srijeda, 28. kolovoza 2013.

Pumidori u glavnoj ulozi

Prošle sam godine u rujnu bila domaćica igrice Ajme koliko nas je, a za glavnu namirnicu sam zadala pumidore. Pristiglo je puno prijava i dosta zanimljivih (i poneki neuobičajen) recepata. Odluka je pala da sljedeće sezone isprobam poneki recept. Kako na blogu već imam nekoliko recepata sa klasičnim crvenim pumidorima u glavnoj ulozi, ove sam godine dala prednost nekim novim sortama (pri čemu posebno zahvaljujem Cinnamon and Thyme na sjemenu kruškolikih i crnih pumidora).

Pita s punjenim pumidorima



Prvi recept koji sam odlučila isprobati je pobjednička Irenina pita s punjenim pumidorima. Kao i svaka domaćica igrice do sada, na kraju mjeseca imala sam težak zadatak  - odabir recepta koji mi se najviše svidio. Kako volim punjene pumidore, jako mi je bio zanimljiv Irenin recept i ideja da se punjeni pumidori peku u tijestu. Zbog toga sam recept istaknula na prvo mjesto, a sada, nakon što sam ga isprobala, mu dajem čistu peticu. Koristila sam crne pumidore, a sam recept je dobio male preinake.


Nadjev
  • 12 većih cherry pumidora
  • 12 mini pumidora
  • 150 g ribanog sira
  • 2 žličice krušnih mrvica
  • 1 režanj češnjaka
  • par listova peršina
  • 100 g sitno sjeckanog pršuta
Pumidorima odrežite vrh i izdubite unutrašnjost. Okrenite ih naopako da se ocijede. Pomiješajte ribani sir s krušnim mrvicama te sitno sjeckanim češnjakom i peršinom. Dodajte pršut pa bogato napunite izdubljene pumidore (ostatak nadjeva sačuvajte za tijesto). Kao kapicu, na vrh stavite mini pumidor.

Tijesto
  • 3 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 1 žličica soli
  • 400 ml glatkog brašna
  • 1  1/2  žličica praška za pecivo
Izmiksajte jaja. Dodajte mlijeko ulje i sol te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Umiješajte ostatak nadjeva za pumidore. Lim dimenzija 30 x 20 cm obložite papirom za pečenje. Ulijte smjesu za tijesto pa rasporedite pumidore. Pecite otprilike 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, dok površina ne dobije lijepu boju. Poslužite mlako ili hladno. 

Elegantni tart s mini pumidorima


Pitala sam se zašto je Jovanka svoj recept nazvala elegantni tart - zbog mini verzije ili zbog sastojaka. Nakon što sam isprobala recept, zaključujem da je to prvenstveno zbog okusa, a zatim slijede prethodno navedeni razlozi. Ovaj recept mi je bio zanimljiv zbog jogurta koji se koristi za preljev. U pitice sam pospremila crvene cherry i mini pumidore.


Tijesto
  • 200 g glatkog brašna
  • 110 g hladnog maslaca narezanog na kockice
  • 1/2 žličice soli
  • 50 ml ledene vode
Utrljajte maslac u brašno  dok ne dobijete strukturu grubih mrvica. Dodajte sol i vodu pa zamijesite tijesto. Spljoštite ga, zamotajte u prijanjajuću foliju pa stavite u frižider na 30 minuta. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, podijelite na 6 dijelova pa obložite kalupe za mini pite. Dno izbodite vilicom, pokrijte papirom za pečenje, ispunite rižom pa pecite 8 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Odstranite rižu i papir za pečenje pa vratite pitice u pećnicu na par minuta da se tijesto posuši.

Nadjev
  • 6 žličica senfa
  • 10 maslina sitno sjeckanih
  • 120 g ribanog sira (koristila sam parmezan i pecorino)
  • 4 zrna češnjaka sitno sjeckana
  • cherry i mini pumidori prerezani na pola
  • 150 g grčkog jogurta
Ohlađeno pečeno tijesto premažite senfom. Rasporedite sjeckane masline na koje stavite malo ribanog sira pa pumidore i češnjak. Ostatak ribanog sira pomiješajte s jogurtom pa rasporedite po vrhu. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C dok površina ne dobije lijepu boju.

Savijača s pečenim pumidorima



Kako vam zvuči savijača s pečenim pumidorima? Meni odlično, zato se u ovoj kolekciji našao i Dunjin recept. Oko nadjeva se uistinu isplati potruditi, jer je nagrada bogatstvo okusa. U savijaču sam sakrila kruškolike i žute cherry pumidore.


Tapenada
  • jednak omjer pečenih crnih maslina i zelenih maslina (kod mene je to bilo 20 komada)
  • 1 žlica kapara
  • 2 zrna češnjaka
  • 1 slani inćun
  • maslinovo ulje
  • malo vode
  • začini po želji
Uz pomoć štapnog miksera zajedno usitnite sve sastojke.

Ostali sastojci
  • pumidori
  • listovi za savijače (po 3 za svaku savijaču)
  • svježe ribani parmezan
Pumidore narežite na kriške debele 1 cm i slažite na lim obložen papirom za pečenje. Malo posolite i poprskajte s maslinovim uljem. Pecite 20ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Kad se pečeni pumidori ohlade, krenite sa slaganjem savijača. Za svaku savijaču su potrebna tri lista. Svaki list premažite mješavinom maslinovog ulja i vode pa slažite jedan na drugi. Premažite tapenadom u tankom sloju pa posložite pečene pumidore i pospite ribanim parmezanom. Zamotajte u savijaču, prebacite na lim obložen papirom za pečenje pa pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.

Broj komentara: 46:

  1. Kako mi je bakin vrt prepun rajcice, moram isprobati ove receptice! Posebno mi se dopao ovaj tart... Ilina

    OdgovoriIzbriši
  2. aah look amazing and love these Little tomatos, beautiful!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne znam sta bolje izgleda. Savijaca je bas specijalna.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličnog glavnog glumca si odabrala i meni je omiljen.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ove su godine plodovi malo kasnili, ali zato još više uživam u njima

      Izbriši
  5. wow so many delicious tomato recipes! Black tomatoes are my favourite!

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako mi se sviđaju sva tri recepta,ali i ove rajčice tamne,njih nemam i stvarno su me posebno oduševile,jako su efektne:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ove godine sam si baš dala oduška u tim raznovrsnim bojama i oblicima, super je i salatu napraviti od njih, baš se šareni

      Izbriši
  7. Super recepti. I ja sam ovih dana pravio pitu od rajčica, ali je još nisam objavio.

    OdgovoriIzbriši
  8. Sve izgleda prefino i ne sumnjam da je preukusno :)

    OdgovoriIzbriši
  9. toliki asortiman različitih rajčica! zavidim ti..a o jelima koja si pripremila mogu samo reći kako uzdišem...predivno!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Odgovori
    1. Kad je zvijezda vrta neka bude i zvijezda kuhinje i bloga

      Izbriši
  11. Juhuuu, uspjeli su! :D Ova savijača sa žutima "kruškicama" izgleda krasno!! Super, baš sam vesela!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zar si mislila da neće uspjeti?? Baš sam se dobro brinula za njih i jedva sam čekala prve plodove :D

      Izbriši
  12. Ovo mi je sve savršeno i upoznala si me sa novim sortama,bojama i oblicima rajčica, baš mi se sve sviđa ! Recepti su posebno dobri, jako lijepo si sve pripremila, a Dunjina savijača je nakon prvog isprobavanja čest gost na mome stolu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znaš da su mi i dalje u mislima oni tvoji žele bomboni ;-)

      Izbriši
  13. Que tomates tão lindas,gostei das sugestôes todas elas excelentes.
    bj

    OdgovoriIzbriši
  14. Divni receptici, najradije bih sve redom napravila.:)))

    OdgovoriIzbriši
  15. Sezona paradajza tek otpocinje ovdje (doduse, nisu lokalni, ali Queensland je uvijek topao pa ih dovezu odatle), tako da cu rado isprobati par stvari gore odabranih. Hvala na prijedlozima!

    OdgovoriIzbriši
  16. Sve izgleda odlično, favorit su mi elegantni tartići:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je taj preljev od jogurta bio zanimljiv, a senf napravi čudo

      Izbriši
  17. it looks very good for this season!

    OdgovoriIzbriši
  18. U pravi trenutak si se odlucila za ovaj post da potrošimo sve pomidore...Elegantni tart stiže;)

    OdgovoriIzbriši
  19. yummy :P
    I'll be happy if you check out my blog too=)

    OdgovoriIzbriši
  20. Jako fino, meni je već lagano prifalilo ideja što bih s rajčicama - tako da ovaj post jako dobro dođe :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Otkako sam bila domaćica s temom pumidori, straha za nedostatak recepata nema

      Izbriši
  21. Zaista sjajni recepti, ali Dunjina savijača me posebno prvlači. Neobična, bogata i divna...

    OdgovoriIzbriši
  22. pomidore obožavam, ova savijača je divna, ne znam jel zbog žutih pomidora ali pribilježila bi se za sjeme za sljedeću godinu!

    OdgovoriIzbriši
  23. Sjajni recepti, a posebno savijača s pečenim pumidorima, okus mora da je fenomenalan!!

    OdgovoriIzbriši
  24. Koliko divnih recepata i još lepših fotografija. Paradajz obožavam i evo stavljam ove tvoje predloge na listu za isprobavanje. Tart mi se najviše dopao:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da ćeš nešto isprobati i da će ti se svidjeti

      Izbriši
  25. Koji izbor, svaka čast! Ove kruškice imamo i mi ali ove crne nisam nikad ni vidjela. Totalno fora izgleadaju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neobično ih je vidjeti u vrtu, ali se super uklapaju u ostale neuobičajene vrste

      Izbriši