petak, 18. prosinca 2020.

Bez glutena: Kuglof

Nikad mi nije bilo jasno zašto se za blagdane radi kuglof. Sasvim običan, ponekad pomalo i suhonjav kolač nije nešto što povezujem uz raskoš blagdanskog stola. A onda me je ekipa iz Bakin' mixa razoružala. Pripremili su live u kojem je chef Tomaš između ostalog napravio i kuglof. Kako do sada nisam radila bezglutenski kuglof, odlučila sam isprobati recept. Savršen je! Bogat okus maslaca prožet aromom ruma i naranče, baš kako i priliči blagdanskom stolu.

fdsfsdfsdfsf

  • 250 g maslaca sobne temeperature
  • 160 g šećera
  • 40 g meda
  • 6 jaja
  • 190 g mlijeka
  • rum (prema ukusu)
  • 100 g kandirane korice naranče
  • ribana korica jedne naranče 
  • 330 g brašna Bakin' mix za kruh
  • 12 g praška za pecivo
  • prstohvat sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 25 g kakaa
  • 4 žlice mlijeka

Bjelanjke uz prstohvat soli izmiksajte u snijeg. U drugoj posudi izmiksajte maslac uz dodatak šećera i meda dok smjesa ne postane kremasta. Postepeno dodajte jedan po jedan žumanjak i miksajte između dodavanja. U smjesu dodajte mlijeko, rum i ribanu koricu naranče pa miksajte dok se smjesa ne sjedini. Dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom i izmiksajte. U smjesu dodajte trećinu snijega od bjelanjaka i kandiranu koricu naranče pa miksajte dok se ne poveže. Preostali snijeg umiješajte ručno uz pomoć vilice. Odvojite trećinu smjese u koju dodajte kakao i 4 žlice mlijeka pa izmiksajte. 

Smjesu naizmjenično slažite u prethodno namašten kalup za kuglof kako bi se dobio mramorni efekt. Koristila sam silikonski kalup te sam kuglof pekla sat vremena u pećnici zagrijanoj na 160°C. Vrijeme pečenja prilagodite kalupu i provjerite čačkalicom ako je biskvit pečen. Pustite da odstoji u kalupu 10ak minuta pa izvadite kuglof iz kalupa i ohladite na rešetki. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.


Nema komentara:

Objavi komentar