četvrtak, 19. srpnja 2012.

Quiche s tikvicama


Do sada sam vam kroz ljetne postove često pisala o svom omiljenom voću. S veseljem sam čekala prve plodove i koristila ga za deserte. S povrćem je drugačije. Nekako ga prihvaćam zdravo za gotovo, iako skoro svakodnevno radim oko njega. Otkad znam za sebe uzgajamo povrće i zapravo je postala svakodnevnica otići u vrt po sastojke potrebne za ručak. Ponekad nastane "pritisak" nekog određenog povrća, koje jednostavno zahtijeva branje tog dana. Tako je npr. s tikvicama. Treba ih iskoristiti dok su mlade i imaju nježnu koru. Isto tako, ponekad je potrebno napraviti i "čišćenje" frižidera, odnosno iskoristiti namirnice koje imaju kraći rok trajanja. Kad se spoji ugodno s korisnim, nastane quiche. Što se sve našlo u mom frižideru, pročitajte u nastavku. 



  • 250 g svježeg lisnatog tijesta 
  • 1 manja kapula
  • 100 g hamburgera
  • 200 g tikvica
  • 250 g skute
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 50 g svježe ribanog parmezana
  • šaka mini pumidora
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
Tikvice naribajte, posolite i ostavite u cjedilu da puste vodu (narežite i nekoliko kriškica tikvica za dekoraciju). Na malo maslinovog ulja prodinstajte sitno nasjeckanu kapulu pa dodajte i komadiće hamburgera da se lagano preprže. U posudi razmutite jaja, dodajte skutu i kiselo vrhnje. Posolite i popaprite po ukusu. Dodajte kapulu, hamburger i dobro ocijeđene tikvice. Kalup za pitu obložite lisnatim tijestom. Ulijte nadjev po kojem rasporedite kriškice tikvice i mini pumidore. Pecite 35 - 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, dok nadjev ne očvrsne i tijesto dobije lijepu boju. 


Broj komentara: 46:

  1. Baš je lepo. Ova zadnja fotka mi je fora. Mogla bi ti draga malo kod mene gostovati, jer ja baš rado pratim tvoj blog!

    OdgovoriIzbriši
  2. :)) Kako su dobre fotke sa parcencetom quicha koji nestaje iz tanjira, a mislim da je nesto najlepse imati svoj vrt, gajiti povrce s ljubavlju i na kraju moci uzbrati plodove, barem znas da je zdravo i da nije prskano (ili ne previse)... divno sve izgleda na tanjiru, a poseban je gust rucati na svezem vazduhu!:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kod nas se uopće ne šprica niti korov niti mušice. Ako se pojave zlatice na kompiru odstranjujemo ih ručno, a blitvu i fažolete sadimo nešto kasnije pa izbjegnemo mušice. Među povrćem se nalazi i cvijeće koje također služi za obranu od mušica. Voćne isto ne špricamo.

      Izbriši
  3. Love quiches and this look beautiful :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Pravo je zadovoljstvo ubrati vlastite proizvode i koristiti ih u divnim receptima. Tikvice su jedan od onih divnih sastojaka koji su veoma upotrebljivi na razne nacine - obozavam ih!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo je po mom ukusu, ovako nesto mogu jesti svaki dan. Odlicno izgleda

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično izgleda i baš je po mom ukusu.

    OdgovoriIzbriši
  7. Baš divan letnji rucak, bas prelepo izgleda! Obozavam tikvice. Znam da je basta velika obaveza ali zato i uzivas u svojim plodovima. Mogu da zamislim kakvo je zadovoljstvo pripemiti sa povrcem koje si sam uzgajio.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ponekad i cijeli ručak prođe u domaćem izdanju, jer uzgajamo i neke životinje. Takvi obroci su mi najdraži

      Izbriši
  8. Divno, volim sve slane pite i pitice, a ova tvoja s tikvicama top 10!
    Super mi je ova fotka u nizu do prazan tanjur.

    OdgovoriIzbriši
  9. Konačno podsjetnik za što mogu iskoristiti tikvice. Radim polpete, radim ih s korabicom i paradajzom kao umak za tjesteninu, juhu od tikvica, punjene tikvice i još uvijek ih ne mogu potrošiti :D Mislim da će ovo biti ručak sutra, krasno je, skroz sam zaboravila na quiche :)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Fotke su ti odlične, posebno ova gdje hrana polako nestaje s tanjura :).
    Slažem se da trebamo iskoristiti sezonske namirnice, posebno ono što imamo na vrtovima. Meni je samo žao što recimo nekog voća nema cijele godine.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma žao je i meni, ali upravo je čar u tom iščekivanju sezone omiljenog voća

      Izbriši
    2. Da, u pravu si.. možda da je sve dostupno cijele godine onda bi nam dosadilo.. a sad se uvijek veselimo i iščekujemo.. tako sam ja čekala trešnje a onda su bile loše ove godine i ništa ih se nisam najela hehe.

      Izbriši
  11. Ajme meni........gladna sam!!Kolaz je prekrasan!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jako lijepe fotkice,krasna mi je tvoja prezentacija i cijela kombinacija sastojaka,garancija za super ukusan obrok:)

      Izbriši
  12. Poznato mi je ovo s čišćenjem frižidera :) Ovaj quiche je bogat bojama i okusima :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Quiche je jako zahvalno jelo, pogotovo za čišćenje frižidera

      Izbriši
  13. UMA QUICHE BEM APETITOSA,OS INGREDIENTES SÃO EXCELENTES.
    BOM FIM DE SEMANA
    BJ

    OdgovoriIzbriši
  14. Fini sastojci punjenja i svidja mi se kako ti je lijepo uspio rub ovog quichea.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što se ruba tiče, lisnato tijesto je sve samo napravilo. Ja sam ga samo preklopila kao kod galette. Zadnji put (kod graška) sam se zeznula i nisam napravila nikakav rub pa je bezveze ispalo kad se tijesto razlistalo. Zato sam sad bila iskusnija i ispravila početničku grešku.

      Izbriši
  15. Istu situaciju i mi imamo sa tikvicama. Kad krene sezona, ima ih previse, a posle nam nedostaju...
    Odlicna ideja za potrositi ih! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Problem je u tome što mi ne volimo okus zaleđenih tikvica, tako da nema zimske zalihe :(

      Izbriši
  16. obožavam tikvice i ovakve kiševe, ovaj zadnji serijal fotki kiša u nestajanju je odličan :)

    OdgovoriIzbriši
  17. eee i ja volim tikvice! nase u basti super uspjevaju cim sazriju napravit cu kish, nisam dugo!

    odlicna ti je zadnja slika! =)))

    OdgovoriIzbriši
  18. Obožavam ovakve spontane recepte ili ti čistaće frižidera. Uvijek dobro ispadnu i planu za čas!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Quiche je stvarno zahvalno jelo jer se može kombinirati puno različitih namirnica

      Izbriši
  19. odlične su fotke, jedva čekam isprobati ovaj quiche. nego, na skutu je poprilično teško naići u dućanima, što se može umjesto nje staviti u quiche kao zamjena?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možeš koristiti ricottu ili svježi sir, a neke slane pite radim samo s jajima (2-3), slatkim (200 ml)i kiselim vrhnjem (100 g) plus panceta, kapula, začini, parmezan i povrće po izboru

      Izbriši
  20. radio sam jučer. jedino što nisi nigdje napisala koje veličine treba biti posuda za pečenje, pa mi je ispalo malo predebelo jer sam pekao u posudi za pite veličine 22 cm i rubovi su zagorili.
    ali je zato okus fenomenalan. najbolji quiche do sada koji sam probao.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se quiche toliko svidio :)
      Dimenzije kalupa pišem samo ako treba koristiti veći ili manji kalup od standardnog koji ima promjer 26 cm. Navedena količina nadjeva je taman dovoljna za kalup promjera 26 cm.
      Šteta što su ti rubovi zagorili, treba pratiti boju koju poprima lisnato tijesto, nadjev se ionako ranije stisne. S čime si zamijenio skutu?

      Izbriši
    2. Meni je standardan kalup 20-23 cm :D
      Srećom je dosta dubok pa je cijela smjesa stala, jedino što je trebalo dosta vremena da se u sredini stisne, zato je zagorilo po rubovima smjese, ne tijesta.
      Nisam koristio lisnato, nego sam napravio pate brisee, taj mi je ukusniji i ne zagori tako lako.
      Skutu sam tražio u čak tri velika centra, nigdje nisam našao pa sam stavio ricottu.
      Stvarno odličan recept.

      Izbriši
    3. Probaj potražiti skutu u Mercatoru, u Sloveniji u Mercatoru imaju skutu nekoliko različitih proizvođača.
      Quiche u tvojoj izvedbi isto izgleda odlično, nadjev je stvarno visok. Možda bi bilo dobro sljedeći put da napraviš prsten od alu-folije kako bi zaštitio taj rubni dio da ne zagori.
      Što se dimenzija kalupa tiče, izgleda da ćemo morati čuti neko treće mišljenje, s obzirom da imamo različite standarde

      Izbriši
  21. evo, ovako izgleda: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4340793835143&set=a.1758105349545.2099577.1146357306&type=3

    OdgovoriIzbriši
  22. To da ti zavidim na vrtu i sama znaš a i vala obožavam ovakvu hranu ;), predivnp ozgleda!

    OdgovoriIzbriši
  23. poznato mi je to kad tikvice počnu moraš ih redovito brati, a ponekad budu i svakodnevno na meniju, ja sam i ove godine stvarno iskoristila, divan mi je i ovaj receptić te ću ga zapamtiti

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Žao mi je što mi se ne sviđa okus tikvica koje su bile zaleđene, tako da ih ne spremam za zimu, a inače stvarno ponekad se dogodi da budu svakodnevno na stolu

      Izbriši