četvrtak, 6. rujna 2018.

Bez glutena: Keksi s čoko kapljicama

Pretpostavljam da nema osobe koja ne voli kekse s čoko kapljicama. Hrskavi rub, mekana sredina, svako toliko komadić čokolade - pravi užitak. Interesantno kako nisam do sada objavila recept, a one glutenske sam radila puno puta. Sada je došlo vrijeme za bezglutensku verziju. Kekse sam radila s Muscovardo šećerom i zbog toga su tamnije boje. Ukoliko želite svjetlije kekse, koristite običan bijeli šećer. Smjesa može stajati u frižideru do 4 dana, tako da svaki dan možete ispeći svježe kekse. Od ove količine sam dobila 30 manjih keksa.


  • 70 g krem sira
  • 170 g rastopljenog maslaca
  • 150 g Muscovardo šećera
  • 1 1/2 žličica paste od vanilije
  • 2 žumanjka
  • 280 g Schar Mix B brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 170 g čoko kapljica

Uz pomoć miksera pomiješajte krem sir, rastopljeni maslac i šećer, otprilike 2 minute. Dodajte pastu od vanilije te žumanjke, jedan po jedan, miksajući na srednje jakoj brzini dok se sastojci ne povežu. Zasebno pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol pa lagano umiješajte u mješavinu tekućih sastojaka. Ručno umiješajte čoko kapljice. Posudu prekrijte prijanjajućom folijom i stavite u frižider na minimalno 4 sata.
Kada želite peći kekse, izvadite posudu iz frižidera i pustite da smjesa odstoji na sobnoj temperaturi 15ak minuta, kako bi se lakše oblikovala. Oblikujte kuglice veličine oraha i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Između kuglica pustite dovoljno razmaka, budući da će se keksi raširiti tijekom pečenja. Pecite otprilike 8 minuta u pećnici zagrijanoj na 190°C. Keksi će biti mekani i izgledat će kao da nisu dovoljno pečeni - rub bi trebao biti pečen i lagano dobiti boju, dok bi sredina trebala ostati mekana. Pustite kekse u limu još par minuta prije nego što ih preselite na rešetku da se potpuno ohlade. Keksi izvađeni iz pećnice su lomljivi, a tijekom hlađenja će postati čvršći.


4 komentara:

  1. Haven't baked or had cookies in a little while. These chocolate chip cookies look really tempting!

    OdgovoriIzbriši
  2. This is really interesting, You're an excessively skilled blogger.

    I have joined your rss feed and sit up for in quest
    of ore of you fantastikc post. Also, I've shared your site
    in mmy social networks

    OdgovoriIzbriši