subota, 26. studenoga 2016.

Bez glutena: Torta od palačinki

Moj najdraži obrok, doručak, otkako sam na bezglutenskoj prehrani je lišen svih onih slatkih obroka u kojima sam ranije uživala. Palačinke mi najviše nedostaju. Zamišljam ih tople, zapečene sa sirom, zatim pretrpane Nutellom i mljevenim orasima... Imala sam neke neuspjele eksperimente s kokosovim brašnom (kokoške su im se jako razveselile) pa sam posegnula za provjerenim receptom. Uz provjereni recept, tu je i Linolada kokos, deklarirana kao bezglutenski proizvod. Palačinke su pogodne za osobe koje su na LCHF prehrani, te ih u tom slučaju servirajte s tučenim slatkim vrhnjem i voćem.


  • 2 jaja
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 150 ml fino mljevenih badema (100 g badema, dva puta mljeveni i prosijani - grublji dio sam iskoristila za posip)
  • 1 žličica psyllium praška
  • malo praška za pecivo (na vrh noža)
  • 1 žličica paste od vanilije ili ekstrakta vanilije
  • maslac (za pečenje)
  • Linolada kokos, grubo mljeveni bademi, ribana čokolada (za serviranje)
Jaja pjenasto razmutite. Dodajte slatko vrhnje i ostale sastojke pa miješajte dok se smjesa ne poveže. Ostavite smjesu da malo odstoji, a za to vrijeme ugrijte tavu za palačinke i rastopite maslac. Palačinke pecite na zagrijanoj tavi - smjesu izlijte na sredinu, a ona će se sama lagano raširiti. Palačinke okrenite kad rub postane suh i još kratko pecite na drugoj strani. Od navedene količine sam dobila 10 palačinkica. 


Prijedlog za serviranje: Svaku palačinku premažite Linoladom kokos, pospite bademima i ribanom čokoladom i slažite jednu na drugu. 

Broj komentara: 7:

  1. wow that looks so tempting with all those wonderful layers!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kokosovo brasno je malo komplikovano za pripremu i ja sam imala par neuspeha, dok nisam procitala da ono upija previse tecnost i da ga treba koristiti u maloj kolicini :-) U svakom slucaju, ove palacinke super deluju i dopada mi se kombinacija sa bademima :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Radila sam po nekom receptu s neta, bilo je prestrašno, nikako da se ispeku i prilikom okretanja su se raspadale. Ovo je provjeren recept i palačinkice ispadnu fine, tako da nema više eksperimentiranja.

      Izbriši
  3. Pravila sam tortu od tankih palačinki, od ovakvih nisam...mora da je mnogo ukusno.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kokosove sam isprobala odmah negdje na početku svog puta u LCHF, nisu bile super ali pojela sam ih, kad si ovisnik o slatkom a moraš pronalaziti alternativna rješenja nije nimalo lako, i tad sam mislila da bolje ne može, ali itekako može! Ova tvoja tortica to također dokazuje :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divno izgleda! Volim isprobavati ovakve palacinke, pa sam i ove sacubala za isprobavanje :)

    OdgovoriIzbriši