ponedjeljak, 1. prosinca 2014.

Slani namazi


U posljednje vrijeme stalno razmišljam o domaćim namazima. Onako fini, po vlastitom guštu, a i veliki plus je što znam koji su sve sastojci unutra. Sve više pažnje posvećujem čitanju deklaracija i sve manje kupujem proizvode koje sadrže čudne nazive - konzervanse, bojila i pojačivače okusa. Kako se oduvijek pretežno hranim proizvodima iz vlastitog uzgoja, imala sam stav da mogu pojesti to malo otrova iz kupovnih proizvoda. Što sam starija, sve mi se manje sviđa hrana za kojom posežemo u trgovinama.



Namaz od čvaraka

Nakon pogačica, čvarci su završili u namazu. Namaz je izrazito zasitan, jer sam koristila i domaće kiselo vrhnje. Uz fini kruh, nemoguće ga je prestati jesti.



  • 150 g čvaraka (posoljenih)
  • 100 - 150 g kiselog vrhnja (30% m.m.)
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 1 žličica senfa

Čvarke sameljite u multipraktiku. Dodajte im ostale sastojke i pulsirajte dok se smjesa ne poveže. Ukoliko je previše gusto ili ne izgleda mazivo, dodajte još kiselog vrhnja i kratko pulsirajte. Gotov namaz čuvajte u frižideru i potrošite u roku od dva dana.

Tzatziki namaz s kefirom

Već neko vrijeme radim domaći kefir. Da bi se kefir napravio, potrebna su kefirna zrnca. Na internetu ima dovoljno podataka o tome kako se radi kefir (pa neću opisivati). Namaz od kefira se može obogatiti različitim začinima, a za početak sam odlučila isprobati tzatziki dip, mješavinu koja se sastoji od  češnjaka, peršina, morske soli i limuna.


  • 200 g namaza od kefira
  • 2 žlice tzatziki mješavine začina
Dozu kefira koja je nastala od ukupno litre mlijeka stavite u gusto sito obloženo trostruko preklopljenom gazom i pustite da se cijedi preko noći. Ispod cjedila stavite zdjelicu da se u nju cijedi sirutka (sirutku nemojte baciti, možete ju popiti ili iskoristiti na neki drugi način). Ocijeđeni kefir je gust i podsjeća na krem sir. Ocijeđeni kefir (namaz) se može konzumirati odmah ili obogatiti različitim začinima. U ovom slučaju dodana je tzatziki mješavina začina. Ukoliko vam nije dostupna, namaz možete začiniti bilo kojim začinom po vašem ukusu, npr. sitno sjeckani vlasac, crvena paprika, češnjak, ružmarin, ... Gotov namaz čuvajte u staklenki u frižideru i potrošite u roku od tjedan dana.

Kikiriki maslac

Ponekad je jednostavnije posegnuti za proizvodom na polici trgovine nego ga napraviti kod kuće. A ponekad samo mislimo da je nešto jednostavnije kupiti nego napraviti sam. Zato sam odlučila konačno napraviti kikiriki maslac. Sve što vam treba je kikiriki, nešto malo osnovnih sastojaka iz kuhinjskog ormarića te dobar multipraktik.


  • 250 g očišćenog kikirikija
  • 1/2 žličice soli + dodatna sol prema ukusu
  • 1 žlica maslaca
Kikiriki rasporedite u jednom sloju na lim obložen papirom za pečenje. Pecite ga 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C dok ne dobije zlatnu boju. Kad se malo ohladi, prebacite kikiriki u multipraktik i pulsirajte dvije minute. Očistite stijenke multipraktika pa pulsirajte još jednu minutu. Opet očistite stijenke multipraktika pa pulsirajte jednu minutu. Očistite stijenke multipraktika i pulsirajte jednu minutu. Sada bi se već trebala polako nazirati konzstencija kikiriki maslaca. Dodajte sol i maslac i pulsirajte još otprilike dvije minute dok smjesa ne postane glatka i maziva. Po potrebi dodajte još soli (prema ukusu). Ukoliko želite maslac s komadićima kikirikija, odvojite 50 g kikirikija nakon prvog pulsiranja pa ih vratite natrag u zadnjem koraku. Gotov kikiriki maslac čuvajte u staklenki u frižideru i potrošite u roku od 2 tjedna.

Kikiriki maslac se može jesti na žlicu, mazati na kruh, iskoristiti za sladoled ili deserte. Za ovu priliku sam ga spojila s Tamarinim šarenim krekerima. Napravila sam ih od sjemenki sezama, lana i suncokreta, uz dodatak vode, soli, papra i psylliuma. Prvi put sam umjesto psylliuma koristila zobene pahuljice - krekeri su bili krhki i teško su se rezali. S psylliumom ispadnu savršeni (režem ih nakon pečenja, bez prethodnog označavanja).

Broj komentara: 15:

  1. Ne samo da ne volim razne kemikalije u hrani, nego konzumiranje istih cesto 'skupo' platim (migrene). Namazi su redovni dio ljetnog menija; ponekad samo njih imamo za obrok (uz topli kruh i svjeze povrce).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Srećom, nemam zdravstvenih posljedica ako jedem takvu hranu, ali svejedno bi ju trebalo izbjegavati

      Izbriši
  2. Ne kazem da ova dva ne valjaju, al si me sa cvarcima nasla. Prvo pogacice , sad ovo. Cuvam jedno pakovanje u frizu i cekam praznike, ti samo pisi recepte:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni za vikend stiže nova tura svježih čvaraka tako da moram smisliti nešto novo

      Izbriši
  3. Ovaj sa čvarcima obavezno isprobavam.

    OdgovoriIzbriši
  4. Šta kaže Petra treba probati ovaj s čvarcima

    OdgovoriIzbriši
  5. Domače je svakako najbolje. Kad sam dobilo svoj blender i ja sam počeo sa svojim namazima. Koji mlultipraktik imaš, da je namaz tako lepo gladak?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovaj od Philipsa http://www.philips.hr/c-p/HR7620_70/daily-collection-aparat-za-obradu-hrane

      Odlično me služi već sedam godina - ribam jabuke, radim tijesto za tjesteninu, meljem orašaste plodove (kad mi treba dio grubo, a dio fino mljeven), radim namaze. Jedino što nisam nikad koristila je nastavak za napraviti snijeg od bjelanjaka/izmiksati slatko vrhnje u šlag

      Izbriši
  6. Domaće namaze i ja najviše volim, a ovdje odmah biram onaj od čvaraka, svi su mi dobri, ali ovaj mi jako zanimljivo zvuči i rado ću ga isprobati !

    OdgovoriIzbriši
  7. Skužila sam da i djeca vole domaće namaze, često ih radim, a za ovaj kikiriki namaz bi bilo super da ima kupiti oljušteni neslani, ali ja mislim da nema. Tri sata izgubiš dok ga očistiš, a smažu ga u roku momentalno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čišćenje kikirikija je najveća muka, ali to je kao i praline, tri sata radiš, a pojede se u par minuta

      Izbriši
  8. većina se mojih domaćih namaza sastoji od mješavine jogurta, povrća i maslinovog ulja, ali mogu ti reći da sam dosta toga otkrila i da mi zapravo ti neki zdrastveni problemi ( Kron) nisu barem tu našli na putu u kužini. Pokušati ću napraviti taj s čvarcima za druge, a ja se moram držati svojih:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sviđa mi se ideja namaza s povrćem, imaš možda neki recept za podijeliti?

      Izbriši