četvrtak, 30. siječnja 2014.

Gost post - Blog do chocolate & Cocoa and banana cake

Moja današnja gošća zove se Izabela i piše Blog do chocolate, blog posvećen čokoladi i čokoladnim receptima. Kad malo bolje razmislim, ne znam ni sama koliko je lako ili teško pisati čokoladni blog, ali Izabela nudi pregršt kremastih kolača, keksića, pita i ostalih delicija, a za svaki od njih vam je potreban kakao ili čokolada. Volim virtualna blogerska prijateljstva, a naše traje duže od jedne godine i zato sam pozvala Izabelu u goste, a ona će nas počastiti finim kolačem. Izabela, hvala ti puno na receptu i gostovanju!



A long time ago I had a very kind invitation from a lovely croatian blogger to participate in a "guest post" on her space "What's for Dessert?". I was very happy because I follow Tamara for over a year and vice-versa, so it's a huge privilege to present something to her readers. Tamara invited me long ago, I confess, but time passed by and when I realized, I even felt a bit ashamed for not having spent time already to prepare a recipe for her. I hope that Tamara can forgive me and, therefore, I present now and here my humble contribution with a special greeting to her and to all her readers. Dear Tamara, THANK YOU so much for this wonderful opportunity! I really hope you enjoy this delicious cake. 

Cake
  • 6 eggs
  • 250 g brown sugar
  • 100 ml sunflower oil
  • 250 g ricotta cheese
  • 200 g flour
  • 3 tablespoons cocoa powder
  • 4 bananas
  • butter and flour (small amount)

Grease a round shape for cakes with butter, cover the bottom of it with greaseproof paper and sprinkle well with flour. Turn on the oven to 190ºC. Beat the egg yolks with sugar and add them the oil and the ricotta cheese, continuing to beat. Aside whisk the egg whites until they stay firm and fluffy and then fold them gently into the previous mixture, alternating with the flour and cocoa. Pour in the cake shape and set aside. Peel 4 bananas, cut them into slices lenghtway and place them on the surface. Take the cake into the middle of the oven to bake for about 40 minutes. Remove and desenforme while warm.


Cream
  • 75 g sugar
  • 1 tablespoon flour
  • 1 tablespoon cornstach
  • 3 egg yolks
  • 250 ml milk
  • 1 teaspoon vanilla flavoring

Mix sugar with flour and cornstach. Add the egg yolks and milk and stir well. Put the mixture to a gentle simmer, stirring constantly until it gets thickened. Remove from heat, add vanilla flavoring and transfer it to another bowl. Leave it until is cold and occasionally stir the mixture.

Assembly
  • 2 bananas
  • 1 lemon (juice)
  • sugar (small amount)

Peel and slice 2 bananas into slices, place them on a tray and sprinkle them with sugar and drizzle with lemon juice. Take them to the oven until they are golden. Take them out and let cool. Cover the cake with cream when both are already cold and garnish it according your taste with sliced bananas. Refrigerate it until it is ready to serve.

Bon Appetite!


Biskvit
  • 6 jaja
  • 250 g smeđeg šećera
  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 250 g ricotte
  • 200 g glatkog brašna
  • 3 žlice kakaa
  • 4 banane
  • maslac i brašno za kalup

Kalup za tortu premažite maslacem, stavite papir za pečenje pa pobrašnite. Zagrijte pećnicu na 190ºC. Miksajte žumanjke sa šećerom pa dodajte ulje i ricottu. Postupno umiješajte snijeg od bjelanjaka te mješavinu brašna i kakaa. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup. Banane ogulite i narežite na kriške po dužini pa poslažite po smjesi. Pecite otprilike 40 minuta. Pečeni kolač izvaidte iz kalupa i ohladite na rešetki. 

Krema
  • 75 g šećera
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica gustina
  • 3 žumanjka
  • 250 ml mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

U posudi srednje veličine pomiješajte šećer s brašnom i gustinom. Dodajte žumanjke i mlijeko i dobro promiješajte. Mješavinu kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne, miješajući cijelo vrijeme. Maknite s vatre, dodajte ekstrakt vanilije pa prebacite u zdjelu i pustite da se krema ohladi (povremeno promiješajte). 

Slaganje
  • 2 banane
  • 1 limun (sok)
  • šećer (za posipanje)

Banane ogulite i narežite na kriškice. Stavilte ih na lim obložen papirom za pečenje, poškropite limunovim sokom i pospite šećerom. Stavite u pećnicu dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite i pustite da se ohladi. Ohlađeni biskvit premažite kremom i ukrasite pečenim kriškama banane. Stavite u frižider do posluživanja. 

21 komentar:

  1. Kolac izgleda izvrsno; posebno mi se dopada onaj 'pudingasti' preljev. Nadam se da se na njenom blogu mogu naci i oni neobicni (slani) recepti sa cokoladom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam sigurna, trebala bih pogledati, ali ne sjećam se da mi je nešto slano s čokoladom ostalo u sjećanju

      Izbriši
  2. uz ovu kišu vani, baš bi mi pasala jedna feta uz čaj!

    OdgovoriIzbriši
  3. Es un pastel con una combinación de sabores riquísima, seguro que quien lo prueba lo recordará siempre. Felicidades a Isabella y a ti Tamara por vuestros blogs.
    Besos y feliz día.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmmm, ma nista lepse od receptica sa cokoladom... i cokoladnog bloga.:)) Hvala tvojoj gosci na divnom recepticu, odoh sada brzo da virnem na blog.;))

    OdgovoriIzbriši
  5. Dear Tamara

    It was a huge privilege to present something to your readers.
    Hope they enjoy it and thank you, again.

    Cheers,

    OdgovoriIzbriši
  6. Hello Tamara!

    Do not know your blog. I got here through the blog of chocolate.

    But, you have delicious recipes. Congratulations!

    Paula

    OdgovoriIzbriši
  7. Pozdrav tvojoj gošći! Meni se čini da i nije tako lako imati blog samo o čokoladi... :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ha´muito que sigo o blog da Isabel e realmente uma perdição.
    Este bolo ficou maravilhoso
    Bom fim de semana
    bj

    OdgovoriIzbriši
  9. Vjerujem da je tvoja gošća prava čokoljupka,divan recept,a i njezin čoko blog.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čini mi se kao istinski ljubitelj čokolade, čim je toj namirnici posvetila blog

      Izbriši
  10. Hvala sto si nas upoznala sa divnim blogom. Odlican recept :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Baš sam posudila ogromnu kuharicu čokoladnih recepata i ne možeš vjerovati kolko se toga može napraviti od čokolade, a da ne govorim slanih jela, peciva i ostalog. Naravno da nisam stigla još niš, ali sam obilježila i pa kad stignem valjda ću nešto napraviti

    OdgovoriIzbriši