utorak, 21. kolovoza 2012.

Sale & pepe okus - slana focaccia


Sale & pepe okus naziv je nove rubrike u kojoj sudjeluju dvije Tamare  (Ave dulcis i What's for dessert?). Listajući časopis Sale & pepe došla sam na ideju da odaberem jednu temu iz časopisa i isprobam nekoliko recepata koje ću predstaviti u jednom postu. Kako su svi poslovi koji se rade u paru puno zanimljiviji, predložila sam Tamari (koja je osmislila naziv rubrike) da zajedno isprobavamo recepte iz odabrane teme i objavimo na blogu istog dana. Recepti koje odaberemo ostaju tajna do objavljivanja posta, tako da nam je vrijeme osim u isprobavanju, prošlo u znaku znatiželje i zezancije. Baš me zanima koje recepte je ona odabrala i da li imamo isti ukus (svakako pogledajte što je Tamara odabrala). 


Slana focaccia je prva tema naše nove rubrike, a zadatak je bio isprobati dva recepta za slanu focacciu. Bilo je uistinu teško odabrati samo dva recepta, budući da svih šest ponuđenih zvuče odlično. Odlučila sam se mini verziju s pumidorima i tikvicama te kombinaciju krompira i kapule. Focaccia s pumidorima i tikvicama može se jesti sama ili poslužiti kao pecivo za sendviče, a focaccia s krompirom i kapulom je pravo iznenađenje zbog ukusnog nadjeva.

Focaccia s pumidorima i tikvicama

  • 600 g glatkog brašna
  • 1/2 žlice šećera
  • 4 g suhog kvasca
  • 2 žličice soli
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 350 ml mlake vode
  • 15 cherry pumidora
  • 2 manje ili 1 srednja tikvica
  • 2 manje glavice ljubičaste kapule
  • maslinovo ulje za premazivanje

Pomiješajte brašno sa šećerom, kvascem, maslinovim uljem i soli. Dodajte vodu i zamijesite tijesto kojeg mijeste 10 minuta. Tijesto stavite u posudu, pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i pustite da se diže 2 sata. Nakon što se tijesto dizalo sat i pol, krenite s pripremom povrća. Pumidore narežite na četvrtine, a tivkice i kapulu na tanke ploške. Povrće stavite u cjedilo, posolite i pustite da odstoji 30 minuta, a zatim ga dobro ocijedite.

Tijesto četvrtasto razvaljajte na debljinu od 2 cm i rasporedite povrće (u receptu je bio prijedlog da se 2/3 povrća umijese u tijesto, a ostatak rasporedi po formiranim focacciama - budući da je na  fotkama u časopisu dio povrća bio previše pečen, nisam htjela riskirati pa sam sve umijesila u tijesto). Savijte tijesto u roladu koju mijesite dok se povrće ne poveže s tijestom. Oblikujte tijesto u kuglu, pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i pustite da se diže 30 minuta. Tijesto podijelite na 18 dijelova koje oblikujte u nepravilne diskove. Pokrijte krpom i pustite da se dižu 20 minuta. Tijesto pecite 25 - 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C.

Focaccia s krumpirom i kapulom

  • 25 g svježeg kvasca
  • 100 ml + 150 mlake vode
  • 1 žličica šećera
  • 250 g + 3 žlice glatkog brašna
  • 200 g + 2 žlice brašna za dizana tijesta (manitoba)
  • 2 žličice soli
  • 4 crvena krompira
  • 2 manje kapule
  • 100 g ribanog pecorina
  • 70 g pršuta (po želji)
  • maslinovo ulje
  • sol, svježe mljeveni papar

Izmrvite 25 g svježeg kvasca u 100 ml mlake vode i dodajte žličicu šećera i malo brašna. Dignutom kvascu dodajte 3 žlice glatkog brašna i 2 žlice brašna za dizana tijesta pa zamijesite tijesto. Stavite ga u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte krpom i pustite da se diže sat vremena. Dignutom tijestu dodajte 250 g glatkog brašna i 200 g brašna za dizana tijesta, sol i 150 ml vode pa zamijesite tijesto koje mijesite 10 minuta. Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u pobrašnjenu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da se diže dva sata.

Podijelite tijesto na četiri dijela. Svaki dio pravokutno razvaljajte. Ogulite krompir i kapulu pa narežite na tanke ploške. Posolite i popaprite. Dodajte 3 žlice maslinovog ulja i promiješajte. Nadjev rasporedite na tijesto i pospite sa 80 g naribanog sira. Po želji na nadjev poslažite kriške pršuta (ukoliko stavite pršut, smanjite količinu soli u nadjevu), poklopite drugim tijestom i uvijte rubove tijesta prema unutra.  Površinu izbodite vilicom, premažite maslinovim uljem i položite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite 25 - 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Deset minuta prije kraja pečenja (znači nakon 15 - 20 minuta) pospite po površini tijesta ostatak ribanog sira.

Za kraj sam ostavila proglašenje pobjednika darivanja. U obzir sam uzela samo komentare koji su udovoljavali navedenim zahtjevima, a napisali su ih :

  1. Opasna
  2. Tamara (Bite my cake)
  3. Marinica
  4. Jovanka Baštovanka
  5. Jasna Varcakovic
  6. Suzana
  7. Anja
  8. Just cake girl
  9. Nevena
  10. Aria
  11. Jubistacha
  12. LoveAffair
  13. Slatki recepti
  14. Pošićni frik :D
  15. Shokira
  16. Tamara (Ave dulcis)
  17. Marina
  18. Melita
  19. Blitvica
  20. Nely 
  21. Jojo87
  22. Maja
  23. Amaterka
  24. Marina D.
  25. Mignonne
  26. Snježa
  27. Maried
  28. Anonimno I.S.V.
  29. Maslinka
  30. Anonimno
  31. Cinnamon and thyme
  32. Chelsea
  33. Azzie
  34. Lola
  35. Anonimno Mirjana
  36. Goga
  37. Marina M.
  38. Anonimno Ivana Zivcic
Random.org se odlučio za redni broj

Hvala svima na sudjelovanju i lijepim riječima! Aria, čestitam! Javi mi svoje podatke na mail tako da ti mogu poslati nagradu. 

43 komentara:

  1. I love focaccia and yours look awesome and love the pictures you have a lovely sun we still are in winter sigh!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thank you! We are enjoying the sunny weather, but it's too hot.

      Izbriši
  2. Ajme meni, ja sam u šoku. Nije mi bilo ni na kraj pameti da će random.org odabrati mene. Punooooooo hvala! Čitam receptiće, razmišljam o toj novoj rubrici i mislim si kako vam je dobra ideja, i onda vidim proglašenje. Stvarno divno iznenađenje! Idem pisati mail <3
    I naravno, veselim se novim člancima u toj rubrici, ideja je super!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imala sam sreću osvojiti nekoliko darivanja kod drugih blogerica i upravo mi je bilo najveće iznenađenje onako u tekstu ugledati naziv mog bloga. Zato sam proglašenje napravila na ovaj način tako da bude lijepo iznenađenje.

      Izbriši
    2. Baš je bilo iznenađenje, hvala još jednom.. već se veselim sve ovo iskoristiti :))

      Izbriši
    3. Čestitke sretnoj dobitnici,..a ova verzija sa krumpirom i lukom bit će isprobana definitvno,jako mi se sviđa:)

      Izbriši
    4. Možeš slobodno izostaviti pršut. Stavila sam ga samo kao rezervu za osiguranje boljeg okusa, a zapravo nije potrebno.

      Izbriši
  3. Ajme kako ovo dobro izgleda! I čestitke pobjednici! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. vidim da nas je ipak jedna ista foccacia privukla, ova s kumpirom i kod mene je skoro za dlaku pobjedila, na kraju je ipak feta presudila.
    veselim se sljedećem krugu!

    OdgovoriIzbriši
  5. Divne fotke, superukusna klopa :) Čestitam pobjednici :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ideja vam je super i rado ću vas pratiti a focaccie su ti stvarno super :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Čestitke dobitnici :)) Focaccia mora da je jako fina!

    OdgovoriIzbriši
  8. Foccacie izgledaju tako pozeljno...
    Cestitke pobjednici!

    OdgovoriIzbriši
  9. Foccacia izgleda vrhunski, a mogu samo misliti kako miriši..

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovako na prvi pogled, nekako mi se više sviđa recept za focacciu s krumpirom i kapulom - moram priznat da sam morala guglat šta je kapula, pecorin i tako to :D al jednostavno mi je izgledalo tako primamljivo na slikama da sam morala, ne smijem ja tvoj blog gledati ovako u kasne noćne sate, odmah ogladnim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A ja bih morala guglati kako se književno kaže kapula :D

      Izbriši
  11. Ajme, prefino izgledaju...Moj favorit bi bila ova s pomidorima i tikvicama i obavezno ću je napraviti... Jesi kad radila soparnik? to mi se čini jaaaako fino pa ako imaš neki zgodan receptić, podijeli...Ilina

    OdgovoriIzbriši
  12. Odlična ideja, ja sam uvijek za foccacie ;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Pa ova s krumpirom i lukom mi je pravi ručak, veselim se isprobavanju! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. super "akcija" ovo s receptima :) jako mi se sviđaju ova dva, a naročito ovaj s krumpirima, koji me pomalo podsjeća na krumpirušu koju sam nedavno radila, moram si spremiti ovakvu focacciu i isprobati, uvjerena sam da je to baš po mom guštu :)
    i čestitke dobitnici!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Krumpirušu nisam imala priliku probati, nadam se da ćeš staviti recept na blog

      Izbriši
  15. Ova s krumpirom... ta mi je sjajna.

    OdgovoriIzbriši
  16. I don't know one wrod of what this says, but your beautiful pictures speak millions. I love this space of yours and thank you for the follow.

    OdgovoriIzbriši
  17. Odlična ideja isprobavanja recepata, a odlični su i isprobani recepti i tvoja izvedba. Obje verzije su mi super, a sve mi tako predobro izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  18. dugo me nije bilo kod tebe s komentarima ... zakoniti je uzgojio prekrasne pomidore, tikvice, krastavce i fažolete od pola metra, pohvalila sam se u boravku, ali slabo se vrtlarilo :-(
    Što se pak Sale&pepe tiče imam popriličnu kolekciju njihovih izdanja, ali više volim njihova specijalna, tematska izdanja. Neosporno imaju jako zgodnih ideja, samo previše recepata ima sa tjesteninom koju jedemo u minimalnoj količini. Iako su vam focaccie objema jako lijepe i uspjele, moj izbor za isprobavanje uglavnom pada na jela od povrća, ribe ili minestrone. Kad izađe novi broj redovno iskoristim priliku da najprije prolistam i tek onda kupujem ili kupujem ako uz redovni broj daju neko specijalno izdanje koje me baš zanima.
    Uglavnom, dobra i pametna ideja vam je svakoga mjeseca isprobati nekoliko recepata, inače ti časopisi ostanu na policama poput slikovnica neiskorišteni. Pozdrav, D.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ove se godine stvarno nemam čime hvaliti, ono što nije uništila orkanska bura, spržila je vrućina. Evo nakon bure smo morali ponovno posaditi tikvice (trenutno cvatu, u očekivanju sam prvih plodova), pumidora neću imati dovoljno za uobičajeno kuhanje salse, fažolete je srpžila vrućina, paprike se još nekako drže. Baš mi žalosno izgleda vrt. Ali zato se jako radujem kad vidim ili čujem da se nečiji vrt zeleni i pun je plodova. Svaka čast!
      Sale&pepe kupujem na isti način kao i ti - prolistam pa ako mi se svide recepti kupim.

      Izbriši
  19. divna vam je ideja, obje verzije mi se dopadaju no malu prednost dajem prvoj

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurna sam da bi te i druga ugodno iznenadila, baš kao što je i mene

      Izbriši
  20. Good for you! Able to do great things

    OdgovoriIzbriši
  21. Tamara, baš dolazim od druge Tamare - ideja vam je odlična, a sav izbor i tvoj i njezin je baš po mom guštu. Tako primamljivo izgledaju :)
    Jedva čekam da vidim nove recepte :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! U tijeku su radovi na novim receptima tako da će novi recepti biti objavljeni u rujnu

      Izbriši