petak, 5. listopada 2018.

Bez glutena: Ludo tijesto

Već neko vrijeme Schar ima novu recepturu Mix B brašna. Osim što su poboljšali sastav, priča se da je ovo brašno, za razliku od prethodnika, moguće normalno zamijesiti rukama bez da se lijepi i da jaaaako podsjeća na glutensko brašno. Bila sam jako nestrpljiva i jedva sam čekala da se dočepam nove pošiljke. Kad je brašno konačno bilo u mojim rukama, odmah sam znala kako ću ga testirati - napravit ću ludo tijesto. Pitate se što je ludo tijesto - to je tijesto koje može stajati u frižideru do 7 dana, stalno raste, po potrebi uzmete komad tijesta, oblikujete i ispečete. Ideje za iskoristiti ovo tijesto su razne: pizza, lepinje, kiflice, peciva, pletenice, focaccia,... I da, ne lijepi se i lijepo se mijesi.

 
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 40 g svježeg kvasca
  • 1 kg Schar Mix B brašna
  • 7 g praška za pecivo
  • 4 žličice soli
  • 100 ml maslinovog ulja (ili obično ulje ukoliko mislite raditi slatke recepte)
  • 400 ml jogurta (koristila sam planinski jogurt)
  • 2 žličice šećera
  • 2 jaja
Kvasac razmrvite u mlako mlijeko, dodajte malo šećera i brašna pa pustite da se kvasac digne. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. Dodajte ulje, jogurt, jaja i dignuti kvasac pa zamijesite mekano tijesto. Po potrebi dodajte još malo mlijeka/brašna da dobijete mekano tijesto. Od tijesta odmah potrebnu količinu za npr. pizzu, a preostalo tijesto stavite u nauljenu vrećicu (s ručkama). Istisnite zrak iz vrećice, ručke zavežite u čvor (nemojte jako stisnuti, pustite prostora da tijesto naraste) i stavite u frižider.
 
PIZZA


Uzmite komad tijesta potrebne veličine (ja sam odmah uzela dio tijesta čim sam ga zamijesila), razvaljajte i stavite rešetku pećnice obloženu papirom za pečenje.  Premažite umakom od pumidora. Dodajte naribani sir, te ostale sastojke za nadjev - u mom slučaju pečena šunka, kapula i crne masline. Pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 250°C. Na prohlađenu pizzu stavite opranu i osušenu rikulu.


MINI ČVORIĆI S ČEŠNJAKOM


Iz frižidera uzmite komad tijesta potrebne veličine, a preostalo tijesto ostavite u vrećici. Od tijesta kidajte komade, oblikujte u valjak dužine 10ak cm pa zavežite u čvor. Čvoriće stavite na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i pustite pola sata da se dižu. Pecite 15 - 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Vruće čvoriće premažite mješavinom rastopljenog maslaca, češnjaka i peršina.
 
 
LEPINJE
 

Ideja je bila da napravim nešto kao lepinjice, jer je plan za ručak bio čevapi s puuuno kajmaka. Međutim, planovi se često izjalove pa tako i ovaj o čevapima. Lepinjice su na kraju poslužile za sendviče za posao. Iz frižidera uzmite komad tijesta potrebne veličine, a preostalo tijesto ostavite u vrećici. Od tijesta kidajte komade i oblikujte lepinjice. Stavite ih u lim obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i pustite pola sata da se dižu. Prije pečenja zarežite vodoravne i okomite crte te premažite  maslinovim uljem.   Pecite 10 - 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 250°C dok ne dobiju lijepu boju. Pečene lepinjice zamotajte u krpu i pustite da se ohlade.

 
KIFLICE SA SIROM
 
 


Preostalo tijesto sam iskoristila za kiflice. Tijesto razvaljajte, izrežite  trokute, na svaki trokut stavite prutić sira (koristila sam goudu) i zamotajte u kiflice koje staive na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pustite da se dižu 15ak minuta.  Pecite 10-15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Kad kiflice počnu dobivati boju, pospite ih naribanim sirom i pecite dok se sir ne rastopi. Teško im je odoljeti dok su tople.
 


Broj komentara: 7:

  1. Odlično izgleda ludo tijesto I u bezglutenskoj verziji

    OdgovoriIzbriši
  2. wow who would have thought they were all glutenfree! Absolutely bakery perfect!

    OdgovoriIzbriši
  3. super i ja dosta cesto pravim to tijeso mi stto, ali gluten mi poceo smetati, drago si ovo podijelila sa nama

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gluten je uzročnik mnogih zdravstvenih problema, srećom ja sam ga se riješila. Nadam se da ćeš i ti riješiti svoje zdravstvene probleme

      Izbriši
  4. Sve izgleda super i ja ću probati

    OdgovoriIzbriši