petak, 3. siječnja 2020.

Bez glutena: Trostruko čokoladna torta

U posljednje vrijeme često viđam visoke torte malog promjera pa sam kao tortu za ulazak u novu godinu odlučila napraviti baš jednu takvu. Izbor je pao na ovaj recept, nekako mi se turbo čokoladna torta činila kao odličan odabir. Bonus je bio što se u receptu koristi bezglutensko brašno. Buttercream, odnosno kremu od maslaca i šećera u prahu sam odlučila zamijeniti puno ukusnijom kremom i sve obogatiti pečenim lješnjacima. Torta je jako ukusna, samo mi se forma ne sviđa, bilo bi bolje da sam ju pekla u većem kalupu pa bi omjer biskvita i kreme bio podjednak. Ali dok ne probaš, ne znaš :)



Biskvit od tamne čokolade
  • 3 jaja (sobne temperature)
  • 200 g šećera
  • 210 g tamne čokolade nasjeckane na komadiće
  • 150 g rastopljenog maslaca
  • 120 g Schar Mix B bezglutenskog brašna
  • 65 g tostiranih mljevenih lješnjaka
  • 30 g kakaa
  • 1 1/2 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 90 ml mlijeka (sobne temperature)
  • 90 ml vruće vode
Izmiksajte jaja sa šećerom. Dodajte rastopljenu čokoladu i maslac (pazite da nisu prevrući) pa miksajte dok se smjesa ne sjedini. Dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo te lješnjake i prstohvat soli pa kratko miksajte. Dodajte mijeko i vodu i miksajte dok se smjesa ne sjedini. Izlijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C. Ukoliko smjesu radite u kalupu promjera 20 cm, peče se otprilike 55 minuta. Ako radite u klasičnom kalupu promjera 26 cm, vrijeme pečenja će biti kraće (provjerite čačkalicom ako je pečeno). Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, nakon 5 minuta odstranite kalup i pustite da se biskvit u potpunosti ohladi na rešetki.


Biskvit od mliječne čokolade
  • 3 jaja (sobne temperature)
  • 150 g šećera
  • 210 g mliječne čokolade nasjeckane na komadiće
  • 150 g rastopljenog maslaca
  • 180 g Schar Mix B bezglutenskog brašna
  • 65 g tostiranih mljevenih lješnjaka
  • 1 1/2 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 90 ml mlijeka (sobne temperature)
  • 90 ml vruće vode
Izmiksajte jaja sa šećerom. Dodajte rastopljenu čokoladu i maslac (pazite da nisu prevrući) pa miksajte dok se smjesa ne sjedini. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te lješnjake i prstohvat soli pa kratko miksajte. Dodajte mijeko i vodu i miksajte dok se smjesa ne sjedini. Izlijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C. Ukoliko smjesu radite u kalupu promjera 20 cm, peče se otprilike 55 minuta. Ako radite u klasičnom kalupu promjera 26 cm, vrijeme pečenja će biti kraće (provjerite čačkalicom ako je pečeno). Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, nakon 5 minuta odstranite kalup i pustite da se biskvit u potpunosti ohladi na rešetki.


Biskvit od bijele čokolade
  • 3 jaja (sobne temperature)
  • 100 g šećera
  • 210 g mliječne čokolade nasjeckane na komadiće
  • 120 g rastopljenog maslaca
  • 180 g Schar Mix B bezglutenskog brašna
  • 96 g tostiranih mljevenih lješnjaka
  • 1 1/2 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 90 ml mlijeka (sobne temperature)
  • 90 ml vruće vode
Izmiksajte jaja sa šećerom. Dodajte rastopljenu čokoladu i maslac (pazite da nisu prevrući) pa miksajte dok se smjesa ne sjedini. Dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo te lješnjake i prstohvat soli pa kratko miksajte. Dodajte mijeko i vodu i miksajte dok se smjesa ne sjedini. Izlijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C. Ukoliko smjesu radite u kalupu promjera 20 cm, peče se otprilike 55 minuta. Ako radite u klasičnom kalupu promjera 26 cm, vrijeme pečenja će biti kraće (provjerite čačkalicom ako je pečeno). Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, nakon 5 minuta odstranite kalup i pustite da se biskvit u potpunosti ohladi na rešetki.


Krema od tri vrste čokolade
  • 400 g slatkog vrhnja
  • 120 g šećera u prahu
  • 500 g mascarponea
  • 100 g rastopljene tamne čokolade
  • 100 g rastopljene mliječne čokolade
  • 100 g rastopljene bijele čokolade
Slatko vrhnje uz dodatak šećera u prahu izmiksajte u šlag. Dodajte mascarpone i kratko izmiksajte na najmanjoj brzini. Smjesu podijelite na tri jednaka dijela. U svaki dio dodajte po jednu vrstu rastopljene čokolade i dobro promiješajte.
Ohlađene biskvite po potrebi poravnajte da vrh bude ravan i da svi biskviti budu jednake debljine. Na pladanj za serviranje stavite biskvit od tamne čokolade kojeg premažite kremom od tamne čokolade (dio kreme sačuvajte za premazivanje vanjskog dijela torte). Zatim slijedi biskvit od mliječne čokolade na koji ide krema od mliječne čokolade (dio kreme sačuvajte za premazivanje vanjskog dijela torte). Posljednji je biskvit od bijele čokolade kojeg premažite kremom od bijele čokolade i odmah premažite i vanjski dio biskvita od bijele čokolade. Preostale kreme od mliječne i tamne čokolade iskoristite za premazivanje vanjskog dijela preostalog biskvita. Ukoliko je krema previše mekana da bi ju zagladili, stavite tortu na 15ak minuta u frižider pa nakon toga zagladite kremu. Tortu stavite preko noći u frižider.

Dekoracija
  • 60g tamne čokolade nasjeckane na komadiće
  • 90 ml slatkog vrhnja
Slatko vrhnje zagrijte do vrenja pa prelijte preko nasjeckane čokolade. Pustite da odstoji 2 minute, a zatim miješajte dok se smjesa ne ujednači. Smjesa će se stajanjem početi stiskati pa svako toliko provjerite situaciju. Nakon otprilike 5 minuta bi trebala biti puno gušća, ali još uvijek dovoljno tekuća. Stavite ju u vrećicu za zamrzavanje pa odrežite mali dio ruba (slastičarske vrećice imaju preveliki otvor). Izvadite tortu iz frižidera i počnite lijevati čokoladu po rubu u tankom mlazu kako bi napravili dekoraciju. Zbog toga što je torta hladna, čokolada će se odmah stisnuti i neće iscuriti do dna. Preostalu čokoladu prelijte preko vrha torte. Tortu čuvajte u frižideru i prije posluživanja ostavite 15ak minuta na sobnoj temperaturi.


2 komentara: