nedjelja, 17. veljače 2013.

Pita od dizanog tijesta s pancetom i kapulom


Jako volim listati časopise s receptima. Najprije onako na brzinu, tek toliko da vidim koliko obećava ono što imam u ruci, a zatim slijedi detaljnije proučavanje svake stranice. Nakon toga donesem odluku koje bih recepte voljela isprobati i to si zapišem u notes. Bilješke u notesu podijeljene su prema vrstama (slano, slatko, dizano tijesto, prhko tijesto, keksi ...), prema namirnicama (čokolada, razne vrste voća i povrća ...), a postoji i posebna sezonska skupina označena prema mjesecima i godišnjim dobima. 


Kada mi se u rukama našao posljednji broj Čarolije okusa, letimičnim pregledom sam zaključila da ima obećavajućih recepata, a za neke sam čak i odmah zaključila da ih želim isprobati. Časopis je ostao na stolu, a ja sam otišla za svojim poslom, s namjerom da mu se kasnije detaljnije posvetim. U međuvremenu je časopis prelistao suprug i napravio ono što inače ne radi. Pokazao mi je recepte koji mu se sviđaju i što bi želio da napravim. Na stranicu na kojoj se nalazi pita od dizanog tijesta s pancetom i kapulom značajno je pokazao. Bio je to baš recept koji sam i sama odabrala za isprobavanje. Interesantno je da ova pita potječe iz njemačke kuhinje i naziva se Flammenküche. Recept sam malo doradila, tako što sam u nadjev dodala senf i sir, kako bih mu poboljšala okus.


  • 20 g svježeg kvasca 
  • 1 žličica šećera
  • 250 ml mlake vode
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 jaja
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 1 žlica senfa
  • 100 g naribanog sira
  • 2 srednje ljubičaste kapule narezane na kriške
  • 200 g pancete narezane na kriške
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Kvasac razmrvite u 50 ml mlake vode, dodajte žličicu šećera i žličicu brašna, promiješajte i pustite da se kvasac digne. U zdjeli promiješajte brašno i sol. Napravite udubinu u sredini u koju stavite maslinovo ulje i dignuti kvasac. Zamijesite tijesto, oblikujte u kuglu, stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte krpom i pustite da se diže otprilike 40 minuta. Tijesto podijelite na dva dijela. Svaki četvrtasto razvaljajte (a možete oblikovati i krug) na papiru za pečenje. Zajedno s papirom prebacite na lim za pečenje. Jaja razmutite, dodajte kiselo vrhnje, senf i naribani sir, začinite i rasporedite po tijestu. Na nadjev poslažite kriške pancete i rasporedite kapulu. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 210°C.

Broj komentara: 49:

  1. ovo je divno, i sviđa mi se što se nadjev može mjenjati ovisno o sezoni ili o raspoloženju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upravo tako. Iako je ovaj nadjev bazni, mislim da bi se dobro uklopilo i sezonsko povrće

      Izbriši
  2. Es una receta muy rica, me gustan mucho este tipo de recetas, me encanta la variedad con la que se pueden rellenar y tu receta me parece riquísima.
    Besos y feliz tarde de domingo.

    OdgovoriIzbriši
  3. O, kako je ovo divno. Mnogo mi se dopada. Beležim za isprobavanje.

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasna pita,kombinacija pancete i šarlot luka mi se baš sviđai dekorativno i ukusno,vjerujem da je slastan svaki zalogaj:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako dekorativno izgleda, a moze biti samo preukusna. Svidja mi se ova tvoja plava podloga, jako je fotogenicno sve zajedno :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obožavam ovu nijansu plave boje, pa sam zato pofarbala jednu dasku za fotkanje u tu boju

      Izbriši
  6. Hi Tamara :)

    This pita bread is lovely !
    I loved the colours of the ingredients you have used on it ! Wonderful and very inviting ! :)

    Have a nice evening!

    Isabel

    OdgovoriIzbriši
  7. Fino, jako fino. To su recepti koji me uvijek najviše razvesele, kad su svi sastojci u frižideru i samo se spremi nešto ovako dobro :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ah Tamara this recipe look reallu yumm especially now for dinner:))

    OdgovoriIzbriši
  9. Pita bozanstveno izgleda; sastojci bas po mojoj volji.
    Magazine sve rjedje kupujem (zbog kvalitete - previse reklama) i cesto je to zbog recepata koji privuku moju paznju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovaj ima stvarno umjerenu cijenu i 11 kn mjesečno nije puno, a ima dosta i slanih i slatkih recepata

      Izbriši
  10. Luk i slanina su mi omiljena kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  11. Lijepo izgleda, fila mi se posebno svidja, volim kombinaciju ljubičastog luka i pancete.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mene svaka pita s pancetom osvaja, posebno ako je panceta po vrhu

      Izbriši
  12. Gledajući naslov i uvodne fotografije odmah sam pomislila kako je ovo savršen recept za muški dio mog kućanstva koje obožava kombinaciju pancete i luka... iako ni ja ne bih imala ništa protiv ovako slasnog zalogaja:)
    Ovo moramo svakako probati!

    OdgovoriIzbriši
  13. Svakako ti zavidim na pedantnosti jer kod mene nema šanse da sve sortiram i da mi bude pri ruci kad mi treba.Sviđa mi se i make over bloga a na kraju balade ni recept nije za baciti mislim da bi se i mojoj boljoj polovici itekako sviđao.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pedantnost je i mana i vrlina - ponekad trošim previše vremena na neke stvari baš zbog pedantnosti

      Izbriši
  14. Skroz smo slične što se tiče časopisa, ja napravim isto. A razlika je u tome što ti zapisuješ u notes a ja opet listam i tražim. Ovo tvoje je bolje i razmišljam da isto napravim. Ja sam počela ljepiti postitove po Čarolijama. Ali definitivno notes i grupacija! Pita ti je super!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Takve papiriće imam u kuharicama, da mi budu pri ruci kad poželim napraviti nešto iz određene kuharice, ali svejedno ti recepti završe i u notesu

      Izbriši
  15. Mmm ovo predobro izgleda, obožavam hrskavu pancetu :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Svaka čast na sistematičnosti, a za komad ove pite dam sve kolače!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh, previše volim kolače da bih ih se odrekla za nešto slano

      Izbriši
  17. Ovo je bas fino, nesto poput quicha ali opet drugacije... njam, njam!:)) Cini mi se da si menjala i dizajn bloga ili je to samo nova fotka u zaglavlju?;) p.s. ako ne nadjes rizino brasno, posalji mi samo adresu na pp... moze?;))pozzz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dizajn bloga je promijenjen pred par postova, od tada nisam više ništa mijenjala pa ne znam na što točno misliš.
      Joooooj to rižino brašno, izludit će me. Nadam se da ću ovog puta imati više sreće kad odem u Bio & bio i da ga neće rasprodati,a tebi hvala na ponudi.

      Izbriši
  18. Joj kako bi sada smazala jedno parče! Predivno izgleda ;)

    OdgovoriIzbriši
  19. Mmmmmm, kako fino izgleda!
    A može i vege varijanta i ostane jednako ukusno:) Volim kada su recepti prilagodljivi:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da može i vege varijanta s puno sezonskog povrća

      Izbriši
  20. i meni su to najdrazi casopisi; ovo krasno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je zapravo jedini časopis koji trenutno kupujem kod nas

      Izbriši
  21. I ja uvijek pogledam recept u bilo kojem časopisu da ga nađem, same časopise sa receptima ne kupujem, ali zato broj kuharica samo raste. Ti i muž ste napravili odličan izbor, vjerujem da bi se i moj I.rado odlučio za ovu slanu piti, neću mu je pokazivati samo ću ga iznenaditi :). Odlično izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  22. Luce muy rico es una verdadera delicia me encanta quiero un trozo,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  23. Fenomenalno izgleda!!! tijesto je zapravo slično onome za pizzu kojeg sam objavila u zadnjem postu, ali je nadjev sto puta bolji!!! definitivno moram probati!!!

    OdgovoriIzbriši
  24. Ah kako je ovo dobro!! Hocu i ja jednu ovakvu sad! Krci mi stomak :-))
    Svrati do mene kad stignes!
    Pratimo se?
    Poz iz Toronta,

    www.amadeusonthecatwalk.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod dizanih tijesta je najgore što se ne mogu jesti odmah kad poželiš, treba se strpiti da se tijesto digne, a zatim i ispeče

      Izbriši