srijeda, 30. studenoga 2016.

Bez glutena: Rawr čokolade i brownies

Razveselila sam se pošiljci Rawr čokolada koje sam dobila za isprobavanje. Zbog intolerancije na gluten, moram paziti na skriveni gluten i izbjegavati namirnice koje mogu sadržavati tragove glutena. Čokolada je jedna od takvih namirnica. Ali s Rawr čokoladama sam sigurna. One su 100 % organske, bez glutena i pogodne za vegane, ne sadrže bojila i umjetne dodatke. Šareni omoti su napravljeni od recikliranog papira. Rawr čokolade možete kupiti u internet trgovini


Tamna čokolada s 80% kakaa je moj favorit među testiranim čokoladama. Uz kakao masu i kakao maslac, sadrži još i kokosov šećer, lucumu i vaniliju. Čokolade s velikim postotkom kakaa su obično gorke, što nije slučaj kod ove čokolade. Prirodni zaslađivači su odlično izbalansirani i sigurna sam da će se ova čokolada svidjeti onima koji izbjegavaju čokolade s velikim postotkom kakaa zbog njihove gorkosti. Savršena je za izradu pralina


Čokolada s okusom naranče donosi provjerenu kombinaciju okusa koji se odlično nadopunjuju. Čokolada je napravljena od minimalno 68% kakaa, te još sadrži rogač, kokosov šećer, lucumu, ulje naranče i vaniliju. Rastopljena će odlično poslužiti kao preljev za palačinke


Osvježavajući okus mentola u čokoladi s minimalno 68% kakaa svidjet će se svima koji vole kombinaciju čokolade i mentola, a mene je potaknuo da napravim brownies.



  • 280 g čokolade (kombinirala sam tamnu čokoladu i čokoladu s okusom mentola)
  • 60 g maslaca
  • 150 g kokosovog (ili običnog) šećera
  • 3 jaja
  • 2 žlice ekstrakta vanilije
  • 20 g kakaa
  • prstohvat soli

Čokoladu nasjeckajte na komadiće i otopite na pari. Dodajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se maslac ne otopi. Izmiksajte jaja sa šećerom dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte kakao i sol i kratko izmiksajte. Na kraju dodajte rastopljenu čokoladu s maslacem i miksajte dok se smjesa ne poveže. Smjesu izlijte u četvrtasti kalup dimenzija 20 x 20 cm obložen papirom za pečenje. Pecite 20 - 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 175°C, tek toliko da se stisne sredina. Pustite da se kolač u potpunosti ohladi prije rezanja.


3 komentara:

  1. Who doesn't love chocolate? These brownies look so inviting.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam netolerantna na gluten ali ipak pazim da ae preteramo, pa i ja nekad koristim ovu vrstu čokolade i mogu samo da potvrdim da se razlika sa klasičnom čokoladom uopšte ne oseća. Lep recept!

    OdgovoriIzbriši
  3. Imaju divnu boju; skoro pa kao red velvet. Lijep pozdrav Iz Sydney-a

    OdgovoriIzbriši