srijeda, 25. ožujka 2020.

Bez glutena: Soda kruh

Sve ove grozote koje su snašle ne samo nas nego i cijeli svijet izgledaju kao jako ružan san i nadam se da će ta noćna mora čim prije prestati. Našu svakodnevnicu zamijenile su neke druge stvari - iznimno često pranje i dezinficiranje ruku, pomno promišljanje kada ćemo ići u dućan, izbjegavanje fizičkog kontakta s drugim ljudima i držanje razmaka, odgođene su predstave, utakmice, druženja... Nama je uskoro rođendan (suprug i ja imamo rođendan na isti datum) i ovo će biti prva proslava bez druženja, a sve mi se čini i bez torte. Bliži se i Uskrs, a imam osjećaj da će i on na čekanje za neke bolje dane (imam nešto orehnjače i makovnjače u škrinji pa ću to iskoristit). Dok traje ova izvanredna situacija, na blogu neće biti novih recepata u kojima se koristi puno namirnica (izuzev onih koje obično imamo doma), kako bi svi skupa što manje izlazili iz kuće i poštovali uputu #ostanidoma.

Čitam po raznim portalima i u komentarima na objave kako je do kvasca nemoguće doći pa sam se sjetila kako na blogu imam neke recepte za kruh za koje ne treba kvasac - glutenci mogu napravit brzi kruh, a za bezglutence imam recept za peciva i focacciu. Mi doma baš i nismo od kruha, može proći i 10 dana, a da uopće ne jedemo kruh, niti kupujemo kruh na dnevnoj bazi. Zato se suprug danas iznenadio kad ga je na stolu dočekao kruh. Za ovaj kruh nije potreban kvasac i baš zbog toga sam ga napravila kako bi vam bio od koristi. Količina sastojaka je dovoljna za mali kruh promjera 15ak cm.
  • 190 ml mlijeka
  • 1 žlica jabučkog octa ili limunovog soka
  • 270 g Schar Mix B brašna
  • 2 žličice praška za pecivo (ravne, ne vrhom pune)
  • 1/2 žličice soli (ravna, ne vrhom puna)
  • 40 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 1 žličica sode bikarbone (ravna, ne vrhom puna)
  • 1 bjelanjak
  • šaka ribanog parmezana (ili nekog drugog tvrdog sira)
  • 1 žlica začina po ukusu (ružmarin, vlasac, češnjak)
  • po želji pečene masline, sušeni pumidori (može se izostaviti)
Mlijeko pomiješajte s octom ili limunovim sokom i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi dok pripremate ostale sastojke. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Utrljajte maslac u brašno da dobijete strukturu grubih mrvica. U mlijeku su se pod utjecajem octa formirale grudice. Dodajte sodu bikarbonu i trebala bi se stvoriti reakcija (čut ćete šuštanje i formirat će se balončići). U brašno umiješajte bjelanjak pa dodajte mlijeko sa sodom bikarbonom, ribani sir i začine pa zamijesite tijesto (dodala sam i grubo sjeckane pečene masline). Formirajte u kuglu koju lagano pobrašnite. Tijesto stavite u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i na površini zarežite križ (što dublje zarežete, više će se raspuknuti). Pecite 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 190°C (provjerite čačkalicom ako je pečeno) pa ohladite na rešetki prije rezanja.


2 komentara:

  1. Hvala na receptu! Mi smo na bezglutenskoj ishrani,ali takodje izbegavamo kavasac. Takodje nam je zabranjeno mleko. Recepti su super. Samo ne znam sa cim bih zamenila mleko,puter,pavlaku i druge mlecne stvari. Hvala jos jednom!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Smijete li biljna mlijeka? Na tržištu stvarno ima raznih vrsta. Maslac zamijenite uljem ili masti, a možete i margarinog (ja ga ne koristim).
      Za slatko vrhnje imate zamjenska biljna vrhnja.
      Samo hrabro s isprobavanjem, tako ćete najbolje vidjeti što vam odgovara.

      Izbriši