utorak, 7. svibnja 2013.

Lambada


Kad se samo sjetim prvog kolača kojeg sam ispekla ... Bila sam srednjoškolka i dobila sam recept od dečka. Bio je to njegov najdraži kolač, a recept je poskrivećki prepisao iz mamine tekice. I tako gledam ja u hrpu sastojaka bez ikakvog postupka izrade. U ono vrijeme pretraživanje interneta nije baš bilo razvijeno u mojoj srednjoškolskoj glavici, ali sam znala kako pečen biskvit treba izgledati. Skupila sam sve potrebne sastojke, izbacila sve ukućane iz kuće i krenula sva važna u impresioniranje dečka. Uglavnom, nisam baš poznavala osnove izrade kolača pa sam sve sastojke za biskvit stavila u zdjelu i krenula miksati. Kad se sad sjetim toga! Da skratim, biskvit se svejedno ispekao i kolač je dobio prolaznu ocjenu, četvorku čak! 


Nisam se zaustavila na toj jednoj izradi lambade. Rijetko ju radim, obično u prilici kada mi treba kolač za veći broj ljudi, budući da je ovo recept za lim 40 x 40 cm. Prepolovljena količina svih sastojaka dovoljna je za tortu promjera 26 cm.


Bijela krema
  • 800 ml mlijeka
  • 2 vrećice pudinga od vanilije
  • 10 g vanilija šećera
  • 3 žlice brašna
  • 200 g omekšalog maslaca

Zakuhajte 700 ml mlijeka. Puding, brašno i vanilija šećer promiješajte sa 100 ml hladnog mlijeka pa  tu smjesu ulijte u zakuhano mlijeko. Miješajte pjenjačom dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, pokrijte površinu prijanjajućom folijom  i pustite da se ohladi.

Biskvit
  • 4 jaja
  • 200 ml šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml vode
  • 500 ml brašna 
  • 1 prašak za pecivo

Izmiksajte žumanjke sa šećerom. Dodajte ulje i vodu. Dodajte brašno promiješano s  praškom za pecivo i miksajte dok se sastojci ne povežu. Vilicom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu za biskvit izlijte u namašten i pobrašnjen duboki lim dimenzija 40 x 40 cm. Pecite otprilike 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C (provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen).


Žuta krema
  • 1 l Fante
  • 6 žlica šećera
  • 3 vrećice pudinga od vanilije
  • 200 g petit beurre keksa

Zakuhajte 900 ml Fante. Puding i šećer promiješajte sa 100 ml Fante pa tu smjesu ulijte u zakuhalu Fantu i miješajte pjenjačom dok se smjesa ne zgusne. Vruću smjesu odmah izlijte na pečeni biskvit (neovisno o tome da li je biskvit topao ili hladan), a na nju poslažite petit beurre kekse i pustite da se ohladi. 

Čokoladna glazura
  • 200 g tamne čokolade
  • 180 ml slatkog vrhnja

Čokoladu izlomite na manje dijelove. Slatko vrhnje zakuhajte do vrenja pa ulijte u posudu s čokoladom. Pustite da odstoji 1-2 minuta pa miješajte dok se čokolada ne otopi.

U ohlađenu bijelu kremu dodajte maslac pa izmiksajte. Bijelu kremu rasporedite na petit beurre kekse, a na nju izlijte čokoladnu glazuru. Kolač stavite u frižider preko noći.

Broj komentara: 58:

  1. Jooooj, baš si me fino podsjetila! Lambadu nisam radila sto godina jer ju nemam u svojoj kuharici, ostavila sam recept kod mame kad sam se udala i nikako da ga prepišem! Ajme, baš me spucala neka nostalgija, nisam ju pekla sigurno 10 godina! <3 Ilina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni ja ju ne radim često, zato i guštam svaki put kad jedem

      Izbriši
  2. prepisivao iz tekice...baš sam se nasmijala zamišljajući to.
    Ovo stvarno divno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ficaram tão lindos e imagino que sejam uma delicia.
    bjs

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno izgleda, iako nisam ljubitelj ovog kolačića :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Primijetila sam da ljudi ovaj kolač ili obožavaju ili uopće ne vole, čini mi se kao da nema sredine

      Izbriši
  5. Na ovaj kolač sam skroz zaboravila, pravo je osvježenje vratiti se malo u prošlost. Fino izgleda!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kolači su poput vremeplova, oduvijek te njihov okus podsjeti na neki događaj

      Izbriši
  6. ovo sam htjela napraviti i napokon probati, pa nikako :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da ćeš naći vremena i da će ti se svidjeti okus

      Izbriši
  7. nisam nikad probala ovaj kolac.. a isjekla si ga tako precizno kao da si ga ravnalom mjerila =))) svaka cast!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nije baš tako precizan, mogu ja i bolje :D
      Ovo sam zapravo bila u žurbi jer je kolač bio namijenjen za prvomajsko roštiljanje pa sam ga pofotkala na brzinu i odjurila na roštilj

      Izbriši
  8. Prvi put cujem za Lambadu; izgleda divno. Nadam se da je radjena po 'originalnom' receptu, tj da si omiljeni recept svog prvog decka uspjela sacuvati ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Skoro pa sam ga sačuvala u cjelosti. Promijenila sam redoslijed, jer su u originalu keksi išli na bijelu kremu pa onda čokolada, a meni se činilo da će bolje biti ako keksi budu između žute i bijele kreme. Recept za čokoladnu glazuru je moj proizvoljni, budući da mi je na papiru samo pisalo "preliti glazurom od čokolade"

      Izbriši
  9. Ja isto nisam nikad čula za Lambadu, probala još manje, ali da izgleda dobro - moram priznati;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda ti želim da ti se čim prije pruži prilika da ju probaš

      Izbriši
  10. Jedan od najdražih ikad, zazubice mi odmah rastu ;) Baš ga nisam dugo pravila, mogla bih ovaj vikend.
    I moj prvi kolač je slično izgledao, ne sjećam se koji je točno bio al znam da je pisalo 20 dkg oraha pa sam ih ja stavila cijele. Malo smo lomili zube, al nije to bilo tako loše hehe

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ha, ha, prvi kiksevi su najsmješniji, ali to je zapravo sve stvar neiskustva

      Izbriši
  11. Godinama nisam radila lambadu. Krasno ti je uspjela.

    OdgovoriIzbriši
  12. E ja ju još nisam probala, al mi super izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  13. Cekaj, cekaj...a sta je bilo sa deckom? Mislim, posto ti je dao cetvorku..? mene sada interesuje kako si ti primila tu cetvorku i kako se to odrazilo na tebe i decka ?
    Ne mozes sada da nas ostavis tek tako a da ne znamo kraj price...
    Mora neko da preuzme odgovornost da se mesa tamo gde mu nije mesto, evo me !
    Kissssssssssssssss !!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. S onoliko godina nisam mogla znati da on spada u skupinu muškaraca kojima je mama najbolja i samo ona sve zna i može, a cura/žena neće nikada moći dostići taj ideal. Zato moj kolač nije mogao dobiti peticu. Prekinuli smo puno kasnije iz sasvim drugih razloga.

      Izbriši
    2. da, da...to je ta klasicna prica ! On je od onih koje je bolje izgubiti usput nego celog zivota biti na ispitu...

      Izbriši
  14. Obožavala sam da plesem uz Lambadu, sad sam prizvala uspomene kada si spomenula ovaj kolač i mogu ti reći da baš egzotično deluje. Jako mi se dopada i divno izgleda. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije mi jasno zašto je kolač dobio naziv lambada, ali sjećam se zaluđenosti onom pjesmom

      Izbriši
  15. Eto, izgleda da sam jedna od retkih koja nisam pravila Lambadu, moracu da prepisem receptic od tebe!:)))

    OdgovoriIzbriši
  16. nikada nisam radila a ni jela lambadu,
    čak nekako mislim da mi se se bi ni svidio ovaj kolač
    ali vrlo lijepo izgleda i savršeno si ga izreazla!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da nije bilo srednjoškolskog iskustva, vjerojatno ni ja nikad ne bih probala lambadu, jer ju od onda nisam imala priliku nigdje jesti, mada većina ljudi kad im serviram ovaj kolač odmah kaže "lambada", što znači da ga se može naći po kućama

      Izbriši
  17. Čula sam za ovaj kolač ali ga još nisam probala. Ide odmah na moju listu isprobavanja :) Odlično izgleda!!

    OdgovoriIzbriši
  18. Un postre muy rico, con unas fotos preciosas!!

    besos

    OdgovoriIzbriši
  19. Jaooo,Nisam je pravila već više od 10 godina.U mom receptu margarin ide u vruću bijelu kremu i stavlja se sve vruće na vruće.To mi je bio omiljeni kolač jer je brzo gotov a izdašan.Zanimljivo je kako neki recepti poput Lambade uđu u modu,svi ih prave i onda jednostavo svi zaborave na njih dok su neki recepti vječni,poput Mađarice,Žarbo šnite,Vanilin kiflice,Krempita...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda je i u ovom receptu bio margarin, ali sam ga zamijenila maslacem, ali sam u potpunosti ispoštovala temperature krema :D

      Izbriši
  20. Se ve muy tentador muy sabroso y muy bello especial para bailar Lambada,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  21. Ha, super mu je ime - Lambada. Nikad cula za taj kolac. 1 litar Fante, zvuci neverovatno. Ipak, tako lepo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidjela sam kasnije da postoje recepti sa juiceom umjesto Fante, ali ne volim juice pa sam ostala pri Fanti

      Izbriši
  22. Prvi put čujem za kolač, ali baš lepo izgleda. A tako si ga lepo i ravnomerno isekla, svaka čast. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hm, ne bih se baš složila za ovo rezanje, može to i bolje :D

      Izbriši
  23. OMY Tamara these look absolutely delicious!!

    OdgovoriIzbriši
  24. Ja sam čula za ovaj kolač, ali ga još nisam probala :) Nekako me odbija Fanta... ali vjerujem da ću se ugodno iznenaditi jednom kad ga probam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je taj fantasti dio čak i bolji nego žutio dio u jaffa kolaču

      Izbriši
  25. Una receta fabulosa, muy rica y con una bonita forma, me gusta mucho.
    Besos Tamara y felz día.

    OdgovoriIzbriši
  26. Sjećam se plesanja lambade, a sjećam se i ovoga kolača, ali više ne pamtim kada sam ga zadnji put probala i uopće negdje vidjela. Super mi je priča sa receptom i super je što si nas podsjetila na ovaj kolač. Odlično si ga napravila !

    OdgovoriIzbriši
  27. Hi Tamara,

    Interesting name for a fantastic recipe !
    I loved them all together and probably would eat more than one ! :)

    Nice evening !

    OdgovoriIzbriši
  28. Lambadu volim i tvoja je ispala i više nego odlično.
    No gledajući slike koje su krasne meni stalno upada u oči činjenica da su kolači tako precizno, ravno narezani.. a ja to nikad ne uspijevam.. ne znam više kakav nož bi trebala nabaviti da i ja režem kolače i torte toliko lijepo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za precizan rez ne koristim nož već skalpel, onaj obični tapetarski nožić koji košta par kuna. Ne umačem ga u vodu tijekom rezanja već samo po potrebi prebrišem salvetom ako se zaprlja kremom

      Izbriši