petak, 9. travnja 2021.

Bez glutena: Hot cross buns

Obožavam Paula Hollywooda i njegove recepte. Tako mi je žao što ne smijem jesti gluten, jer bi inače uživala u svim onim finim kruhićima i pecivima koje radi. Možete zamisliti moju sreću kad sam pronašla jedan njegov bezglutenski recept. Namjerno ga objavljujem nakon Usksa, jer ova peciva nisu dio naše tradicije, ali ih obožavam jesti (pogotovo za doručak) u uskrsnom tjednu. Toliko su fina, pogotovo u kombinaciji s maslacem i omiljenim džemom. Višak peciva zaledim pa potrebi vadim i tostiram, mljac...

sdfdsfsdsdf


  • 300 ml mijeka
  • 50 g maslaca
  • 500 g Bakin' mix brašna za kruh
  • 75g šećera
  • 2 žličice (ravne) kvasca
  • 1 veliko jaje
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • ribana korica 1 naranče
  • 100 g kandirane korice naranče (kockice) - možete koristiti i grožđice
  • 1 jabuka (očišćena i naribana)
  • 1 žličica cimeta

Zakuhajte mlijeko. Maknite s vatre pa u njemu otopite maslac i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. U zdjeli samostojećeg miksera pomiješajte brašno, šećer i kvasac. Dodajte jaje i mlijeko s maslacem pa kratko miksajte dok se tijesto ne poveže (nemojte mijesiti). Zdjelu pokrijte prijanjajućom folijom i pustite da se diže sat vremena. U dignuto tijesto dodajte ulje, ribanu koricu i kandiranu koricu naranče, jabuku i cimet pa miksajte dok se ne formira tijesto. Vlažnim rukama kidajte komade tijesta težine 100 g, oblikujte peciva i stavljajte na lim obložen papirom za pečenje. Lim pokrijte prijanjajućom folijom pa pustite da se diže sat vremena. 

Pomiješajte 30 g brašna sa 3-5 žlica vode da dobijete pastu koju stavite u dresir vrećicu pa na svakom pecivu istisnite znak križa. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220°C dok ne dobiju lijepu boju. 

Zagrijte 2 žlice džema od marelice sa žlicom vode pa premažite peciva dok su još topla. 


Nema komentara:

Objavi komentar