nedjelja, 31. listopada 2021.

Lazanje s muškatnom tikvom i piletinom

 Dok su neki rezbarili tikve, ja sam svoju pekla i iskoristila za prefine lazanje. Uz muškatnu tikvu, u lazanje sam dodala i piletinu. Možete iskoristiti meso iz juhe, ostatke od pečenja ili svježi pileći file.  Možda se na prvu čini kako ima puno posla, ali zapravo se veći dio sam odrađuje.



  • 1200 g muškatne tikve (vagano s korom)
  • 1 manja kapula
  • 300 g pilećeg mesa (svježi file ili ostaci pečenja ili meso iz juhe)
  • 150 g pelata
  • 100 - 200 ml pilećeg temeljca
  • 50 g maslaca
  • 50 g bezglutenskog brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 1 pakiranje gotovih kora za lazanje (bez glutena)
  • 200 g ribane mozzarelle
  • 100 g ribanog parmezana

Muškatnu tikvu prerežite na četiri dijela i premažite maslinovim uljem. Posolite  i popaprite pa stavite u lim i pecite 30 - 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 190°C dok tikva ne omekša.  Odstranite koru, a meso narežite na manje kockice. 

Piletinu narežite na manje kockice, po potrebi začinite (ako koristite svježi file) i ispržite na maslinovom ulju. Preskočite ovaj korak ako koristite ostatke od pečenja. Maknite piletinu iz tave pa na toj masnoći prodinstajte kapulu. Dodajte piletinu i pelate pa kratko dinstajte, a zatim zalijte temeljcem i kuhajte  5 - 10 minuta da se umak reducira. Začinite po želji. 

Listove za lazanje blanširajte u posoljenoj kipućoj vodi par minuta dok ne omekšaju. Bešamel napravite tako da u posudi rastopite maslac pa na njemu zažutite brašno. Zalijte mlijekom, začinite i kuhajte uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. 

Posudu u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem. Na dno rasporedite lazanje, na njih trećinu nadjeva s piletinom i kockice tikve (koje možete malo zdrobiti vilicom). Zatim rasporedite dio bešamela i ribanog sira. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve namirnice. Po vrhu rasporedite preostali bešamel i ribani sir. Pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C dok površina ne dobije lijepu boju.


Nema komentara:

Objavi komentar