

  • 2 jaja 
  • 250 g kiselog vrhnja
  • 100 ml mlijeka (ili slatkog vrhnja)
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 150 g pancete
  • 1 ljubičasta kapula
  • vezica mladog luka
  • 70 g naribanog sira (koristila sam Grana Padano)
Pancetu narežite na tanje trake i prepržite na suhoj tavi. Narežite kapulu i mladi luk pa prodinstajte na masnoći koju je pustila panceta. Razmutite jaja, dodajte kiselo vrhnje i mlijeko. Začinite po ukusu. Dodajte ohlađenu pancetu i kapulu te 50 g naribanog sira. Smjesu stavite na polupečeno tijesto i pospite preostalim sirom. Pecite 20ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C, a kad nadjev očvrsne pojačajte pećnicu na 200°C i pecite dok površina ne dobije lijepu boju (otprilike 5 minuta). Prije posluživanja ohladite na rešetki. Možete servirati mlako ili hladno. 


četvrtak, 15. veljače 2024.

Bez glutena: Tjestenina

Znaaaaam... i meni je lakše otvoriti pakiranje kupovne tjestenine. Aliiii... domaća je 10 puta, ma 100 puta ukusnija, vjerujte mi. Ili isprobajte recept pa se uvjerite sami. Samo pazite, jednom kad ukućani osjete okus domaće tjestenine, kupovna im više neće pasti na pamet. 



Osnovni recept

  • 1 jaje
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica vode
  • 80 g Schar brašna za tjesteninu Farina
Ovo je osnovni omjer namirnica koji proporcionalno povećavate. Potrebno je još dodati prstohvat soli. Obično radim tjesteninu od 3 jaja i sve ostale namirnice (osim soli) množim sa 3. Tjesteninu radim u multipraktiku, a rastanjim ju uz pomoć mašinice za tjesteninu. 



  • 3 jaja
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • 3 žlice vode
  • 240 g Schar Farina brašna za tjesteninu 
U multipraktik stavite jaja, sol, maslinovo ulje i vodu pa uključite prikladan program i pustite da se jaja razmute. Kroz otvor na poklopcu dodajte brašno i pustite da multipraktik radi dok smjesa ne postane kompaktna. Smjesu prebacite na pobrašnjenu površinu  i kratko premijesite dok ne dobijete sjajno i gipko tijesto koje oblikujte u kuglu.

Mašinicu za tjesteninu namjestite na najveći otvor, a komadić tijesta spljoštite rukom i lagano pobrašnite pa presavijte rubove prema unutra i provucite kroz mašinicu. Ponovite postupak 3 - 5 puta dok tijesto ne postane sjajno. Zatim smanjite razmak između valjaka i provucite tijesto kroz mašinicu. Tijesto više nije potrebno brašniti niti preklapati (obično ga nježno pratim lijevom rukom, dok desnom rukom vrtim mašinicu). Moja mašinica ima ukupno 9 pozicija valjka i bezglutensku tjesteninu obično razvaljam do broja 5 ili 6. Razvaljanu tjesteninu režite na manje komade, otprilike 20 cm dugačke. Manje komade provucite kroz nastavak za rezanje tagliatella. Ukoliko nemate mašinicu za tjesteninu, tijesto podijelite na manje komadiće koje razvaljajte jako tanko na pobrašnjenoj površini pa narežite na širinu tagliatella. 

Svježu tjesteninu skuhajte u posoljenoj kipućoj vodi. Kuha se jako kratko, dovoljno je jednu minutu. 


nedjelja, 17. prosinca 2023.

Bez glutena: Orehnjača

Tko radi orehnjače koje nikada neće pobijediti na natjecanju za najljepšu orehnjaču? Jaaaaaa! 🙈 Tko radi najsočniju orehnjaču? Isto jaaaa 😃 Kad radim orehnjaču, estetika pada u drugi plan. Važno mi je da je tijesto tanko, super tanko. Zapravo, najrađe bih da ga uopće ni nema. Često razmišljam kako bi nadjev najrađe pojela na žlicu, a tijesto iskoristila za nešto drugo. Kako god, ovo je recept za najsočniju orehnjaču, pogledajte sastojke za nadjev, sve će vam biti jasno.



Tijesto (za 4 štruce)

  • 1 kg Schar Mix B brašna
  • 40 g svježeg kvasca
  • 6 žlica šećera
  • 4 žumanjka
  • 200 g rastopljenog maslaca
  • 600 ml mlakog mlijeka
Kvasac razmrvite u 100 ml mlakog mlijeka. Dodajte žličicu šećera i žličicu brašna i pustite da se kvasac digne. U posudi samostojećeg miksera pomiješajte prosijano brašno sa šećerom. Napravite udubinu u sredini u koju dodajte žumanjke, rastopljeni ohlađeni maslac i ostatak mlakog mlijeka. Dodajte dignuti kvasac i uz pomoć miksera zamijesite tijesto. Tijesto stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže sat vremena. Za to vrijeme pripremite nadjev. 




Nadjev (za 4 štruce)

  • 750 g mljevenih oraha
  • 150 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 300 - 400 g šećera
  • 10 g vanilija šećera
  • 250 g rastopljenog maslaca
  • rum (prema ukusu)
  • 50 - 100 ml slatkog vrhnja (količina slatkog vrhnja ovisi o tome koliko je gusta smjesa prije njegovog dodavanja)
Izmiksajte jaja, dodajte šećer i vanilija šećer i miksajte dok se smjesa ne udvostruči i postane svjetla. Dodajte rastopljeni ohlađeni maslac i rum pa kratko izmiksajte. Orahe prelijte s kipućim mlijekom i pomiješajte. Dodajte orahe u mješavinu s jajima i dobro izmiješajte. Polako počnite dodavati slatko vrhnje - količinu treba procijeniti prema gustoći smjese - slatko vrhnje treba malo razrijediti smjesu, ali ona ne smije biti tekuća već čvrsta).

Tijesto podijelite na četiri dijela i jedan dio razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Razvaljano tijesto premažite četvrtinom nadjeva, zamotajte, prebacite u lim obložen papirom za pečenje i izbockajte površinu vilicom. Ponovite postupak s preostalim tijestom. Pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se orehnjače dignu (otprilike pola sata). Pecite  50 minuta u pećnici zagrijanoj na 160°C (drvenim štapićem provjerite ako je pečeno). Orehnjače ohladite na rešetki. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.


subota, 9. prosinca 2023.

Rafaelo kuglice

Kad je Božić u pitanju, kolača nikad dovoljno. Iako ih, kao i ja, napravite više vrsta, uvijek si postavite pitanje - koji još da napravim? Meni su kao odgovor na to pitanje najčešće neke kuglice pa je došao red da vam predstavim najjednostavniji recept za rafaelo kuglice, a sigurno ćete se složiti da su po ovom receptu i najukusnije.



  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 400 g bijele čokolade
  • 200 g kokosa
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja pa ga prelijte preko čokolade narezane na komadiće. Miješajte dok se čokolada ne rastopi.  Smjesi dodajte 150 g kokosa i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na sat vremena. Od ohlađene smjese radite kuglice koje uvaljajte u preostalih 50 g kokosa. Kuglice stavite na par sati u frižider da dodatno očvrsnu.


petak, 1. prosinca 2023.

Bez glutena: Kuglof od naranče s čoko kapljicama

Iako je vani još toplo (možda čak i pretoplo za ovo doba godine), meni je advent totalno udario u glavu. Prošle godine se suprug oporavljao od teških ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći pa smo prosinac jednostavno preskočili okupirani fizikalnom terapijom i oporavkom. Srećom, oporavio se pa ćemo ove godine sve nadoknaditi. Za početak prosinca častim vas kuglofom s narančom i čokoladom, to je moja omiljena kombinacija. 




  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 220 g Schar Mix C brašna
  • 12 g praška za pecivo
  • 100 g kandirane korice naranče
  • sok 1 naranče
  • 50 - 100 g čoko kapljica 
Žumanjke izmiksajte sa šećerom dok se ne udvostruče i posvijetle. Dodajte ulje, kiselo vrhnje, sok od naranče i vaniliju pa miksajte. U smjesu dodajte prosijano brašno s praškom za pecivu. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa najprije 1/3 umiješajte u smjesu i dodajte kandiranu koricu naranče i čoko kapljice. Preostali snijeg od bjelanjaka lagano umiješajte pomoću vilice.

Smjesu izlijte u namašten i pobrašnjen kalup za kuglof. Pecite u pećnicj zagrijanoj na 170°C otprilike 35 minuta. Dužina pečenja ovisi o tipu kalupa, nije isto metalni ili silikonski. Drvenim štapićem provjerite ako je kuglof pečen. Pustite da se 10 minuta ohladi u kalupu pa preokrenite na rešetku i pustite da se ohladi do ljeta.

nedjelja, 9. travnja 2023.

Bez glutena: Šunka u kruhu

Sretan Uskrs! Nadam se da ste se lijepo proveli i dobro najeli. Nikad nisam shvaćala kako se možemo najesti i reći da više nećemo jesti, a za sat vremena se opet sjetiš svih delicija s uskršnjeg stola i poželiš opet jesti. Kad je Uskrs u pitanju, držim se tradicije i pripremam jela koja pamtim još iz djetinjstva - jaja, šunka, mladi luk i pogača. Ove godine sam odlučila isprobati šunku u kruhu, zvučalo mi je jako fino. I je, bezgutenski kruh nije nikad bio ukusniji.



  • dimljena šunka (moja je bila teška cca 600 g)
  • 20 g svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera i 1 žličica brašna
  • 450 ml mlake vode
  • 500 g Schar Mix B brašna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 žličice soli
  • 2-3 žlice senfa
  • 1 žumanjak

Šunku kuhajte u vodi 20 - 30 minuta, ovisno o težini (30 minuta za šunku težine 1 kg). Pustite da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala. 

Kvasac razmutite u 50 ml mlake vode, dodajte žličicu šećera i brašna pa pustite da se kvasac digne. U zdjelu samostojećeg miksera stavite brašno, sol, maslinovo ulje i preostalu vodu. Dodajte dignuti kvasac i uz pomoć miksera zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, stavite u zdjelu koju pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže 30 - 45 minuta dok se tijesto ne udvostruči. Dignuto tijesto kratko premjesite pa pravokutno razvaljajte na pobrašnjenoj površini na otprilike 2 cm debljine. Kuhanu šunku izvadite iz vode i dobro obrišite papirnatim ručnicima. Premažite ju senfom kako bi se tijesto što bolje primilo. Šunku položite na sredinu razvaljanog tijesta i omotajte tijestom - dlanovima što bolje priljubite tijesto uz šunku. Stavite u lim obložen papirom za pečenje, neka bude malo veći od tijesta, da se tijesto prilikom prečenja ne raširi previše. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 160°C. Zatim premažite razmućenim žumanjkom i pecite još 20ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, dok kruh ne dobije lijepu boju. Kad je pečeno, izvadite zajedno s papirom za pečenje i ohladite na rešetki.

Bezglutenski kruh nakon pečenja uvijek zamotam u krpu i pustim da se tako ohladi. Ovaj kruh nije potrebno omotati u krpu, vidjet ćete kako je podatan pod prstima.