srijeda, 16. rujna 2020.

Bez glutena: Bučnica (slana i slatka)

Slana bučnica me asocira na djetinjstvo. Kod nas doma se nisu radili slani kolači. Sve dok susjeda nije prvi put poslužila bučnicu, tako neuobičajenu za moj kraj. Sjećam se da mi je najdraže bilo ovo kiselo vrhnje po vrhu i često sam ga znala "krasti" uz izliku da je otpalo prilikom rezanja. Kao djetetu mi je pojam slanog kolača bio čudan, ali bučnicu sam obožavala. U odrasloj dobi sam počela raditi i slatke bučnice, od buča koje ne treba soliti da puste vodu. Ali nikad s makom. Ovo mi je prva i dovoljna mi je jedna riječ da ju opišem - savršeno!


Tijesto (za 13 kora promjera 30 cm, dovoljno za nadjev za slanu ili slatku bučnicu)
  • 300 ml brašna (bezglutensko Schar mix B)
  • 450 ml vode
Uz pomoć miksera pomiješajte brašno i vodu da nema grudica. Tavu za palačinke stavite na srednje jaku vatru (moja tava je od gusa i ima promjer 30 cm) i silikonskim kistom tanko premazujte smjesu da prekrije cijelu tavu. Kora je gotova kad se rubovi počnu dizati. Uz pomoć špatule podignite koru s tave i stavite na papri za pečenje. Ponovite postupak dok ne potrošite cijelu smjesu. Na papir za pečenje sam stavljala po dvije kore da se malo preklapaju u sredini. Za slanu bučnicu sam spojila po dvije takve kore da bi dobila veću površinu, znači ukupno 4 kore (a od posljednje kore sam pokrpala prazninu u sredini) i motala po dužini. Za slatku bučnicu sam koristila po dvije kore koje sam motala po širini (jer sam ih stavljala u manji lim).

Slatka bučnica s makom
  • 300 g naribane muškatne tikve
  • 80 g mljevenog maka
  • 80 g šećera
  • 100 ml slatkog vrhnja
Pomiješajte mak sa šećerom pa dodajte u naribanu tikvu. Dodajte i slatko vrhnje pa sve skupa dobro promiješajte. Dio nadjeva rasporedite na dvije kore poprskane rastopljenim maslacem (koje su stavljene jedna do druge) pa zamotajte po širini i stavite u lim obložen papirom za pečenje. Ponovite postupak s preostalim korama i nadjevom. Površinu bučnica premažite rastopljenim maslacem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 30 minuta. Čim bučnicu izvadite iz pećnice, pokrijte ju drugim limom kako bi omekšala. 


Slana bučnica
  • 450 g naribane muškatne tikve
  • 250 g svježeg sira
  • 400 g kiselog vrhnja
  • 1 žlica mlijeka
  • 1 jaje
  • sol prema ukusu
Pomiješajte svježi sir i 300 g kiselog vrhnja pa posolite prema ukusu i dodajte razmućeno jaje. Muškatnu tikvu također posolite (stavila sam 3 prstohvata soli).  Sjedinite sve sastojke za nadjev (osim mlijeka) i dobro promiješajte. Četiri kore stavite jednu do druge da se malo preklapaju i pokrpajte sredinu sa korom viška pa poprskajte s rastopljenim maslacem. Rasporedite nadjev i zamotajte po dužini  pa stavite u lim obložen papirom za pečenje. Ponovite postupak s preostalim korama i nadjevom. Površinu bučnica premažite rastopljenim maslacem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C 30 minuta. Preostalih 100 g kiselog vrhnja razmutite sa žlicom mlijeka pa prelijte po površini pečene bučnice. Vratite u ugašenu pećnicu na 5 minuta. Čim bučnicu izvadite iz pećnice, pokrijte ju drugim limom kako bi omekšala. 



2 komentara: