subota, 11. siječnja 2020.

Bez glutena: Mileram torta

Mileram torta... toliko puta sam čula za nju, a nikad ju nisam napravila niti jela. Svatko toliko netko spomene da ju je napravio ili vidim fotku na netu, ali ne reagiram. I tako već godinama. U zadnje vrijeme ju često spomene prijateljica koja boluje od fenilketonurije. Kako zbog svoje bolesti ima brojna ograničenja u prehrani i lakše je nabrojati koje namirnice smije jesti nego one koje ne smije, uspjela me toliko zaintrigirati za ovu tortu da sam ju odlučila napraviti. Još je jedan razlog zašto sam odlučila napraviti ovu tortu, a to je ovaj prekrasni pladanj koji mi je napravila.


Tijesto
  • 250 g Schar mix B brašna
  • 12 g praška za pecivo
  • 100 g šećera
  • 10 g vanilija šećera
  • 80 g hladnog maslaca narezanog na komadiće
  • 1 jaje
  • 1 vrhom puna žlica milerama (mileram uzmem od količine potrebne za kremu)
Maslac utrljajte u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte preostale sastojke i zamijesite tijesto. Tijesto odmah razvaljajte na papiru za pečenje.  Kalup za tortu promjera 26 cm premažite maslacem i pobrašnite pa obložite dno i stranice kalupa tijestom. Odrežite višak tijesta po rubu i stavite u frižider dok pripremite nadjev.

Nadjev
  • 600 ml mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 200 g šećera
  • 800 g milerama
  • 500 g zaleđenog šumskog voća
  • 50 g šećera u prahu
Prašak za puding i šećer razmutite u 100 ml mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte pa u njemu skuhajte puding uz neprestano miješanje. Kad se puding zgusne, maknite s vatre i odmah umiješajte mileram. Kremu odmah stavite na tijesto koje se hladilo u frižideru. Pomiješajte zaleđeno šumsko voće sa šećerom u prahu pa rasporedite na kremu. Pecite 60-70 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C. Kad izvadite tortu iz pećnice, nadjev će se u sredini tresti kao da nije pečen, ali se hlađenjem stisne. Pustite tortu da se ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider preko noći. 

Dekoracija
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice šećera
Slatko vrhnje uz dodatak šećera izmiksajte u šlag pa dekorirajte ohlađenu tortu. 

2 komentara:

  1. Stvarno divno izgleda, a sigurna sam da je i ukusna. Ja isto imam neka ograničenja u prehrani, ali mislim da bi je uz neke preinake mogla isprobati. Lijep recept i prezentacija. Sve najbolje u 2020.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Sve najbolje!
      Koja ograničenja imaš? Možda ti pku recept pomogne?

      Izbriši