srijeda, 5. veljače 2014.

Siječanj u fotkama

Sjećate se moje novogodišnje odluke? E pa prošao je čitav mjesec, a ja sam i dalje uporna, što bi značilo da izvršenje projekta iznosi 8%. Odlučila sam da ću se na blogu početkom mjeseca osvrnuti na fotke iz prethodnog mjeseca i općenito kako napreduje projekt.



Stranica 365 funkcionira vrlo jednostavno. Svakog dana je potrebno objaviti jednu fotografiju. Fotografije mogu pregledavati i komentirati svi registrirani korisnici. Isto tako, vaša se fotografija, ukoliko je kvalitetna, može naći na nekoj od sljedećih lista: popular, trending i new faces. Neke od siječanjskih fotki našle su se na trending i new faces listi, a ona popularna mi je još uvijek nedostižna. Primijetila sam da je moj projekt posvećen hrani jedinstven, mada postoje još neki koje su svoje projekte posvetili određenim temama. Žao mi je što su fotke hrane u manjini, ali se nadam da će se to popraviti u budućnosti.

Tijekom siječnja sam se susrela s brojnim izazovima, koji su se odnosili na vremenske uvjete - sjećate se onog kišovitog i maglovitog perioda? Općenito, kraći dani i manjak prirodnog svjetla predstavljali su mi veliki problem, te mi je žao što neke fotke nisu ljepše ispale. S druge strane, baš je kiša zaslužna za neke krasne fotke. Pa krenimo redom! 

Na prvo mjesto fotki s kojima sam zadovoljna stavljam fotku radića. Taman je kiša stala i krenula sam lutati vrtom u potrazi za bilo čime i ugledala sam mladi radić okupan kišom. Znala sam da je to to! Ali nisam očekivala da će fotka biti divna, toliko divna da joj nije trebala nikakva obrada.

Rain

Draga mi je i fotka tople čokolade. Vrijeme je bilo tmurno i topla čokolada je trebala poslužiti za podizanje raspoloženja. Na kraju mi se svidio i ugođaj koji je vrijeme podarilo fotki, a i DOF je baš po mom guštu.

Hot chocolate

Za kraj lijepih fotki slijedi jedna obrađena fotka, za koju je dijelom zaslužna moja prijateljica i imenjakinja Tamara. Svaki put kad bih joj kukala kako nemam materijala za fotkanje, ona bi mi rekla da fotkam pregaču. Tog dana stvarno nisam imala ništa, a i već je bio pao mrak pa se fotka pregače s valjkom za tijesto na dasci za tijesto u sepia izvedbi činila dobrim rješenjem.

Baking = Love

Nakon fotki s kojima sam zadovoljna, slijede one s kojima sam ekstremno nezadovoljna. To je prije svega stromboli. Ova fotka bi se zapravo mogla nazvati - kako upropastiti dobar recept pretanko razvaljanim tijestom. Ukoliko me redovito pratite, sigurno ste primijetili da volim jaaaaako tanko razvaljano tijesto. Međutim, takvo tijesto nije dolazio u obzir u ovom receptu, jer je skoro pa nestalo. Što je najgore, ničega zamjenskog tog dana nije bilo za fotkanje. Samo ja i stromboli koji ne izgleda lijepo i mora se ohladiti prije fotkanja, a već pada mrak. Nije bilo druge nego stisnuti zube, okinuti fotku i zakačiti ju takvu kakva je. I nadati se da će sutra biti bolji dan.

Stromboli

Znate ono kad se svim silama trudite prikazati nešto fantastičnog okusa, ali ne uspijevate. Eto tako bi se mogla nazvati sljedeća fotka, a zapravo se zove heaven. Raj za nepce, pakao tijekom fotkanja. Torta je bila napravljena za goste i sačuvala sam si krišku za fotkanje tek sljedećeg dana. A otkad su figurice napravljene (još jednom veliko hvala Tamari koja ih je napravila), kiša nije stala. Fondant mi se doslovno topio pred očima i nisam uspjela prikazati svu ljepotu koju ova torta nudi. Ljuto sam okinula dvije fotke i amen. 

Heaven

Ponekad situacija nije nudila foto aparat, pa je trebalo posegnuti za mobitelom. Tako je nastala sljedeća fotka. U pozadini je bordo zid, a objekt je Jana boca s vodom od 1 litre unutar koje su se stvorili prekrasni mjehurići.

Inside

Eto, toliko od mene za ovaj mjesec. Nadam se da vam je post bio zanimljiv. Veselim se izazovima koje mi donosi veljača i nadam se da će fotki s kojima nisam zadovoljna biti sve manje.


Broj komentara: 25:

  1. Projekat je divan i inspirativan, bojim se da ne bih imala toliko strpljenja za svaki dan, nekada mi se jednostavno ne da fotkati.:)) Ali ko zna, mozda vam se jednog dana prikljucim, hihihi... bas sam pre neki dan gledala slicice, najvise mi se svidja upravo pregaca sa valjkom za testo, i ostale su jako dobre ali ta je nekako bas ostavila poseban utisak na mene.:)) p.s. drzim ti fige za jos 334 lepih, zanimljivih i kreativnih fotkica...:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Još 329 fotki, u veljači ih imam 5!
      Iskreno, ponekad se uhvatim kako razmišljam što pofotkati, pogotovo u dane kada ništa ne pečem, a nekako me nije volja fotkati ručak svaki dan, trudim se da bude raznovrsno :D I onda se mislim kako sam se sama usosila s odlukom da projekt bude posvećen hrani. Zatim odem na neki od profila koje pratim i vidim da osobe koje nemaju zadanu temu isto imaju problema s inspiracijom i pronalaženjem objekta za fotkanje, a mogu fotkati bilo što.
      Fotka s pregačom mi je jako draga, imaš pravo, ostavlja poseban dojam.

      Izbriši
  2. Super je projekat i drago mi je da nisi posustala iako zimsko vrijeme nije najbolje za slikanje. Krasne fotografije :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve se tješim kako će uskoro biti duži dani, a nadam se da će i ova kišurina prestati. Otkrila sam mali "trik" - ako je fotka napravljena kad je već pao mrak, jednostavno iskoristim neki od efekata i ni ne primijeti se da je svjetlo bilo loše

      Izbriši
  3. Ooooo, uistinu krasne; radich je zablistao punim sjajem...Ideja da ih stavis u kalendar je isto originalna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Opcija kalendara pripada stranici projekta, tako se može vidjeti jesu li svi dani ispunjeni ili ne, a meni je odlično poslužila za kolaž, odnosno pregled mjeseca

      Izbriši
  4. Ovaj post baš mi je sjeo u pravom smislu te riječi, projekt mi se jako sviđa,i obavezno moram zaviriti tamo da vidim sve to detaljnije..ova slika sa mjehurićima mi je fascinantna,sasvim mali obični detalj koji izgleda tako moćno...sretno i nadalje vidi se da uživaš u tome svemu!

    OdgovoriIzbriši
  5. odlična ti je ona sa radićem! moj favorit za prošli mjesec (mada i oni prašćići su mi genijalni).. bravo! samo tako napred =)

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivan projakat i svaka cast na astrpljenju :) Iskreno ne znam da li bih uspela svakokg dana da fotkam, ali tvoja topla cokolada kao i radic okupan kisom izgledaju bas profesionalno!

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlican projekat. Natera te da vise obracas paznju na stvari oko sebe, i na detalje. Ja se nisam ukljucila, ali se trudim da nadomestim na Instagramu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Registirala sam se na Instagram, mada nisam ništa objavila, a niti ne pratim tuđe objave. Jednostavno mi nije "sjeo"

      Izbriši
  8. Kad kupim aparat...dotle nisam u konkurenciji...:))

    OdgovoriIzbriši
  9. Meni je baš zabavno pratiti tvoje komentare na svoj račun. U pravu su u vezi fotki.. Odlično si obavila sječanj, čekamo veljaču

    OdgovoriIzbriši
  10. samo hrabro dalje!!!! možeš ti to! ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Tvoje šalice s čokoladom su mi mrak a onda tek radić. Ali tvoje projekt dobro napreduje, svaka čast.

    OdgovoriIzbriši
  12. Gledam ove "bisere" i ne mogu se načudit, kako dobra fotka, da nisi pojasnila, nikad se ne bi dosjetila da je to mineralna. Projekt odličan i zabavan.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije mineralna, već obična voda. Zato su mjehurići još zanimljiviji

      Izbriši
  13. Meni su tvoje fotke super i zato se posebno veselim projektu u koji si ušla kao i svakoj fotki koju podijeliš sa nama. Ovdje mi je radić posebno upečatljiv, prvo bih pomislila da je rascvjetala ruža, a onda pročitam da je zapravo radić, izvrsno !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. Radić stvarno izgleda kao ruža, prekrasan je i preukusan ovako mlad

      Izbriši