ponedjeljak, 15. kolovoza 2016.

Bez glutena: Kruh s bananama

Eto me opet nakon pauze. Ovog puta obećajem da ću se vratiti u kontinuitet objavljivanja novih recepata.  Sigurno se pitate zašto će ovo obećanje biti drugačije od prethodnog i što će me to navesti da ga održim. Odgovor je sadržan u jednoj riječi - gluten. Zbog zdravstvenih razloga moram izbjegavati gluten. Kada je problem dijagnosticiran, bilo mi je jednostavno izbaciti gluten. Nogirala sam pšenicu po kratkom postupku i krenula u daljnje istraživanje koje sve namirnice sadrže gluten. Počela sam pomnije čitati deklaracije i vidjela da skoro sve što uzmem u ruke "može sadržavati tragove glutena".  A čak mi i gluten u tragovima izaziva tegobe. Ok, izbacujem sve, a tijelo moju pažnju nagrađuje - osjećam se fenomenalno. Međutim, povremeno me obuzme želja za nečim slatkim. 



Najviše mi je nedostajala hrana koju sam nosila na planinarenje, a kruh s bananama je bio nezaobilazna slastica. Srećom, pronašla sam adekvatnu bezglutensku zamjenu. Ovo je ujedno bio prvi biskvit kojeg sam pojela otkako sam na bezglutenskoj prehrani. Polovica je planula još onako topla, mada je preporučljivo da se kruh ohladi kako se ne bi mrvio prilikom rezanja.

  • 110 g kokosovog brašna
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
  • 3 jaja
  • 70 g kokosovog ulja
  • 100 g meda
  • 1 žličica paste od vanilije ili ekstrakta vanilije
  • 3 zrele banane
  • 1 veća jabuka

Pomješajte suhe sastojke. Banane zdrobite vilicom, a jabuku ogulite, očistite i sitno naribajte. Kokosovo ulje i po potrebi med rastopite na laganoj vatri i pustite da se prohladi. Jaja istucite pjenjačom. Dodajte kokosovo ulje i med, banane i jabuku. Pjenjačom lagano umiješajte suhe sastojke, tek toliko da se sastojci povežu (ako predugo miješate, kruh će izgubiti prozračnost). Smjesu rasporedite u duguljasti kalup za kruh obložen papirom za pečenje. Pecite 70 minuta u pećnici zagijanoj na 150°C (testirajte uz pomoć čačkalice ako je pečeno). Zajedno s papirom za pečenje izvadite ih kalupa i pustite da se ohladi na rešetki. Po želji pospite šećerom u prahu.


Broj komentara: 8:

  1. I love to bake with coconut flour too. Your banana bread looks perfectly dense and delicious.

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobro je u svakom slucaju da si pronasla sta ti je smetalo. A istina je glutena ima svuda, cak i gdje se najmanje nadamo. Odlican recept, zdrav prije svega.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trpaju ga u sve i svašta, baš je komplicirano izbjegavati ga, barem ovako na početku kad tek otkrivaš gdje se sve skriva

      Izbriši
  3. 'Bananabread' obozavam zbog njegovog svojstvenog mirisa...
    Nisam 'alergicna'na gluten, ali sam primijetila da se puno bolje osjecam bez njega. Sretno u pronalazenju i realiziranju novih recepata...jedva cekam nastavak.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma lijepo se može jesti i bez glutena. Super kruhić!

    OdgovoriIzbriši