četvrtak, 22. prosinca 2022.

Bez glutena: Gingerbread čovječuljci

S kim god sam pričala na početku mjeseca, svi jedva čekaju blagdane i Božić. Kako vrijeme odmiče, u razgovoru sve više saznajem da je vrijeme nekako brzo promaklo i ništa još nije spremljeno. Nekako sam se i sama našla u toj skupini. Planova puno (previše?), a realizacija minorna. Iako sam mislila da ću ranije isprobati par novih recepata, ispada da ću napraviti nekoliko blagdanskih klasika na Badnjak i to je to. Ipak, imam novi i prefini recept za čovječuljke, jednostavno se rade i nadam se da će vam zamirisati kuću.


  • 100 g maslaca
  • 3 žlice meda
  • 100 g muscovardo šećera
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žlica začina za medenjake (ili prema ukusu)
  • 225 g Schar Mix C brašna
U posudi rastopite maslac, med i šećer. Pustite da se ohladi. Pomiješajte brašno sa sodom bikarbonom i začinom za medenjake pa dodajte u ohlađenu smjesu i zamijesite tijesto. Odmah ga razvaljajte između dva papira za pečenje (bit će mekano i malo ljepljivo, ali tako treba biti) na 1/2 cm debljine. Razvaljano tijesto stavite u frižider na sat vremena zajedno s papirom za pečenje. Ohlađenom tijestu odstranite gornji papir za pečenje pa njime obložite lim za pečenje. Uz pomoć kalupa izrežite kekse.  Kekse pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C, a vrijeme pečenja prilagodite veličini keksa (pazite da ih ne prepečete). Ispečeni keksi će u početku biti tvrdi, ali će stajanjem omekšati. 


🎄🎄🎄🎄🎄

Za kraj ću iskoristiti priliku da vam zaželim SRETAN BOŽIĆ! Provedite ga u dobrom društvu uz finu hranu i keksiće. 

subota, 29. siječnja 2022.

Romanesco tart i juha

Obožavam povrće! Čak se i na spomen skoro svima mrskog povrća poput prokulica i cvjetače moje lice ozari. Možete zamisliti moju radost kad sam prvi put vidjela (i probala) romanesco. Izaberem veći romanesco pa napravim juhu i tart.


ROMANESCO TART

utorak, 28. prosinca 2021.

Slani cheesecake

Nakon niza slatki, konačno je došao red i na slani cheesecake. Fenomenalnog je okusa i stvarno mi nije jasno kako ga do sada nisam napravila. U mini verziju idealan je za predjelo ili kao finger food na novogodišnjem dočeku. Poslužite ga uz pečene mini rajčice, popularne ružice od salame ili omiljeni umak.

petak, 24. prosinca 2021.

Rum kuglice

Kada razmišljamo o blagdanskom pladnju s kolačima, uvijek nam fali još jedna vrsta... Možda su to baš ove rum kuglice. Jednostavne za izradu, bogatog okusa čokolade i arome ruma krasit će svaki stol. Možete ih napravit s ribanom čokoladom ili koristiti čokoladu u prahu. Svi koji su ribali čokoladu znaju kako je to težak posao tako da je moj izbor za ovaj recept čokolada u prahu. 

nedjelja, 31. listopada 2021.

Lazanje s muškatnom tikvom i piletinom

 Dok su neki rezbarili tikve, ja sam svoju pekla i iskoristila za prefine lazanje. Uz muškatnu tikvu, u lazanje sam dodala i piletinu. Možete iskoristiti meso iz juhe, ostatke od pečenja ili svježi pileći file.  Možda se na prvu čini kako ima puno posla, ali zapravo se veći dio sam odrađuje.


utorak, 26. listopada 2021.

Zapečeni krumpir

Čak ni igrica zajednički obrok nije uspjela napraviti vegetarijanca od mene. Morala sam u zapečeni krumpir dodati i pancetu  kako bi dobila kompletan obrok. Ovaj recept možete napraviti kao samostalno jelo, a vjerujem da je krumpir pripremljen na ovaj način odličan i kao prilog.


srijeda, 30. lipnja 2021.

Zobena bajadera

Prvi put sam recept za igricu zajednički obrok radila dva puta. Čoko glazura je  popucala prilikom rezanja, što mi je dalo priliku da recept doradim prema našem ukusu. Nije mi se svidjelo  što u okusu prevladavaju zobene pa sam povećala količinu oraha, doradila još neke sitnice i sad nam je bajadera savršena.