utorak, 1. rujna 2020.

Zdraviji cheesecake

Da mi je prije nekoliko mjeseci netko rekao da će u naslovu deserta koji napravim stajati riječ "zdrav" ili "zdraviji", pomislila bi da se šali. Ali eto, došla su i takva vremena, vremena u kojima promišljam kako smanjiti količinu šećera i nezdravih namirnica, a opet uživati u desertima.



Odmah mi je bilo jasno da ću umjesto krem sira koristiti skyr vanilija, prefini islandski tip jogurta kojeg kupujem u Lidlu, a podlogu sam napravila od zobenih i datulja. Napravila sam i odmak od klasičnog pečenja, jer sam poželjela pjenastu strukturu koja se dobije pečenjem u vodenoj kupelji. Da ne dužim, pripremite kalup promjera 20 cm, a evo što vam je još potrebno...

  • 100 g zobenih pahuljica
  • 60 g datulja bez koštica
  • 25 g kokosovog ulja (rastopljenog)
  • 450 g skyr vanilija
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica paste od vanilije
  • med neutralnog okusa (količina prema ukusu)
  • 3 jaja
  • 200 g šumskog voća

Zobene pahuljice i datulje sameljite u multipraktiku u fino brašno. Pomiješajte s rastopljenim kokosovim uljem. Dno i rubove kalupa promjera 20 cm obložite papirom za pečenje pa smjesu rasporedite po dnu kalupa i malo utisnite. Kalup izvana obložite aluminijskom folijom kako bi spriječili prodor vode.
Očistite multipraktik pa u njega stavite skyr, slatko vrhnje i pastu od vanilije. Kratko pulsirajte da se smjesa sjedini. Probajte te po potrebi dodajte med prema ukusu (ja sam dodala 30 g meda). Dodajte i jaja pa pulsirajte dok se smjesa ne ujednači. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup. Kalup stavite u dublji lim, ulijte vodu do polovice kalupa, kako bi se cheesecake pekao u vodenoj kupelji. Pecite otprilike sat vremena u pećnici zagrijanoj na 160°C, dok površina ne očvrsne i poprimi lijepu boju. Isključite pećnicu pa pustite cheesecake u pećnici još pola sata, a zatim ga izvadite iz pećnice i ohladite na rešetki. Ohlađen cheesecake stavite u frižider preko noći.


Šumsko voće prokuhajte uz dodataka 1 žlice eritritola ili šećera (prema ukusu). Pustite da se ohladi. Cheesecake izvadite iz frižidera barem 15 minuta prije posluživanja. Poslužite uz preljev od šumskog voća. Možete ga poslužiti i uz svježe voće (nama je ukusniji uz preljev).


1 komentar:

  1. Também gosto muito de cheesecake de forno, este ficou uma verdadeira delicia.
    Gostei dessa base mais saudável.
    Boa semana

    OdgovoriIzbriši